Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Vegetarisch » Hoe maak ik een taartje van gebakken knolselderij

Hoe maak ik een taartje van gebakken knolselderij

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
De knolselderij eindigt vrijwel altijd in blokjes in de erwtensoep. Jammer, want juist als zelfstandige groente is de knol met zijn karakteristieke smaak erg lekker. Gebakken en gestapeld als een taartje en aangekleed met hazelnoten en walnotenpesto is de knolselderij bovendien een feestelijk hoofdgerecht op het vegetarische kerstmenu.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Voor de walnotenpesto:
  • 150 gram walnoten
  • ½ teen knoflook
  • handje verse basilicum
  • olijfolie
  • zeezout
  • vijzel of keukenmachine
  • Voor 4 taartjes van knolselderij:
  • 800 gram knolselderij, geschild
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 100 gram gepelde hazelnoten
  • 4 eetlepels walnotenpesto
  • 2 tenen knoflook, doormidden gesneden
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • olijfolie
  • koekenpan

Stappen

  1. Koop biologische producten

    Hoe beter de ingrediënten, hoe lekkerder het gerecht. Koop daarom verse, liefst biologische producten. Heb je geen tijd meer om een goede boerderijwinkel in de omgeving op te zoeken, koop de producten dan op de markt of in een natuurwinkel.

  2. Maak de walnotenpesto

    Maal de walnoten, knoflook en basilicum fijn in een vijzel of keukenmachine tot er een kruimelige massa ontstaat. Giet er een scheut olijfolie bij en mix goed.

  3. Bereid de knolselderij

    Snijd de geschilde knolselderij in plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Besmeer de plakken met de teen knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de plakken knolselderij aan beide kanten gaar en goudbruin.

  4. Bak de hazelnoten

    Verhit een laagje olijfolie in een andere pan, bak de gepelde hazelnoten goudbruin en bestrooi ze met tijm.

  5. Finishing touch

    Besmeer de plakken knolselderij met walnotenpesto en garneer ze met de hazelnoten. Voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer met zilvervliesrijst, roergebakken in olijfolie en op smaak gebracht met zeezout en knoflook. 

Do's

  • Koop verse en biologische ingrediënten
  • Probeer het gerecht ruim van tevoren
  • Direct opdienen

Don'ts

  • Goedkope olijfolie gebruiken
  • Andere noten dan hazelnoten gebruiken. Hazelnoten versterken de karakteristieke smaak van knolselderij
  • Opnieuw opwarmen

Bron

Boek: Ecofabulous koken in alle seizoenen, Lisette Kreischer, ISBN: 9789047200918