Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Brood » Broodbeleg » Hoe maak ik rabarberjam
2

Hoe maak ik rabarberjam

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik rabarberjam
Het heeft even geduurd, maar inmiddels heeft rabarber wereldwijd ook een plekje weten te veroveren in de keuken. De van oorsprong uit Siberië afkomstige plant werd lange tijd alleen gebruikt als geneesmiddel; rabarber heeft door het vele appelzuur een bloedreinigende werking. Gelukkig hebben we ook ontdekt hoe lekker rabarber kan zijn. De zurige, frisse smaak doet het goed in desserts, vlaaien, compotes én jam. Behalve erg lekker is rabarberjam ook nog eens heel makkelijk te maken. Inslaan dus die groene en/of rode stelen!

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

  • 1 kilo Rabarber
  • 750 gram Kristalsuiker of geleisuiker
  • Sap en rasp van 1 sinaasappel
  • Grote, zware pan van roestvrij staal of koper
  • Sinaasappelpers
  • Rasp
  • Houten lepel met lange steel
  • Schuimspaan
  • Trechter met wijde buis
  • Jam- of suikerthermometer of een koud schoteltje
  • Vergiet
  • Snijplank en mes
  • Weckpot of pot met schroefdeksel
  • Oven
  • Fornuis
  • Bakplaat
  • Schone theedoeken
  • Sopje van heet water en soda
  • Etiketten en pen
  • Kookwekker
  • Pannenlappen (optioneel)
  • Cellofaan (optioneel)
  • Elastiekjes (optioneel)

Stappen

  1. Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in stukken

    De kwaliteit van jam staat of valt met die van het fruit of de groente. Gebruik daarom alleen verse rabarber en stelen die gaaf zijn. Je kunt verse rabarber herkennen aan harde en stevige stelen. Rabarber kan zowel groen als rood van kleur zijn; er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. De groene (delen van) stelen zijn zuurder dan rode.

    Was de stelen en snij ze in stukjes (circa 1 - 2 cm).

  2. Pers en rasp de sinaasappel

    In veel andere jamrecepten wordt citroen- of limoensap toegevoegd om de massa fruit of groente in te dikken en te fungeren als frisse tegenhanger van de grote hoeveelheid suiker die bij de bereiding van jam wordt gebruikt. Omdat rabarber van zichzelf al vrij zuur is, is het lekkerder om het zoetere sap en rasp van sinaasappels te gebruiken. Aangezien je ook de schil van de sinaasappel in de jam verwerkt, kun je het beste biologische sinaasappels kopen. Die zijn namelijk niet bespoten.
    Rasp de sinaasappel. Probeer niet al te veel witte vellen mee te raspen; die zijn bitter van smaak. Snijd vervolgens de sinaasappel doormidden en pers beide helften uit.

  3. Meng alles goed

    Doe de in stukken gesneden rabarber in een brede en diepe pan. Let op: het zuur uit rabarber tast aluminium aan. Gebruik daarom geen aluminium pannen. Voeg de rasp en het sap van de sinaasappel toe. Roer vervolgens de suiker er door. Zorg ervoor dat de rabarber goed vermengd is met de suiker, rasp en het sap.

  4. Breng alles aan de kook

    Zet de pan op een laag vuur op en brengt het mengsel langzaam al roerend aan de kook. Het mengsel moet minimaal 4 minuten koken. Hou er rekening mee dat het mengsel pas ‘kookt’ als de hele massa borrelt en ook blijft borrelen als je in de pan roert. Is dat het geval, dan gaat vanaf dat moment de kooktijd in. 

  5. Zorg voor schone potten

    Het voordeel van jam is dat je het lang kunt bewaren en daardoor ook in het najaar nog kunt genieten van zomerse vruchten zoals bijvoorbeeld aardbeien en frambozen. Alleen is het dan wel zaak dat je jam bewaart in schone potten. Wat voor een soort potten je gebruikt, maakt niet uit, als je ze maar luchtdicht kunt afsluiten. Weckpotten zijn het makkelijkst omdat die te koop zijn met een handige afsluitring (van rubber) en deksel. Je kunt echter ook potten met schroefdeksel gebruiken. Het luchtdicht afsluiten doe je in dat geval door de gevulde pot af te dekken met een stuk licht bevochtigd cellofaan en een elastiekje. De deksel schroef je er vervolgens bovenop.

    Voor het schoonmaken van de potten kun je warm water en soda gebruiken. Was ze in het sopje af en spoel ze vervolgens goed schoon met heet water. Gebruik voor het afdrogen een schone theedoek. Vervolgens moeten de potten worden gesteriliseerd. Dit kun je doen met behulp van een oven. Verwarm de oven voor op 140 °C. Als de oven warm genoeg is, zet je de potten omgekeerd op een (schone!) bakplaat en schuif je die in de oven. Vijftien minuten later beschik je over gesteriliseerde potten. Plaats de potten – met de opening naar boven – op een schone theedoek en begin direct met vullen. 

  6. Controleer de dikte

    Als het mengsel 4 minuten aan een stuk heeft gekookt, is het tijd om de dikte te controleren. Dit kun je met een jam- of suikerthermometer. Hang de thermometer in de borrelende fruitmassa en wanneer die 105 °C aangeeft, is het stollingspunt bereikt en is je rabarberjam dus dik genoeg.

    Geen suikerthermometer bij de hand? Doe dan de stollingsproef. Schep met een lepeltje wat jam uit de pan. Laat dit vervolgens op een koud schoteltje 1 minuut afkoelen. De jam is klaar als het vel dat zich boven op de jam vormt kreukelt wanneer je het zachtjes met de top van je vinger indrukt. Of als de jam niet van het schoteltje afdruipt wanneer je het schuin houdt. Als het rabarbermengsel nog te vloeibaar is, laat je het nog wat langer doorkoken en doe je later nogmaals de stollingsproef. 

  7. Vul de warme potten

    Jam kun je het beste overgieten in warme potten. Haal daarom de gesteriliseerde potten pas uit de oven op het moment dat de jam klaar is om over te gieten. Plaats de potten – met de opening naar boven – op een schone theedoek en vul ze tot even onder de rand. Sluit ze vervolgens goed af en zet ze op hun kop. De hitte van de jam duwt namelijk de overtollige lucht uit de pot. Dit komt de houdbaarheid ten goede. Na 5 minuten mogen de potten weer rechtop staan en kan de jam rustig afkoelen. Schrijf ondertussen etiketten: noteer wat in de pot zit (rabarberjam) en schrijf tevens de productiedatum op. Als je de jam bewaart op een koele en donkere plaats is die 6 – 12 maanden houdbaar. Maar zo lang zullen de potten waarschijnlijk niet in de kast blijven staan; rabarberjam is heerlijk op een snee rozijnen- en/of notenbrood in combinatie met verse geitenkaas. Of bij een toetje van vla of room- of yoghurtijs. Jammie!

Do's

  • Gebruik verse rabarber.
  • Gebruik schone en gesteriliseerde potten.
  • Voeg sinaasappelsap toe met behulp van een zeef; op die manier voorkom je dat vruchtvlees in je jam terechtkomt.
  • Experimenteer met specerijen en kruiden. Laat bijvoorbeeld eens wat takjes verse munt en vanillemerg meekoken; dit geeft een heerlijke zoet-frisse bite aan rabarberjam.

Don'ts

  • Gebruik geen aluminiumpan; het zuur uit de rabarber tast het aluminium aan.
  • De stollingsproef vergeten te doen; je jam is dan te dun of wordt te dik (stroperig).

Bron

Basis kookboek, Hélène Matze & Jacques Meerman, Uitgeverij Kosmos.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!