Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Hoe overleef ik de feestdagen

Hoe overleef ik de feestdagen

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe overleef ik de feestdagen
De decembermaand is me er eentje! Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw. Kan heerlijk zijn, al die feestjes, pakjes en post, maar ook vreselijk. Vooral vreselijk druk. Zie jij er tegenop? Overweeg je daarom om (bijna) niets aan de feestdagen te doen? Ben je bang dat je daar achteraf spijt van zal krijgen? Het kan ook anders. Heel anders. Je kan de feestdagen overleven zonder jezelf kwijt te raken. In vier eenvoudige stappen. Zelfs één kan al genoeg zijn.

Hoedoe door: Petra Megens

Bekijk het profiel van Petra Megens
Aantal Hoedoes: 17


Stappen

 1. Laat komen wat komt

  De plannen zijn grotendeels gemaakt, de feestkleding hangt klaar, de rollade is besteld? Mooi zo. Laat nu maar komen wat komt. Vlek op je rok? Trek iets (heel) anders aan. Rollade aangebrand? Maak een pan boerenkool met kaas. Is er ergens een feest waar je niet bij kunt of wilt zijn? Schrijf je dierbaren een echte brief waarin je ze vertelt hoeveel je om ze geeft. Wees blij met elkaar, dat is het mooiste feest.

 2. Vlieg er eens uit met je engelenvleugels

  De wintermaanden zijn voor veel mensen moeilijke maanden. Buiten is het grauw en donker en binnen zit je misschien wel in je eentje bij de mini-kerstboom. Heb je een winterdip? Wees een engel voor een ander. Trek je jas aan, ga de straat op en wens voorbijgangers een gezond en gelukkig nieuwjaar. Geef je kerstpakket aan die alleenstaande moeder van drie kinderen verderop in de straat. Breng een bezoek aan een oudere dame of heer in het verzorgingshuis. Iemand anders blij maken is goed voor je hart.

 3. Leg ruzies en onenigheden bij

  Hebben mensen jou het afgelopen jaar boos gemaakt of pijn gedaan? Zoek of bel hen deze dagen op en vergeef hen. Heb jij een ander benadeeld, zeg dan dat je er spijt van hebt - ook als je het niet met opzet deed. Vraag hoe je het goed kan maken en maak het goed. Breng geleende boeken naar je vrienden terug, ook als je ze al vijf jaar in huis hebt. Heb je er koffie op geknoeid, koop een nieuw boek (of twee). Pak alle losse eindjes op en leg ze bij. Je voelt je meteen veel lichter.

 4. Tel je zegeningen

  Het is een cliché en niet voor niets: je hebt zoveel om dankbaar voor te zijn. Tel je zegeningen en neem ze mee het nieuwe jaar in. Ga er eens voor zitten, in je eentje of samen, en laat het de revue passeren. Wat gebeurde er het afgelopen jaar waar je blij mee bent? Wat gebeurde er wat moeilijk was, maar wat jou wel heeft gebracht waar je nu bent? Zelfs als iets alleen maar ellendig en ongelukkig was, zoals ziekte of verlies: kun je het geschenk zien dat in het hart van die gebeurtenis verborgen zit? Welke waarheid en wijsheid heb je opgedaan? Tel je zegeningen, ze zijn de schatkist van je ziel.

Do's

 • Aanvaard mijn goede wens: dat je mag werken, spelen, leren en leven, iedere dag opnieuw, vol vreugde en geluk.
Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!