Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe kweek ik tomaten
4

Hoe kweek ik tomaten

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 100 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kweek ik tomaten
Pastasaus, chutney, een salade: het smaakt allemaal veel lekkerder met zelfgekweekte tomaten. Hoewel tomaten met name goed groeien in warme landen, kun je ook in je Nederlandse tuin prima tomaten kweken. Zo pak je dat aan.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Bakjes, bijvoorbeeld van de boter of salade. Ook handig: een verdeelbak waar meerdere plantjes in kunnen
 • Potgrond
 • Plastic folie
 • Stukje tuin of een mooie, grote pot
 • Stok
 • Opbindtouw
 • Zaadjes

Stappen

 1. Droog de zaadjes

  Je kunt tomatenzaadjes gewoon in de winkel kopen. Dat is het makkelijkst en het snelst. Maar het voordeligst en leukst is tomatenzaadjes drogen. Neem een tomaat en lepel daar de zaadjes uit. Doe ze in een zeef en spoel ze goed af. De zaadjes zijn dan al redelijk schoon. Doe vervolgens wat zand bij de zaadjes, roer dit goed door elkaar en zet de zaden op een zonnig plekje buiten, waar ze niet nat kunnen worden. Na een paar dagen zijn ze goed droog en kun je ze opnieuw zeven. Het zand loopt dan weg en de zaden blijven over. Die kun je direct inzaaien of bewaren voor volgend jaar.

 2. Zaai de zaadjes

  Pak een bakje en doe daar wat potgrond in. Eventueel kun je wat turf of speciale kweekgrond toevoegen. Stop de zaadjes ongeveer 2 centimeter onder de grond, span wat aluminiumfolie over het bakje en zet het vervolgens op een warme plaats. De zaadjes ontkiemen goed bij een temperatuur van 23-25 graden. Een mooie optie is de vensterbank.

 3. Verspeen de plantjes

  Na ongeveer anderhalve week zul je de eerste plantjes boven zien komen. Wacht tot de plantjes ongeveer drie blaadjes hebben en zet ze daarna in een apart bakje. Kies hiervoor wel alleen de sterkste plantjes. Geef elk stekje een eigen bakje, zodat het de kans krijgt om door te groeien. Het plastic kan nu van het bakje af, maar zorg er wel voor dat de plantjes op een warme plek blijven staan.

 4. Zet de planten in de tuin

  Nu is het belangrijk om even geduld te hebben; als de stekjes groot genoeg zijn, kunnen ze in de tuin geplaatst worden. Dit kun je echter het beste pas doen op het moment dat ze 15 tot 20 centimeter hoog zijn. Wacht ook tot tenminste 15 mei, dan is de kans op nachtvorst minimaal. Plaats de planten naarmate ze groter en sterker worden op steeds koelere plekken, zodat ze vast kunnen wennen aan lagere temperaturen.

  Als de planten klaar zijn voor het verplaatsen, zoek dan een mooi beschut stukje en plaats de plant daar. Zet er ook een flinke stok bij; tomatenplanten klimmen graag. Controleer af en toe of het nodig is om de plant wat op te binden.

 5. Zorg voor voldoende voeding

  Tomatenplantjes hebben veel zon nodig, maar houden ook van compost. Geef ze vooral in het begin veel water en compost, zodat de planten zich goed kunnen wortelen in de grond. Als ze eenmaal doorgroeien, hoeft dat niet meer. Dan hoef je de planten alleen nog maar extra water te geven als het erg warm en droog geweest is.

 6. Top de plant af

  Na verloop van tijd zullen zich allerlei trosjes tomaten vormen aan de takken. Als je ongeveer vier of vijf takken met trossen hebt, verwijder dan de bovenkant van de plant. Dan heeft de plant meer energie voor de tomaten en worden deze groter en smakelijker.

Do's

 • Heb geduld, het duurt echt wel even voor de eerste tomaten te oogsten zijn. Als het eenmaal zover is, kun je echter dagelijks wel een of twee tomaatjes plukken

Don'ts

 • Zaai niet direct in de volle grond. De kans dat er dan iets op komt is niet zo groot

Bron

o.a. ABC van de groentetuin, R. le Page en G. Meudec, Deltas, 2004

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!