Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Hoe maak ik fingerfood
5

Hoe maak ik fingerfood

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 120 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik fingerfood
Tapas, mezze, hors d’oeuvres of, gewoon op z’n Hollands: (borrel)hapjes. Fingerfood is de verzamelnaam voor al het eten dat je met duim en wijsvinger kunt eten (al dan niet met prikker). Ideaal als je veel gasten op je feestje verwacht en meer wilt dan alleen een bak chips neerzetten. Geef je feest een internationaal tintje en serveer snacks van over de hele wereld!

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Stappen

  1. Maak ze op z’n Frans: hors d’oeuvres

    In Frankrijk doen ze aan canapés: een stukje getoast stokbrood met kaas, ansjovis of foie gras en een garnering van bijvoorbeeld bieslook. Miniquiches met geitenkaas zijn minstens zo elegant. Of wat dacht je van een vol-au-vent (pasteibakje met kippenragout). Een gedroogde pruim met een dun plakje ontbijtspek uit de oven is ook fijn fingerfood. 

  2. Maak ze op z'n Spaans: tapas en pintxos

    In Spanje krijg je nooit een drankje zonder iets te eten erbij. Tapas waren ooit bedoeld om insecten en stof uit het glas te houden (tapa betekent deksel), maar vormen nu een volwaardige culinaire categorie. Denk aan prikkertjes met olijven, ansjovis en tomaat, empanadas of puntjes tortilla (zie hiervoor ook de hoedoe ‘hoe maak ik vegetarische tapas’). De Baskische versie van tapas zijn pintxos, plakjes geroosterd stokbrood met daarop kaas, vis, of vleeswaren. 

  3. Maak ze op z'n Italiaans: spuntini en antipasti

    Ook bij de Italiaanse aperitivo krijg je kleine hapjes. In cafés in Milaan staat zelfs de hele bar vol met zogenaamde spuntini. Denk aan crostini met tomaat, knoflook en basilicum of paddenstoelen en andere antipasti. Kleine puntjes pizza. Met pesto en ricotta gevulde artisjokbodems of champignons. Ook arancini, gefrituurde balletjes gevuld met risotto, houden de maag gevuld tot aan het eten.

  4. Maak ze op z'n Arabisch: mezze

    In het Midden-Oosten kennen ze mezze, talloze hapjes die vóór een maaltijd geserveerd worden of samen een maaltijd vormen. Dolma (met rijst gevulde wijnbladeren), falafelballetjes (als vegetarische variant op de bitterbal), börek (allerlei rolletjes van filodeeg, bijvoorbeeld met een vulling van spinazie en feta) of gevulde tomaten met citroencouscous.

  5. Maak ze op z'n Hollands: borrelhapjes

    Bij Hollandse gezelligheid hoort een echte Hollandse borrelhap. Wil je meer dan kaasblokjes of leverworst? Denk dan eens aan gevulde eieren of tomaatjes met garnalencocktail. Kaassoesjes zijn ook heel Hollands.

  6. Maak ze op z'n Amerikaans: appetizers

    In Amerika geen feestje zonder hot wings (pikante kippenvleugels) of kippenpootjes. Ook vind je hier pigs-in-blankets (een worstje met een bladerdeegjasje) en grappige minihamburgers.

  7. Maak ze op z'n Chinees: dim sum

    Dim sums zijn eigenlijk onderdeel van een hele maaltijd, samen met thee. Maar een kleine selectie gefrituurde of gestoomde dumplings kunnen ook prima schitteren op je feestje. Maak ze zelf of haal ze uit de diepvries bij de Chinese toko.

  8. Maak ze op z’n Aziatisch: samosa’s, sushi, spring rolls

    Kijk verder eens wat de diverse Aziatische keukens je te bieden hebben. In Vietnam heb je summer rolls, veel lichtere rolletjes dan de bekendere loempia’s, gemaakt met rijstpapier en gevuld met garnalen en basilicum. Japan heeft natuurlijk sushi, maar ook gyoza (gestoomde dumplings). Thailand staat bekend om de fris-pittige viskoekjes. Ook de Indiërs serveren vaak een uitgebreid buffet snacks en hapjes (hartig én zoet) voor ze aan de curry gaan. Samosa’s zijn de bekendste. 

  9. Denk verder... op z’n Russisch, op z’n Zweeds, op z’n Engels

    Bijna elke keuken kent wel kleine hapjes die samen een maaltijd vormen die je met elkaar deelt. De Zweden kennen het Smörgåsbord (met bijvoorbeeld gerookte haring), de Russen noemen hun hapjesbuffet Zakuski (met bijvoorbeeld blini’s met kaviaar). In Engeland serveren ze minisandwiches en miniscones op tea parties.

  10. Plan je fingerfoodfeestje

    Ideeën genoeg, maar nu moet je ze ook nog uitvoeren. Bekijk eerst hoeveel gasten er op je feestje komen. Reken op 3-4 hapjes per persoon als je alleen een borrel of receptie houdt. Wil je dat de hapjes samen een lichte maaltijd vormen, reken dan op 10-12 hapjes per persoon. Maak een evenwichtige verdeling tussen warme en koude snacks en vlees/vis/vegetarisch. Zo heb je voor iedereen wat wils. Je kunt de meeste bites van tevoren maken en afgedekt klaarzetten op grote schalen. De warme hapjes, zoals samosa’s, warm je 10 minuten vóór het uitserveren. Gefrituurd fingerfood vergt wat meer werk: die zul je à la minute moeten frituren, want deze snacks zijn slap en treurig in de opgewarmde versie. 

  11. Serveer ook het dessert als fingerfood

    Sluit je fingerfoodfeestje af in stijl: zorg dus dat je ook het toetje bestekloos kunt verorberen. Denk aan minichocoladetaartjes, kleine cupcakes, appelflapjes, een fruitspiesje, aardbeien gedipt in pure chocolade.

Do's

  • Leg op elke schaal waarmee je rondgaat een stapeltje servetjes. Van fingerfood zou je geen vieze vingers moeten krijgen, maar soms ontkom je er niet aan.
  • Bereid alle hapjes voor en zet ze klaar op grote schalen. Zo begin je stressvrij aan je feestje.

Don'ts

  • Serveer geen hapjes die je zonder bestek nauwelijks kunt eten. Fingerfood is bite-size en je moet het staand en met één hand kunnen eten. Een kommetje soep eet niet handig als je in je andere hand een glas wijn hebt.

Bron

O.a. 80 Bites, reis om de wereld in 80 heerlijke snacks, appetizers, mezze en tapas, Sunil Vijayakar, Inmerc, 2005
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!