Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Kinderen » Babyvoeding » Hoe maak ik babyvoeding met seizoensgroente en -fruit

Hoe maak ik babyvoeding met seizoensgroente en -fruit

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hey, wat komt daar voor interessant hapje langs? Na maanden borst- of flessenvoeding is je baby toe aan iets anders. Zijn eerste ‘echte’ voeding bestaat uit zachtgepureerde fruit- en groentehapjes. Zo maak je kleurige vitaminebommetjes die je kleintje met veel plezier verslindt! De hapjes zijn nóg gezonder als je rekening houdt met de groenten van het seizoen.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Groente- en fruitkalender
  • Zo gevarieerd mogelijke selectie seizoensgroenten en seizoensfruit
  • Blender of keukenmachine

Stappen

  1. Maak neutraal smakende fruit- en groentehapjes

    In de hoedoe ‘Hoe kook ik voor mijn baby’ lees je hoe je baby’s eerste fruit- en groentehapjes bereidt. Begin met neutrale smaken, zoals aardappels, zoete aardappels, pastinaak, pompoen en wortel. Of fruit zoals appels en peren. Je baby moet wennen aan nieuwe smaken, daarvoor kun je het best een bepaalde smaak een paar dagen achter elkaar aanbieden. Ga geleidelijk over op meer uitgesproken smaken als rode bessen, bladgroenten, paprika of maïs. Broccoli vinden de meeste kinderen lekker, het is rijk aan vitamine C, beta-caroteen en kalium. Kies licht verteerbare groenten (bloemkool, wortel, courgette) en introduceer moeilijker verteerbare groenten als kool en ui pas na 10-12 maanden.

  2. Volg de seizoenen: check de seizoenskalender

    Kies zoveel mogelijk lokaal geproduceerde groenten van het seizoen voor je babyhapjes. Die zijn over het algemeen verser dan geïmporteerde groenten, omdat ze geen grote afstanden hebben afgelegd. Ze zijn ook beter voor het milieu omdat er geen kassen voor opgestookt zijn. Doordat het aanbod op dat moment het grootst is, zijn ze goedkoper. En, niet onbelangrijk, de smaak is vaak ook veel beter. Wel eens aardbeien uit Spanje vergeleken met kleine, Hollandse aardbeitjes? Een verschil van dag en nacht!

  3. Koop alleen wat je nodig hebt

    Koop producten die er gaaf uitzien, want beschadigde producten bederven sneller. Daarnaast kun je onbewerkte producten, zoals een hele kool, langer bewaren dan gesneden kool uit een zakje. Koop niet teveel groenten tegelijk, eigenlijk alleen wat je nodig hebt. Zo weet je dat je de groente zo vers mogelijk bereidt. Uit een hele bloemkool haal je heel wat babyhapjes! Toch teveel gekocht? Vries de groenten dan zo snel mogelijk in. Gebruik bladgroenten zo snel mogelijk na aankoop en houd ze uit het zonlicht om zoveel mogelijk vitamines te behouden.

  4. Behoud tijdens het koken zoveel mogelijk vitamines

    Stomen is de beste kookmethode om zoveel mogelijk vitamines in de groente te houden. Gebruik ook kookvocht als je smeuïge groentepureetjes maakt. Rauw fruit is moeilijk te verteren voor een baby, dus kun je fruit in het begin beter koken en pureren. Bananen, perziken en avocado’s kun je wel zonder koken fijnmaken. Zodra je baby leert kauwen, kun je de kooktijd van groente en fruit verkorten, om zoveel mogelijk Vitamine C te behouden.

  5. Geef bepaalde groenten met mate

    In sommige groenten zit nitraat: een in principe ongevaarlijke stof die onder invloed van bacteriën kan worden omgezet in nitriet. Dat kan in zeldzame gevallen leiden tot zuurstofproblemen. Geef je kindje pas na zeven maanden nitraatrijke groenten, zoals andijvie, bietjes, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, sla, spinazie, spitskool en venkel. Daarna is het verstandiger om je baby maximaal twee keer per week nitraatrijke groenten te geven. Warm deze groentesoorten nooit opnieuw op, daardoor wordt nitraat omgezet in nitriet. 

    Ook oxaalzuurrijke groenten als spinazie, postelein, rabarber en snijbiet geef je maximaal een keer of twee keer per week. Dit zuur verbindt zich met calcium, waardoor dat minder goed wordt opgenomen. 

    Tot slot moet je ook worteltjes maar een of twee per week op het menu zetten: de hoeveelheid caroteen kan de huid oranje kleuren.

Do's

  • Laat je bij de biologische winkel of groenteboer adviseren over de groenten van het seizoen.

Don'ts

  • Bereid groente zo vers mogelijk, koop daarom niet teveel tegelijk in.

Bron

o.a. Met de paplepel, gezond en lekker koken voor je baby; Sylvia Mouwes, Rosemarie Pasmooij, Van Waarden Produkties, 2002

Meer uitleg