|
-
Gezond, veelzijdig en lekker. Alhoewel over dat laatste de meningen verdeeld zijn. Waar sommige met moeite aan de aanbevolen hoeveelheid van 2 ons per dag komen, eten andere met gemak de ene salade naar de andere. Wie zich niet zo goed raad weet met groente, doet er goed aan om in de leer te gaan bij de vegetariërs of veganisten onder ons en aan het experimenteren te slaan. Het eten van groenvoer hoeft namelijk geen ‘moetje’ te zijn.
-
Door: Janine Bruinooge
Echte liefhebbers eten het ‘witte goud’ soms wel drie keer per week. Ze willen zo veel mogelijk genieten van de delicate wortelgroente die slechts gedurende enkele weken vers verkrijgbaar is. Witte asperges zijn te koop vanaf medio april tot en met juni: 24 juni is de laatste oogstdag. Omdat zowel het groei- als het oogstproces van asperges bewerkelijk is, zijn de witte stengels van de aspergeplant vrij kostbaar. Laat je door het hoge prijskaartje echter niet afschrikken; niet alleen zijn asperges gezond (caloriearm maar vitaminerijk), ze hebben ook een verfijnde smaak die zich makkelijk laat combineren. Asperges doen het goed bij eieren, garnalen, kip, maar ook bij konijn en kalfvlees. Niets voor niets worden de witte stengels ook de ‘koningin der groente’ genoemd.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
»
Groente
-
Door: Janine Bruinooge
Het ‘witte goud’ kent ook een groene variant. Doordat groene asperges langer aan de wortel van de plant blijven en bovengronds groeien, zijn ze behalve krachtiger en kruidiger van smaak, ook rijker aan vitamines dan de witte exemplaren. Een ander groot voordeel van groene asperges is dat je ze niet of nauwelijks hoeft te schillen en dat ze vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Geen wonder dat die groene stengels wereldwijd geliefd zijn.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
»
Groente
-
Door: Janine Bruinooge
Als je optimaal van de smaak van snijbonen wilt genieten, zul je in de weer moeten met het keukenmes of een snijbonenmolen. Want pas bij het fijnsnijden van de bonen, die van oorsprong afkomstig zijn uit Midden-Amerika, komt het aroma tot zijn volle recht. Het schoonmaken en snijden van de bonen vergt wat tijd en moeite, maar dat is het zeker waard. Snijbonen zijn heerlijk door een salade of in combinatie met een stukje gegrild vlees of vis.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
»
Groente
-
Door: Eva de Vries
In de zomer en vroege herfst zijn ze er weer: artisjokken. Het lijken prachtige bloemen, maar zijn in werkelijkheid groenten. Heerlijk met een beetje vinaigrette. Maar hoe maak je ze nou klaar? Dat is eigenlijk heel simpel!
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
»
Groente
-
Door: Adine Faber-Versluis
Zuurkool; lekker in de winter, verwerkt in een stamppot, maar ook in de zomer, verwerkt in een heerlijke salade. Maar hoe maak je zuurkool zelf eigenlijk klaar? Dat is helemaal niet zo moeilijk!
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
»
Groente
-
Door: Adine Faber-Versluis
Als er één gerecht is dat vooral in de winter goed smaakt, dan is het wel boerenkoolstamppot. Boerenkoolstamppot maken is vrij eenvoudig, als je eenmaal weet hoe het moet, kun je op dezelfde manier ook veel andere stamppotten maken.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
»
Groente
-
Door: Adine Faber-Versluis
Voedzaam, voordelig en vooral heel lekker: hutspot smaakt altijd en is niet voor niets een klassieker in veel Nederlandse huishoudens. Tegenwoordig zijn er verschillende varianten, maar de lekkerste is toch wel de oer-Hollandse versie, ook wel bekend als peen-en-uienstamp.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
»
Groente
-
Door: Adine Faber-Versluis
Augurken smaken goed bij boterhamworst, kaas, maar ook gewoon uit het vuistje. Als je ze zelf kweekt in je moestuin, heb je er waarschijnlijk meer dan je in één keer op kunt eten. Geen probleem, want je kunt augurken goed inmaken. Heel eenvoudig en ook nog eens heel lekker.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
»
Groente
-
Door: Adine Faber-Versluis
Van verse tomaten kun je heel veel lekkere dingen maken. Denk aan verse tomatensoep, tomatensaus of pizzasaus. De tomaten verwerken kan op verschillende manieren. Veel mensen geven de voorkeur aan het vooraf ontvellen van tomaten, zodat er in de uiteindelijke soep of saus geen velletjes meer zitten. Het ontvellen van tomaten lijkt een lastig klusje, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt, is het snel te doen.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
»
Groente
-
Door: Adine Faber-Versluis
Stamppotten zijn van oudsher al erg geliefd. Logisch, want je kunt er alle kanten mee op. Er zijn een aantal klassiekers, zoals boerenkool en hutspot. Iets minder bekend, maar niet minder smakelijk is hete bliksem. Een keertje zelf maken? Dat doe je zo!
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
»
Groente
-
Door: Adine Faber-Versluis
Stamppot is één van de favoriete wintergerechten van Nederlanders. De meest bekende stamppotten zijn boerenkoolstamppot en andijviestamppot. Iets minder bekend maar zeker niet minder lekker is stamppot met bietjes. Je maakt het binnen hooguit een uurtje en kunt wat je over hebt ook gemakkelijk in de vriezer stoppen voor een volgende keer!
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
»
Groente
|
|