Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Groente » Hoe maak ik boerenkoolstamppot

Hoe maak ik boerenkoolstamppot

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 40 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als er één gerecht is dat vooral in de winter goed smaakt, dan is het wel boerenkoolstamppot. Boerenkoolstamppot maken is vrij eenvoudig, als je eenmaal weet hoe het moet, kun je op dezelfde manier ook veel andere stamppotten maken.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 750 gram gesneden boerenkool (als je een stronk koopt, dan moet die ongeveer 1250 gram zijn)
  • 2 kilo aardappels
  • Klein beetje water
  • Klein beetje melk
  • Nootmuskaat
  • Klontje boter
  • Mespuntje zout
  • Grote pan
  • Mixer of aardappelstamper
  • Dunschiller of aardappelschilmesje

Stappen

  1. Schil en kook de aardappels

    Begin met het schillen van de aardappels. Zet ondertussen vast de grote pan met een laagje water op het vuur. Doe het deksel op de pan, zodat het water sneller aan de kook raakt. Na het schillen spoel je de aardappels af en snijd je ze in stukken. Des te kleiner de stukken, des te sneller ze gaar zijn. Doe de aardappels in de pan, voeg een mespuntje zout toe en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, kun je het gas weer terugdraaien.

  2. Snijd de boerenkool

    Was de boerenkool goed en snijd deze zo fijn mogelijk. Leg de boerenkool daarna op de aardappels en doe het deksel weer op de pan. Je stoomt de boerenkool op die manier als het ware gaar. Dat scheelt een pan in de afwas en het is ook nog eens voordeliger, want je hoeft maar één pan op het vuur te hebben.

  3. Wacht tot de kool en aardappels gaar zijn

    Na een minuut of twintig zijn de aardappels gaar. Controleer dit door met een lange satéprikker of een vork in de aardappels te prikken. Als niet alle stukken even groot zijn, prik dan in de grootste stukken. Die doen er namelijk het langst over om gaar te worden.

    Als de aardappels gaar zijn, dan is de kool dit in principe ook. Giet alles goed af.

  4. Stamp alles door elkaar

    Pak de aardappelstamper of de mixer en stamp/mix de aardappels en boerenkool goed door elkaar, tot er een egaal mengsel ontstaat. Roer af en toe ook even door de pan, zodat je er zeker van bent dat er geen grote, ongestampte aardappels meer tussen zitten.

    Giet tijdens het stampen of mixen af en toe een scheutje melk bij de stamppot. Hier wordt hij lekker smeuïg van. Als je geen melk in huis hebt, dan kun je een beetje kookvocht of eventueel water gebruiken. Voeg het in etappes toe, zodat je geen waterige pot krijgt.

  5. Serveer de stamppot

    Als de stamppot goed door elkaar gestampt is, dan kun je nog wat nootmuskaat toevoegen voor de smaak. Daarna kun je de boerenkoolstamppot serveren. Boerenkool smaakt het lekkerst met jus, rookworst en spekjes. Ook erg lekker: een flinke lik mosterd erbij, wat zilveruitjes en stukjes augurk. Zo aten ze de boerenkoolstamppot vroeger het liefst!

Do's

  • Heb je haast? Gebruik dan diepvriesboerenkool. Dat is net zo lekker, maar wel even wat sneller klaar
  • Maak een extra grote pan en vries wat porties in. Dan heb je ook een stevige en gezonde maaltijd als je geen zin hebt om te koken
  • Geen melk in huis? Je kunt ook het kookvocht gebruiken om de stamppot wat smeuïger te maken
  • Een restje bloemkool kan de volgende dag opgebakken worden

Don'ts

  • Halveer de portie boerenkool niet; als je snijdt lijkt het misschien veel, maar tijdens het koken slinkt de kool, waardoor er minder overblijft dan je in de eerste instantie zou denken

Bron

Oma's kookschrift

Meer uitleg

boerenkool stampot.

door jelke bosma op 19-08-2014 09:32
Ongeveer 70 jaar geleden maakte mijn moeder ook boerenkool stampot, met alles uit de eigen tuin. Ze kookte er dan wel een handje gort door voor een smeuig
stampot
jelke