Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Dieet » Hoe kies ik een goed dieet
4

Hoe kies ik een goed dieet

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als je in de boekhandel bij de dieetboeken gaat kijken, kun je maar beter goed gegeten hebben, anders gaat het je nog duizelen. Zoveel diëten die je allemaal een slankere versie van jezelf beloven! En natuurlijk in een mum van tijd, met minimale inspanning. Maar helaas: afvallen gaat er toch vooral om dat je jezelf een gezonder leefpatroon aanmeet met een gezond eetpatroon en voldoende beweging. Wat je verder nodig hebt: doorzettingsvermogen en gezond verstand.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Stappen

  1. Verdiep je in de mogelijkheden

    Iedere paar jaar komt er wel een slim nieuw ‘wonderdieet’ op de markt dat gouden bergen belooft. Maar uit onderzoek van Tufts New England Medical Center in Boston blijkt dat het effect van verschillende diëten ongeveer hetzelfde is.

    Voedingsdeskundige Meijke van Herwijnen onderscheidt zes categorieën in het boekje ‘Ik weet niet veel van diëten...’:

    Categorie A: tel-je-eten-diëten

    Je telt het aantal calorieën dat je per dag eet en omdat je minder binnenkrijgt dan je verbruikt, val je af. Weight Watchers is hiervan het bekendste voorbeeld.

    Categorie B: de-vet-mag-wel-diëten

    Ontwikkeld vanuit de gedachte dat je van verkeerde voedselcombinaties en/of teveel koolhydraten te dik wordt. De methode van Montignac bijvoorbeeld, zegt dat vet mag, zolang je ze niet met koolhydraten combineert. Het Atkins-dieet beweert ook dat je van koolhydraten dik wordt en verkiest eiwitten en vetten als energiebron.

    Categorie C: de red-je-lijf-diëten

    Diëten die je lichaam zo schoon en gezond mogelijk laten draaien. Fit for Life, het Bloedgroepdieet, het GI-dieet en het South Beachdieet zijn voorbeelden.

    Categorie D: de verkoop-het-zelf-diëten

    Slimme marketingbedrijven die voedingssupplementen en maaltijdvervangers verkopen. Herbalife bijvoorbeeld. De volgelingen gaan deze producten zelf doorverkopen.

    Categorie E: de volg-dit-gewoon-diëten

    Bekende en minder bekende mensen beschrijven precies wat zij eten om af te vallen en beloven dat jij dat ook zult doen als je hetzelfde doet. Sonja Bakker doet dat weer nét even anders dan Patty Harpenau.

    Daarnaast voegt Van Herweijnen nog een categorie F toe en dat is: het jij-dieet

  2. Volg het jij-dieet

    Van Herweijnen raadt aan om de oplossing in jezelf te zoeken. Ga voor een spiegel staan en vraag jezelf: wat zijn je voorkeuren, wensen, mogelijkheden en onmogelijkheden? Denk dan logisch na en kies een aanpak die bij je past. Anders is je dieet bij voorbaat al mislukt. Hoe saai het ook klinkt: bewegen en gezonder eten geven uiteindelijk het beste resultaat. Door beter te luisteren naar de signalen van je lichaam en de motor door beweging nog eens op te poetsen, kun je afvallen zonder heel veel minder te gaan eten. Zolang je ervoor zorgt dat alles wat je binnenkrijgt ook direct wordt verbruikt. 

  3. Volg een dieet dat je ligt

    Wil je toch een strak voedingsprogramma volgen, kies dan een programma dat je ligt. Ben je helemaal niet van de cijfertjes, dan kun je diëten uit categorie A maar beter vergeten. Doorgewinterde bourgondiërs zien waarschijnlijk het meeste heil in categorie B. Heb je een drukke agenda en kun je niet iedere dag uitgebreid koken, dan kun je beter geen dieet kiezen waarvoor je allerlei ingewikkelde gerechten moet bereiden. En voor sommige diëten heb je veel verschillende, dure ingrediënten nodig: niet handig als je op je geld wilt letten. Zweer je bij brood en pasta, dan gaat een koolhydraatarm dieet je erg chagrijnig maken. En word je al misselijk bij het idee van eieren als ontbijt, dan kun je het South Beachdieet beter overslaan.

  4. Bedenk hoe lang je toegewijd wilt zijn

    Hoe lang kun je jouw dieet volhouden? Vermijd de modediëten die je resultaat in 30 dagen beloven en richt je op de langetermijndoelen. Kleine stapjes geven op de lange duur het beste resultaat. 

  5. Identificeer je grootste valkuil

    Ben je een enorme zoetekauw? Dan kan een koolhydraatarm dieet een oplossing voor je zijn, omdat die de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Eet je veel en graag vlees? Dan kun je het beste een plan kiezen waarin je veel (magere) soorten vlees kunt eten.

  6. Bereken je gemiddelde energiebehoefte

    Reken je dagelijkse energiebehoefte uit en kies vervolgens een dieet uit dat niet te beperkend in calorieën is. (Lees hier meer over in de hoedoe ‘Hoe bepaal ik het aantal calorieën voor mijn dieet’). De hele dag met een uitgehongerd gevoel rondlopen is funest voor het volhouden van welk dieet dan ook. Een crashdieet is ook niet raadzaam. Je valt misschien snel af, maar je verbranding gaat op een laag pitje draaien. Ga je dan weer ‘normaal’ eten, dan kom je extra snel weer aan.

  7. Kies een dieet met realistische doelen

    Kijk of degene die het dieet verzonnen heeft wel geloofwaardig is. En of je er genoeg en gevarieerde voedingsstoffen mee binnenkrijgt. Het Voedingscentrum raadt aan te kiezen voor een dieet met weinig (verzadigd) vet, veel voedingsvezels, weinig of geen toegevoegde suiker en weinig alcohol.  

    Ook moet het dieet voldoende beweging voorschrijven. Een goed dieet geeft je ten slotte ook tips en trucs om permanente veranderingen in je leefstijl aan te brengen, zodat je op gewicht blijft. 

  8. Zoek professionele hulp

    Wil je het echt serieus aanpakken, dan kun je met een voedingsdeskundige een persoonlijk dieetplan ontwerpen waarin je favoriete eten zit, terwijl je nog steeds je doelen bereikt. Dit kost meer dan een doe-het-zelfdieet, maar het is wel veiliger en door de coaching houd je het waarschijnlijk beter vol

Do's

  • Kies een dieet dat bij jouw levensstijl en voorkeuren past

Don'ts

  • Val, ondanks mooie beloftes, niet voor crashdiëten. Je zult er op den duur alleen maar van aankomen.

Bron

O.a.: ‘Ik weet niet veel van diëten...’ , Meijke van Herweijnen, Mo’media, 2007

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!