Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Groente » Hoe snijd en kook ik snijbonen
1

Hoe snijd en kook ik snijbonen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe snijd en kook ik snijbonen
Als je optimaal van de smaak van snijbonen wilt genieten, zul je in de weer moeten met het keukenmes of een snijbonenmolen. Want pas bij het fijnsnijden van de bonen, die van oorsprong afkomstig zijn uit Midden-Amerika, komt het aroma tot zijn volle recht. Het schoonmaken en snijden van de bonen vergt wat tijd en moeite, maar dat is het zeker waard. Snijbonen zijn heerlijk door een salade of in combinatie met een stukje gegrild vlees of vis.

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

 • 800 gram Snijbonen (hoeveelheid geschikt voor 4 personen)
 • Snijplank
 • Aardappelschilmesje
 • Redelijk groot, scherp mes, bijvoorbeeld een koksmes
 • Vergiet
 • Snijbonenmolen
 • Grote pan
 • Zout
 • Peper
 • Versgeraspte nootmuskaat
 • Fornuis
 • Boter
 • Kookwekker
 • Lepel

Stappen

 1. Ontdoe de snijbonen van draden

  Voordat je de bonen fijnsnijdt, moet je nagaan of de bonen geen lange draden bevatten. Dit doe je door met een aardappelschilmesje de uiteinden van de bonen te verwijderen. Je trekt het puntje voorzichtig naar achteren, van de snijboon af. Zit er een draad aan de boon, dan trek je die zo tegelijkertijd mee. Herhaal dit voor het andere uiteinde van de boon.

 2. Was de snijbonen

  Leg de bonen in een vergiet en was ze onder stromend koud water schoon.

 3. Zet een pan met water op

  Kies een lekker ruime pan uit en vul de pan met water. Een bodempje is voldoende; de boontjes hoeven net onder water te staan. Voeg aan het water wat zout toe en breng alles aan de kook.

 4. Snijd de bonen fijn

  Terwijl je het water aan de kook brengt, kun je ondertussen de bonen fijnsnijden. Een handige hulpmiddel hiervoor is een snijbonenmolen. Met de ene hand doe je bonen in de molen en met de andere maal je ze fijn.

  Heb je niet zo’n molentje in je keukenkast staan, vraag dan eens rond in je familie. Vroeger behoorde de snijbonenmolen haast standaard tot de uitzet van iedere vrouw. Grote kans dus dat een oma of (oud)tante er nog een in de kast heeft staan. 

  Ook zonder molen kun je snijbonen fijnsnijden. De meeste keukenmachines kunnen de lange, soms wat stugge, snijbonen prima aan. En ook met de hand kun je bonen fijnsnijden. Het kost alleen wat meer tijd en moeite. Leg de bonen op een grote stevige snijplank en snijd ze met een groot, scherp mes (bijvoorbeeld een koksmes) in schuine plakjes. De plakjes moeten ongeveer 1,5 tot 2 cm breed zijn.

 5. Kook de snijbonen beetgaar

  Als je klaar bent met snijden, leg je de fijne reepjes in het kokende water. Breng alles opnieuw aan de kook. Vervolgens kun je relaxen of de rest van je maaltijd klaarmaken, want het duurt circa 10 minuten voordat de snijbonen beetgaar zijn. Gebruik een kookwekker als geheugensteuntje.

 6. Giet de snijbonen af

  Controleer na 10 minuten of de boontjes gaar zijn. Dit doe je door de boontjes te proeven. Kun je in de boontjes bijten en proef je tevens de structuur, dan zijn ze beetgaar. Roer ten slotte een klontje boter door het geheel. De boontjes kun je onder andere op smaak brengen met peper en zout en nootmuskaat. Versgeraspte nootmuskaat is het lekkerst.

  Eet smakelijk.

Do's

 • Als je nog niet in het bezit bent van een snijbonenmolen, vraag dan rond in je familie wie zo'n molentje nog in de kast heeft staan.
 • Stoom de snijbonen voor de variatie eens. Alle vitaminen blijven dan goed behouden en de smaak is voortreffelijk!

Don'ts

 • De gehele bonen koken; het aroma is minder dan wanneer je ze fijnsnijdt.
 • De bonen helemaal gaar koken.

Bron

Boek: Basis Kookboek, Helène Matze en Jacques Meerman, uitgeverij Kosmos

Meer uitleg

Snijbonen

door Truus van Es Molenaar op 23-12-2008 21:51
Hallo Janine,
Wat een leuke site is dit. Ik ben hier nieuw, dus weet nog niet helemaal hoe het werkt. Wat de Snijbonen betreft, wat ik al jaren doe, is wat suiker, en een klontje boter, toevoegen. Dan krijg je een heerlijke smaak. De suiker, kun je eventueel vervangen door Zoetstof, voor als iemand Diabeet is b.v.
Vriendelijke groet:
Truus_56

snijbonen

door berendje leurink op 13-01-2009 11:39
Op rommelmarkten van verzorgingshuizen en bij kringloopwinkels kun je nog wel eens die ouderwetse snijbonenmolens vinden voor weinig geld.
Heerlijk die snijbonen! Ik eet ze vaak met rijst en een lamsgehakt-balletje erbij.
De straffe smaak van het lamsgehakt wordt verzacht met de zachte smaak van de snijbonen.
Aanrader!
gr. Beate
 PS. ben hier ook nieuw,maar lijkt me onderhoudend en leerzaam en ook leuk natuurlijk
Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!