Hoe maak ik lekkere jus
Document acties
- Tijdshoeveelheid 10 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 bouillonblokje (liefst groente- of paddenstoelenbouillon)
- 1 ui
- 1 tomaat
- 5 champignons
- 1 laurierblaadje
- 1 eetlepel ketjap manis
- Peper en zout
- 2 pannetjes
- Scherp mesje
- Kopje
- Garde
Stappen
-
Fruit de ui en champignons
Snipper de ui fijn en fruit deze samen met het laurierblaadje. Zorg ervoor dat de ui een beetje egaal lichtbruin gekleurd is. Snijd vervolgens de champignons in dunne plakjes en fruit ze even mee, tot deze ook bruin kleuren.
-
Voeg de tomaat en ketjap toe
Roer vervolgens een eetlepel ketjap door de jus heen. Ontvel de tomaat en snijd deze in kleine blokjes. Roer ook deze door de jus heen. Laat het geheel op een laag vuurtje pruttelen en een minuut zacht doorkoken.
-
Maak een roux
Neem een kopje heet water en laat daar het bouillonblokje in oplossen. Zet ondertussen een pannetje op en laat daarin de boter smelten. Roer de bloem hier doorheen en wacht tot het mengsel een beetje bruin kleurt.
-
Voeg de bouillon toe
Voeg nu de bouillon voorzichtig toe aan het boter-bloemmengsel. Blijf het geheel doorroeren tot het kookt. Als het wat te dik is, dan kun je ook een beetje water toevoegen.
-
Maak de jus af
Nu de roux zachtjes kookt en het mengsel met de tomaat, ketjap, ui en champignon ook zachtjes doorgekookt heeft, kun je de jus af maken. Voeg het mengsel met de champignons en ui toe aan de roux en roer dit goed door. Proef de jus en breng deze eventueel verder op smaak met wat peper en zout.
Do's
- Geen tomaten bij de hand? Vervang dan de tomaat door een flinke scheut ketchup
- Heb je teveel jus gemaakt? Je kunt het ook in de vriezer bewaren
Don'ts
- Laat de verschillende mengsels niet aanbranden, dat komt de smaak niet ten goede