Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Gezonde geest » Hoe krijg ik meer structuur in mijn leven
4

Hoe krijg ik meer structuur in mijn leven

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe krijg ik meer structuur in mijn leven
Altijd vakantie hebben klinkt misschien heerlijk, maar veel mensen hebben er al snel genoeg van en verlangen toch naar een beetje structuur en vastigheid in hun leven. Maar hoe zorg je ervoor dat je structuur en vastigheid in je dagelijkse leven krijgt, als je niet dagelijks op hoeft te staan voor je werk of studie?

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Dagschema
  • Doorzettingsvermogen
  • Doelen

Stappen

  1. Sta op tijd op

    De manier waarop je opstaat kan in veel gevallen de toon al zetten voor de rest van de dag. Als je heel lang in je bed blijft liggen, dan zul je de rest van de dag het gevoel hebben dat je achter de feiten aan loopt. Bovendien duurt je dag dan veel korter, of ga je weer erg laat naar bed, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

    Sta daarom op tijd op. Dit hoeft niet om 6 uur te zijn, maar probeer in ieder geval voor negen uur je bed uit te komen. Zet hiervoor gewoon de wekker. Na verloop van tijd zul je merken dat je steeds gemakkelijker vanzelf wakker wordt rond die tijd. Maak je bed direct op na het opstaan, zodat je er niet zo makkelijk weer terug in gaat.

  2. Maak je klaar voor de dag

    Vroeg opstaan heeft weinig zin als je daarna nog uren blijft rondhangen in je pyjama. Spring daarom gewoon direct onder de douche en kleed je aan. Zorg vervolgens voor een goed ontbijt, zodat ook de binnenkant van je lijf even goed wakker kan worden!

  3. Plan doelen voor jezelf

    Als je geen doelen voor jezelf stelt, dan zul je waarschijnlijk ook niet zoveel bereiken en houd je aan de meeste dagen een vervelend, leeg gevoel over. Als je wél doelen stelt – hoe klein ook – zul je aan het einde van de dag een tevreden gevoel hebben. Bedenk daarom wat je die dag wilt gaan doen. Houd je doelen haalbaar en begin bijvoorbeeld met kleine dingen als stofzuigen, boodschappen doen, post wegbrengen of een wandeling maken.

    Het is echt niet erg om met drie kleine doelen te beginnen, zolang je er maar voor zorgt dat je je wel inzet om de doelen te behalen. Als er namelijk iets is dat je motivatie kan ondermijnen, dan is het wel het NIET halen van je kleine doelen.

    Schrijf je doelen op en leg ze ergens neer waar je ze gedurende de dag kunt zien, bijvoorbeeld op je bureau of op het aanrecht. Streep af wat je gedaan hebt!

  4. Maak een dagschema

    Maak vervolgens een schema van hoe jij de dag in wilt vullen. Het helpt om dit ook daadwerkelijk op te schrijven. Noteer al je activiteiten en plan ook je doelen in.

    Kies ervoor om de minst leuke karweitjes het eerst te doen. Als je die achter de rug hebt, dan valt de rest mee en is de kans groter dat je je doelen voor die dag zult halen.

  5. Eet op vaste tijden

    Een mooie manier om je dag in te delen is door op vaste tijdstippen te eten. Begin je dag met een goed en stevig ontbijt, zorg dat je rond 12.00 of 13.00 begint aan je middagmaal en zet rond 17.00 of 18.00 het avondmaal op tafel. Door op vaste tijdstippen te eten leer je om je activiteiten voor een dag veel beter in te plannen. Bovendien is het gezond om regelmatig te eten.

  6. Zoek (vrijwilligers-)werk

    Het kan ook zijn dat je vooral thuis zit, omdat je je baan bent kwijtgeraakt. In dat geval is het verstandig om ook een bepaald deel van je dag te besteden aan het vinden van werk. Schrijf bijvoorbeeld elke dag minimaal één sollicitatiebrief of richt je op het voltooien van een cursus die je verder kan helpen. Werk is namelijk een prima manier om je dag – ook voor je gevoel – zinvol te besteden. Bovendien kun je een salaris vast wel goed gebruiken!

    Als je geen betaald werk kunt of wilt doen, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor vrijwilligerswerk.

  7. Ga sporten

    Een gebrek aan structuur en vastigheid in je dagelijkse leven kan veel energie kosten. Om ervoor te zorgen dat je lekker gemotiveerd en energiek blijft, ook als je niet dagelijks naar je werk of naar school hoeft, is het belangrijk om regelmatig te sporten. Sport op een vast tijdstip op de dag of in de week. Dit hoeft niet per se op een club te zijn, maar kan ook gewoon lekker bij huis zijn. Probeer het sporten wel buiten te doen: buitenlucht is goed voor je!

  8. Doorbreek de sleur

    Iedere dag hetzelfde schema volgen is misschien wel heel gestructureerd, maar het kan ook saai worden. Probeer daarom – zonder teveel af te wijken van je eet- en slaaptijden – ook eens wat nieuwe dingen te doen. Ga eens naar een museum of een voorstelling in het theater, bezoek eens een tentoonstelling of doe mee aan een evenement. Dit soort activiteiten zijn goed voor je sociale netwerk en kunnen je energie geven om nieuwe dingen op te pakken.

  9. Ga op tijd naar bed

    Een goed gestructureerde dag eindigt op dezelfde plek als waar deze begon: in je bed. Probeer iedere dag op een vaste tijd naar bed te gaan en zorg ervoor dat je zo voldoende rust krijgt. Het kan eerst misschien lastig zijn om altijd even laat naar bed te gaan, maar na verloop van tijd zul je merken dat je lichaam zich hierop instelt. Als je gewoon iedere dag lekker op tijd naar bed gaat, zul je je de volgende dag ook weer goed genoeg voelen om je te richten op het halen van je doelen!

Do's

  • Dwing jezelf om - zeker in het begin - je dagschema vol te houden en je doelen te realiseren. Alle begin is moeilijk, maar het wordt vanzelf makkelijker én leuker!
  • Probeer veel buiten te komen, daar krijg je energie van!

Don'ts

  • Geef het niet te snel op
  • Denk niet dat jij 'het type' niet bent voor een beetje structuur; iedereen kan gestructureerd leven

Bron

The Handbook of Structured Life Review door Barbara K. Haight, Health Professions Press, Inc. 2007.

Meer uitleg