Hoe kook ik spinazie
Document acties
- Tijdshoeveelheid 15 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Verse spinazie (200-300 gram per persoon)
- Water
- Grote pan
- Zout
- Spatel
- Vergiet
Stappen
-
Weeg de juiste hoeveelheid af
Verse spinazie koken kan wat verraderlijk zijn; spinazie is namelijk een slinkgroente. Dat betekent dat je best een grote zak kunt pakken, maar dat daar mogelijk maar een fractie van overblijft na het koken. Neem tussen de 200 en 300 gram spinazie per persoon en controleer vooraf of deze hoeveelheid ook in één keer in een pan past.
-
Verwijder de steeltjes
Verwijder de harde steeltjes van de bladeren. Deze harde steeltjes zijn met name te vinden aan de grotere spinaziebladen. Het verwijderen van deze steeltjes is even werk, maar wel nodig; ze maken de spinazie namelijk erg bitter. Bovendien eet het niet lekker, van die harde stukjes.
-
Was de spinazie
Vul een pan met koud water en doe de spinazie hier in. Roer de spinazie met de spatel goed rond en laat het vervolgens rusten. Wacht ongeveer vijf minuten. De blaadjes zullen dan gaan drijven. Doe de spinazie in een vergiet en giet het water af. Doe dit in totaal drie keer. Op deze manier verdwijnt het zand uit de spinazie.
Controleer na het wassen nog een keer goed of er echt geen zand is achtergebleven. -
Laat de bladeren uitlekken
Doe de bladeren na het wassen opnieuw in het vergiet en laat ze rustig uitlekken. Zorg ervoor dat de bladeren niet kneuzen.
-
Kook de spinazie
Doe de spinazie vervolgens in een pan. Je kunt er eventueel wat extra water bij doen, maar dit is niet nodig. Voeg ook een mespuntje zout toe. Het water dat nog aan de bladeren hangt is voldoende om het te koken. Verhit de spinazie ongeveer 5 minuten en houd het deksel erop. Controleer na 5 minuten of de bladeren slap zijn geworden. Als dat het geval is en de spinazie nog steeds een mooie groene kleur heeft, dan kun je de spinazie serveren!
Do's
- Maak de spinazie vooraf altijd goed schoon
- Combineer spinazie met een (zacht) gekookt ei
- Gebruik grof zeezout voor een extra bite
- Je kunt spinazie ook wokken of stoven, dat is eveneens lekker en snel
- Spinazie smaakt ook lekker rauwe, in een salade
Don'ts
- Laat de spinazie niet te lang koken