Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Groente » Hoe maak ik stamppot met bietjes

Hoe maak ik stamppot met bietjes

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Stamppot is één van de favoriete wintergerechten van Nederlanders. De meest bekende stamppotten zijn boerenkoolstamppot en andijviestamppot. Iets minder bekend maar zeker niet minder lekker is stamppot met bietjes. Je maakt het binnen hooguit een uurtje en kunt wat je over hebt ook gemakkelijk in de vriezer stoppen voor een volgende keer!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Anderhalve kilo kruimige aardappels
  • 500 gram bietjes
  • 3 grote uien
  • Geraspte kaas
  • Azijn
  • Peper en zout
  • Boter
  • Grote pan
  • Staafmixer
  • Rasp
  • Aardappelstamper
  • Mes

Stappen

  1. Schil de aardappels

    Schil de aardappels. Maak ze schoon en snijd ze in stukken. Des te groter de stukken, des te langer het duurt voor ze straks gaar zijn. Doe ze daarna in een pan met water en een snufje zout.

    Het maakt niet zoveel uit welke aardappels je gebruikt, maar kruimige aardappels zijn het meest praktisch; daar is makkelijker stamppot van te maken.

  2. Kook de aardappels en bietjes

    Zet de aardappels op het vuur en kook ze gaar. Kook ook de bietjes. Als je ze gekocht hebt in een zakje, zijn ze in de meeste gevallen al gekookt, dan hoef je dit niet opnieuw te doen. Als je bietjes gebruikt die je eerder geweckt hebt, is het ook niet nodig om ze opnieuw te koken.

  3. Rasp de bietjes

    Rasp de gekookte bietjes. Voor een grovere stamppot kies je een wat grovere rasp. Voor een fijne stamppot kies je een fijne rasp. Let op je vingers; de laatste stukjes biet kun je beter in stukjes snijden of in een automatische rasp aandrukken met een ander stukje gereedschap.

    Verwarm de bietjes in een steelpannetje.

  4. Snijd de uien

    Snijd nu de uien in fijne stukjes. Snipperen is nog handiger, dan heb je ze zeker in de juiste afmetingen. De uien komen er eigenlijk alleen maar in voor de smaak, wil je een grove stamppot, dan kun je de stukjes alsnog wat groter laten, zodat de structuur van de stamppot wat grover wordt.

    Doe de uitjes bij de bietjes en warm ze samen op.

  5. Stamp de aardappels

    Controleer of de aardappels goed gaar zijn. Als dat het geval is, giet je ze af. Laat een klein beetje van het kookvocht achter in de pan. Stamp de aardappels fijn. Voeg een klont boter toe om de puree wat smeuïger te maken. Stamp de rode bieten daarna goed door de pan. Eventueel kun je een lepel of spatel gebruiken om alles goed door elkaar te krijgen.

  6. Breng de stamppot op smaak

    Strooi wat geraspte kaas door de stamppot en roer dit goed door de stamppot heen. Gebruik hiervoor de staafmixer, zodat de stamppot wat luchtiger wordt. Breng de stamppot vervolgens verder op smaak met een beetje azijn, peper en zout.

Do's

  • Voor een variant met vlees kun je (gekruid en rul gebakken) rundergehakt door de stamppot roeren
  • Gebruik ook eens een flinke lik crème fraîche in plaats van boter
  • Heb je al het kookvocht weggegooid? Dan kun je ook wat melk gebruiken om de stamppot wat smeuïger te krijgen
  • Maak lekker veel in één keer en stop wat je over hebt in de vriezer voor een volgende keer

Don'ts

  • Spuit niet teveel azijn in de stamppot, dat kan hem wat te zuur maken. Je kunt de azijn overigens eventueel ook weglaten, die is niet noodzakelijk

Meer uitleg