Hoe maak ik pasta carbonara
Document acties
- Tijdshoeveelheid 20 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 400 gram pasta (penne, spaghetti, tagliatelle, net waar je trek in hebt)
- 250 gram pancetta (Italiaans spek)
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 100 ml volle melk
- 50 ml olijfolie
- 5 eierdooiers
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- Peper en zout
- Pan
- Kom
- Vergiet
- Spatel
- Mes
Stappen
-
Snijd het spek, uitje en de knoflook
Snijd het spek in mooie blokjes. Maak ze niet te groot; een halve centimeter bij een halve centimeter is meer dan voldoende. Maak vervolgens de ui en knoflook schoon en versnipper deze. Voor de knoflook kun je eventueel ook een knoflookpers gebruiken.
Doe de helft van de olijfolie in de pan en verhit dit. Bak vervolgens de uien, knoflook en het spek een beetje aan. -
Maak de basis voor de saus
Pak de kom en klop hierin de eierdooiers los. Voeg vervolgens de melk toe en de Parmezaanse kaas. Klop de melk, dooiers en kaas goed door elkaar, tot het een gladde saus wordt. Voeg vervolgens een flinke scheut peper en een klein beetje zout toe. Roer nogmaals goed, zodat de peper en het zout helemaal worden opgenomen in het mengsel.
-
Kook de pasta
Zet een pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Doe de pasta in de pan en kook dit al dente. Voor spaghetti is dit vaak 7 minuten doorkoken, voor andere soorten pasta 8 minuten. Controleer dit voor de zekerheid even op de verpakking.
Giet de pasta af in het vergiet en doe het daarna terug in de pan. Roer vervolgens de andere helft van de olijfolie er doorheen. Dit voorkomt dat de pasta gaat plakken. -
Bak de saus mee
Voeg nu het mengsel van spek, ei, kaas, knoflook, ui en melk door de pasta en laat de pasta nog ongeveer een minuut of twee op een laag vuurtje staan. Schep de pasta steeds om, zodat de saus goed door de pasta heen zit.
Serveer de pasta carbonara vervolgens met wat Parmezaanse kaas en eventueel wat verse peterselie.
Do's
- Je kunt pancetta ook vervangen door mager ontbijtspek
Don'ts
- Laat de pasta niet te ver doorkoken, dan wordt deze plakkerig en dat gaat ten koste van de smaak