Hoe maak ik hete bliksem
Document acties
- Tijdshoeveelheid 80 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 1250 gram kruimige aardappels
- 750 gram zoete appels
- 300 ml water
- 250 gram zure appels
- 40 gram boter
- Snufje zout
- Mes
- Grote pan
- Aardappelstamper
Stappen
-
Schil de aardappels en appels
Schil de aardappels. Snijd ze daarna in gelijke stukken. Schil vervolgens ook de appels. Verwijder de klokhuizen en snijd de appel in kwarten. Doe de aardappels en appels in de pan, zorg ervoor dat alles onder water staat. Voeg een snufje zout toe en breng het water aan de kook.
-
Kook alles
Zodra het water kookt, zet je het vuur iets lager. Laat de aardappels en appels daarna even goed op een lager vuur doorkoken. Na ongeveer twintig minuten zullen ze gaar zijn.
-
Giet de pan af
Controleer nog even of alle stukken aardappel en appel écht gaar zijn. Als dat het geval is, kun je het hete water afgieten. Let op dat je jezelf niet brandt.
-
Maak de stamppot
Zorg ervoor dat al het water uit de pan is. Als dat het geval is, gebruik je de aardappelstamper om alles goed door elkaar te stampen. Voeg eventueel een klontje boter of een scheutje melk toe om een zachtere puree te krijgen. Heb je geen aardappelstamper? Dan kun je hiervoor ook een mixer gebruiken.
-
Serveer de hete bliksem
Je hete bliksem is nu klaar om geserveerd te worden! Hete bliksem smaakt erg lekker met wat uitgebakken spekjes of een stevige rookworst. Ook wordt het regelmatig gegeten met bloedworst of chorizo.
Do's
- Geen zin om appels te schillen? Je kunt ze ook vervangen door appelmoes. Minstens zo lekker, maar wel een stuk makkelijker
- Voeg wat ham en Franse mosterd toe voor 'donder en hete bliksem', ook heel lekker
Don'ts
- Schuif hete bliksem niet zomaar naar binnen; het is heet. Niet speciaal qua smaak, maar zeker wel qua temperatuur! Dit komt doordat er veel vocht in de stamppot zit