Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Vegetarisch » Hoe maak ik vegetarische tapas
5

Hoe maak ik vegetarische tapas

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 3 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik vegetarische tapas
Wel eens in Spanje geprobeerd te zeggen: ‘soy vegetariano/a’ en kreeg je een meewarige blik retour? Tja, de Spanjaarden staan nu eenmaal bekend als verstokte carnivoren. Tapas, de populaire gerechtjes die je bij de borrel eet, bevatten dus meestal ook vlees of vis. Maar met een beetje creativiteit maak je een tafel vol heerlijke tapas die vegetariërs én vleeseters in een zonnige bui brengen!

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • (Spaanse) ingrediënten van goede kwaliteit, zoals extra vergine olijfolie, olijven, pepertjes, kazen en basisingrediënten als knoflook, uien, tomaten, eieren, aardappelen en stokbrood.
  • Vrolijke bakjes, bordjes, kleine vorkjes en cocktailprikkers

Stappen

  1. Plan je tapasavond

    Tapas ontstonden in het negentiende-eeuwse Andalusië, waar glazen werden afgedekt met een stukje brood en/of plakje ham om te voorkomen dat er insecten of vuil in de wijn zouden vallen (‘tapa’ betekent letterlijk ‘deksel’). Het is ook handig dat drinkers iets eten bij hun drankje, want daardoor kunnen ze beter tegen de alcohol.

    Je kunt tapas als hapjes serveren bij een uitgebreide borrel met vrienden, maar ook als volwaardige maaltijd. Maak altijd een mix tussen warme en koude gerechtjes. Een echte klassieker is de tortilla Española, de Spaanse omelet: helemaal vegetarisch! Hier vind je suggesties voor gerechten en links naar recepten.

  2. Investeer in goede basisingrediënten

    Spanje is de grootste olijfolieproducent ter wereld. Niet verwonderlijk dus dat de Spanjaarden er kwistig mee omgaan. De duurste heeft het label ‘Fior de Aceite’ en is een extra vierge olijfolie van de allereerste koude persing. Die dure soort gebruik je voor salades en koude gerechten. Om te bakken gebruik je een vierge olijfolie. Verder heb je nodig: Pimentón (gerookt paprikapoeder dat je zowel mild (dulce) als pittig (picante) kunt krijgen), flink veel knoflook, uien, rijpe tomaten, knapperig vers stokbrood; aardappels, eieren en verschillende groentesoorten. 

  3. Koop ingrediënten bij de Spaanse winkel

    Voor sommige gerechtjes hoef je (bijna) niets te doen. Koop bij de traiteur of op de markt verschillende soorten gevulde en gemarineerde olijven (aceitunas), (gerookte) amandelen, gemarineerde groene pepers, piquillo paprika’s (lichtgerookte puntpaprika’s), kapperappeltjes en lekkere kazen. Serveer deze ingrediënten los, of maak er banderillas van, kleine tapasspiesjes. Prik er bijvoorbeeld ook kerstomaatjes of gekookte kwarteleitjes aan.

    Manchego (een schapenkaas uit La Mancha), cabrales (een blauwschimmelkaas) en monte enebro (geitenkaas) zijn de ultieme Spaanse  kazen! Snijd ze in kleine puntjes en serveer de manchego met dulce de membrillo (kweeperengelei).

  4. Maak pan con tomate

    Bij de tapas mag ‘pan con tomate’ of op z’n Catalaans ‘Pà amb tomaquet’ niet ontbreken. Letterlijk gewoon brood met tomaat. Snijd daarvoor 3 rijpe tomaten doormidden en rasp de tomaathelften op een groenterasp. Kneus een teen knoflook en roer dit door de tomaten. Breng op smaak met zout en peper. Rooster 6 sneetjes stokbrood en verdeel het tomatenmengsel erover. Nog even roosteren zodat het brood licht knapperig is.

  5. Maak salades en groentegerechten

    Vul de koude tapas aan met salades en groentegerechten. Denk bijvoorbeeld aan een tomatensalade met rode ui en peterselie, een salade met geroosterde paprika’s of een salade met bloemkool, ei en paprikapoeder. Ook een gazpacho, een koude soep op basis van tomaten en knoflook, hoort erbij.

    Koude groentegerechten zijn bijvoorbeeld gemarineerde champignons in sherrysaus of artisjokharten gemarineerd in witte wijnazijn. Bij warme groentegerechten kun je denken aan gevulde paprika’s of aubergines, gegrilde asperges of gebakken champignons. Houd het eenvoudig, vaak is bakken in goede olijfolie met een beetje knoflook, peper, zout en soms wat gerookt paprikapoeder genoeg.

  6. Maak tapas met ei

    De tortilla Española is een klassieker. Je maakt ‘m door 4 vastkokende aardappelen in blokjes te snijden en die, samen met een gesnipperde ui, 10 minuten in 4 el olijfolie te bakken. Klop vervolgens 3 eieren los met een beetje water, breng op smaak met zout en peper, en voeg dit toe aan de koekenpan. Draai het vuur laag en laat het ei stollen. Draai vervolgens de tortilla om en bak nog een paar minuten op laag vuur. Aan je tortilla kun je allerlei groenten of kaas toevoegen. 

    Gevulde eieren met bijvoorbeeld een mengsel van groene olijven, zijn ook een goede vegetarische tapa. Of wat dacht je van een stokbroodje met een omelet met Baskische schapenkaas en gegrilde paprika?

  7. Maak tapas uit de oven of uit de frituur

    Ook weer zo’n bekende: patatas bravas. Heel simpel om te maken en onweerstaanbaar lekker, deze aardappels uit de oven met een pittige tomatensaus. Of serveer aardappels uit de oven met flink veel alioli, Spaanse knoflookmayonaise. Gebruik altijd vastkokende aardappels.

    Andere tapas uit de oven:  empanada’s, deegflapjes bijvoorbeeld gevuld met spinazie, rozijnen en pijnboompitten of champignons.

    Croquetas, de bekende gefrituurde kroketjes, hebben meestal een vulling van vis of vlees. Maar je kunt ze ook met kaas maken.

Do's

  • Serveer je tapas in tapasgrootte: in leuke kleine kommetjes, kleine bordjes en met kleine vorkjes en prikkers. Serveer soepen in kleine glaasjes.
  • Serveer de tapas met een grote kan sangria.

Don'ts

  • Als je tapenade uit de winkel haalt, zorg dan dat er geen ansjovis in zit. Maak je deze zwarte olijvenpasta zelf, laat dan de ansjovis achterwege.
  • Laat de kippen- of gevogeltebouillon achterwege die sommige recepten voorschrijven. Vervang deze door groentebouillon.
  • Gebruik geen ingrediënten van inferieure kwaliteit. Echte Spaanse gerechtjes blinken uit in hun eenvoud. De lekkerste (biologische) groenten worden in goede, extravergine olijfolie bereid voor maximum smaak.

Bron

Bron: o.a. Basic Tapas, Valérie Berry, Uitgeverij Terra, 2007

Meer uitleg