Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Italiaans » Hoe maak ik spaghetti bolognese
5

Hoe maak ik spaghetti bolognese

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik spaghetti bolognese
Het is misschien wel het meest bekende gerecht uit de Italiaanse keuken: spaghetti bolognese. Eenvoudig te maken met behulp van een pakje, maar op deze manier is het veel lekkerder en gezonder. Bovendien ben je niet eens heel veel meer tijd kwijt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Voor vier personen:
  • 500 gram spaghetti
  • 500 ml runderbouillon
  • 10 plakjes gerookte bacon of pancetta
  • 400 gram gepelde tomaten op saus
  • 150 gram winterwortel
  • 120 ml droge witte wijn
  • 100 ml room
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Handje verse rozemarijn en basilicum
  • Theelepel gedroogde oregano
  • Peper
  • Zout
  • Parmezaanse kaas
  • Grote pan
  • Vergiet
  • Sauspan
  • Mes
  • Snijplank

Stappen

  1. Bak de smaakmakers

    Pak een flinke (hapjes)pan en doe hier de bacon in. Als je het vuur nu laag op zet, komt het vet uit de bacon vrij en hoef je geen extra olie toe te voegen. Zodra het vet in de pan zit, voeg je de rozemarijn toe. Bak de bacon lichtjes bruin.

    Verwarm ondertussen vast de oven voor op 180 graden, snijd de ui, bleekselderij en wortel in stukjes en pers de knoflook. Voeg deze de laatste drie minuten toe. Roer goed, zodat alles een beetje zacht kan worden.

  2. Voeg het gehakt toe

    Zorg ervoor dat het gehakt vers en van goede kwaliteit is. Het maakt echt verschil of je dit bij de biologische slager koopt of in de supermarkt. Kies altijd voor rundergehakt, dat is minder vet en even smaakvol. Voeg het gehakt toe en bak dit rustig rul. Blijf roeren, zodat het gehakt gelijkmatig bruin wordt en de andere ingrediënten niet aanbranden.

  3. Bereid de saus

    Voeg ongeveer een glas water toe aan de saus en laat dit even warm worden. Als je kiest voor de (authentieke) variatie met wijn, dan vervang je het water door wijn. Voeg vervolgens de oregano, tomatenpuree en gepelde tomaten toe. Breng het geheel op smaak met wat peper en (zee)zout. Breng de saus aan de kook.

    Laat de saus een minuut of vijf inkoken en voeg dan 250 ml bouillon toe. Zet het vuur laag en voeg steeds een beetje bouillon toe. Houd het deksel nu van de pan, zodat er ook vocht kan verdampen. Zodra alle bouillon in de saus zit, kun je de room er doorheen roeren. Laat de saus vervolgens nog eens een half uur koken zonder deksel.

  4. Kook de spaghetti

    Terwijl je bezig bent met het 'opkoken' van de bouillon, begin je met het koken van de spaghetti. Breng eerst een pan met water aan de kook. Voeg hier eventueel een klein beetje zout aan toe. Bekijk op de verpakking hoe lang de spaghetti moet koken. Meestal is een minuut of negen voldoende om de spaghetti al dente (beetgaar) te krijgen. Als het water kookt, doe je de spaghetti in de pan en kook je deze gaar. Laat de spaghetti daarna in een vergiet uitlekken.

  5. Serveer de spaghetti bolognese

    Als zowel de spaghetti als de saus klaar zijn, dan kun je ze serveren. Voeg als finishing touch nog wat basilicum toe. Zet de Parmezaanse kaas ook op tafel, zodat iedereen dat naar smaak toe kan voegen. Eet smakelijk!

Do's

  • Neem de tijd voor de saus. Door deze echt even te laten staan, kunnen de smaken goed in de ingrediënten trekken en is hij nog lekkerder
  • Als variatie kun je ook eens een glas rode wijn toevoegen

Don'ts

  • Roer de kaas niet door de saus heen, maar serveer deze bij het gerecht. Anders wordt de saus erg klonterig. Bovendien zal niet iedereen evenveel kaas bij het gerecht willen hebben

Meer uitleg