Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Vegetarisch » Hoe maak ik een vegetarisch kerstdiner

Hoe maak ik een vegetarisch kerstdiner

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 7 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een vegetarisch kerstdiner
Vegetarische gerechten zijn gezond, licht verteerbaar en goed voor het milieu. Waarom staat er tijdens de kerstdagen dan toch iedere keer weer vlees of vis op het menu? Omdat lang niet iedereen de feestelijke en decadente vegetarische alternatieven kent. Gelukkig is vegetarisch koken niet moeilijk, zegt Lisette Kreischer, schrijfster van het kookboek 'Ecofabulous koken in alle seizoenen'. In deze hoedoe legt zij uit hoe je in 7 stappen een superfeestelijk vegetarisch kerstmenu op tafel tovert.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Fantasie
  • Pure ingrediënten
  • Goed gezelschap
  • Doorzettingsvermogen (om vleeseters te overtuigen)

Stappen

  1. Kijk wat de winter te bieden heeft

    Vegetarisch koken gaat verder dan een gerecht maken zonder vlees of vis. De meeste  vegetariërs houden bij het koken ook rekening met het milieu en de herkomst van producten. In de winter komt grofweg tweederde van het verse assortiment in de supermarkt uit het buitenland. De vrachtwagens, schepen en vliegtuigen die al dat voedsel moeten vervoeren, zijn slecht voor het milieu. Bovendien is het aanbod van lokale producten ruim voldoende. Aardappelen, pompoen, pastinaak, rodekool en knolselderij zijn stuk voor stuk heerlijke wintergroenten. Maar ook noten en paddenstoelen zijn in dit seizoen ruim voorradig.

  2. Ga op zoek naar feestelijke gerechten

    Verschillende kleurrijke hapjes zijn spannender en feestelijker dan de standaard groentetaart. Wees creatief en ga eens op zoek naar bijzondere gerechten met Hollandse wintergroenten. Een knolselderij hoeft niet persé in blokjes in de erwtensoep te belanden. Je kunt er ook heerlijke vegetarische taartjes met hazelnoten en walnotenpesto van maken. Aardappels maak je feestelijker door ze in de schil te koken en ze vervolgens in de oven te bakken met rozemarijn, olijfolie en knoflook. En wil je bewijzen dat vegetarisch ook heel decadent kan zijn, serveer dan gevulde portobello’s als voorgerecht. Succes gegarandeerd!

  3. Koop kwaliteit

    Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om alle kerstboodschappen bij de dichtstbijzijnde supermarkt te kopen, kwaliteit komt de gerechten echt ten goede. Besteed het geld dat je anders aan vlees of vis had uitgegeven bijvoorbeeld aan een goede olijfolie en biologische groenten van de markt. Ook natuurwinkels en bio-supermarkten hebben vaak een groot assortiment verse biologische wintergroenten. Heb je iets meer tijd, koop dan eens in de boerderijwinkel van een biologische boerderij, hartstikke leuk en rechtstreeks van het land.

  4. Let op dierlijke ingrediënten

    Als niet-vegetariër moet je in de supermarkt extra alert zijn. Niet alles is zo vegetarisch als het lijkt. Zo wordt in brood vaak varkensvet (E422 E471 E472-E E478 E492 en E472) gebruikt om de kwaliteit te verbeteren. Om te voorkomen dat je ‘verkeerde’ producten koopt, kun je verschillende dingen doen. Download de complete lijst met E-nummers en hun herkomst op de website van het Voedingscentrum en neem het mee naar de supermarkt. Koop zo veel mogelijk pure, onbewerkte producten. En kies voor producten met het V-keurmerk. Die bevatten geen dierlijk bouillon, dierlijke E-nummers of gelatine.

  5. Probeer de gerechten eerst zelf

    Het is altijd verstandig om een nieuw gerecht van tevoren te proberen en helemaal als je niet gewend bent om vegetarisch te koken. Er wordt nog wel eens gedacht dat vegetarische gerechten smakeloos zijn. Integendeel, maar je moet wel durven experimenteren met kruiden. Komijnzaadjes, laurier en jeneverbessen geven veel gerechten een heerlijk aroma. En tofu wordt net als vlees lekker door het te marineren en krokant te bakken. Hoeveel je nodig hebt, is een kwestie van smaak.

  6. Besteed tijd aan de styling

    Een kerstmenu krijgt iets extra’s als de aankleding klopt. Bij vegetarische gerechten past een kleurrijke, creatieve styling met bijvoorbeeld zelfgemaakte menukaarten, servetten of tafelkleden. Ook leuk: adopteer een kerstboom! Een adoptiekerstboom komt in december bij jou logeren om na de kerst weer lekker met zijn wortels in de biologische grond te staan. Principes of niet, iedereen vindt dat een mooi verhaal.

  7. Breng een vegetarische toost uit

    Last but not least: de wijn! Een goed glas wijn mag ook bij een vegetarisch kerstmenu niet ontbreken. Maar let op: niet iedere fles wijn is geschikt voor vegetariërs. Veel wijnen worden geklaard (gefilterd) met eiwitten die afkomstig zijn van dierlijk afval als visolie. Wil je dat voorkomen, koop dan biologische wijn.

Do's

  • Koop producten van het seizoen
  • Met een goede marinade is tofu echt heel lekker
  • Probeer de gerechten ruim van tevoren
  • Zorg voor een passende aankleding
  • Koop biologische wijn

Don'ts

  • Alles bij de supermarkt kopen
  • Kruiden vermijden

Bron

Boek: Veggie in Pumps, Lisette Kreischer en Merel van der Lande, ISBN: 9789047200468

Meer uitleg