Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Vrijwilligerswerk » Hoe vind ik vrijwilligerswerk dat bij me past
5

Hoe vind ik vrijwilligerswerk dat bij me past

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Karel is een actief lid van zijn tennisclub, maar met zijn drukke baan heeft hij geen tijd voor een bestuursfunctie. Jet houdt enorm van mensen, maar ziet zichzelf niet direct als groepsleider van een bejaardenexcursie. In plaats van geld schenken wil Sarah graag iets concreets doen voor een goed doel, maar collecteren langs de deuren lijkt haar niks. Jaap wil graag onbetaald werk doen, maar er graag ook nog iets van opsteken, zoals computervaardigheden. Net als bijna vier miljoen Nederlanders willen deze mensen zich graag inzetten voor de samenleving, ook al krijgen ze daar niets voor behalve een goed gevoel. Die voldoening krijg je vooral als je vrijwilligerswerk vindt dat bij jou en je levensstijl past.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • vrije tijd
  • enthousiasme

Stappen

  1. Stel realistische doelen

    Tijd: 

    Bedenk voordat je gaat zoeken naar vrijwilligerswerk eerst hoeveel tijd je ervoor wilt en kunt vrijmaken. Een hockeyteam coachen is misschien heel leuk, maar vereist wel van je dat je iedere week een aantal uur paraat staat. Als je drukbezet bent is het misschien handiger om een kleinere taak op je te nemen (die je in je eigen tijd kunt uitvoeren), zoals het schrijven van de nieuwsbrief van je vereniging. Ook kun je zoeken naar eenmalige klussen, bijvoorbeeld vrijwilliger tijdens een festival zijn. Door een realistische tijdsinschatting wordt het werk geen last en houd je het langer vol.

    Denk klein:

    De wereld verbeteren wil iedereen, maar dat doe je juist door je in te zetten voor kleinere organisaties. Als je een tijdje naar het buitenland wilt, is vrijwilligerswerk natuurlijk een uitstekende manier om meer van de wereld te zien en je daarnaast ook nuttig te maken. Maar als je dichterbij huis bent, kun je op termijn relatief meer doen dan tijdens een eenmalige werkvakantie. Voor lokaal vrijwilligerswerk ben je weinig reistijd kwijt én je verbetert er je directe leefomgeving mee. 

  2. Kies thema, categorie en soort werk

     

    Vraag je goed af wat voor soort werk je wilt doen en wat je ermee wilt bereiken. Je steentje bijdragen aan een organisatie is waarschijnlijk je hoofddoel, maar je kunt ook andere motivaties voor vrijwilligerswerk hebben. Nieuwe vaardigheden leren, bijvoorbeeld, of nieuwe mensen leren kennen.

    Thema:

    De Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) hanteert verschillende thema’s (natuur, milieu, cultuur/recreatie, welzijnswerk, sport en spel, onderwijs, gezondheidszorg, gehandicapten, politiek, mens en maatschappij en kerk). Kies een thema dat bij je past en waar je veel affiniteit mee hebt. Wil je graag met ouderen werken, of heb je meer met kinderen of dieren?

    Categorie die aansluit bij je eigenschappen:

    Veel vrijwilligerswerk is praktisch of uitvoerend. Ben je een handen-uit-de-mouwentype, dan past dit soort werk goed bij je. Je gaat bijvoorbeeld meerijden op de dierenambulance of achter de bar staan in het buurtcentrum. Ben je een teamspeler, dan is een bestuur van een vereniging of festivalorganisatie iets voor jou. Werk je graag 1 op 1, dan kun je denken aan werk als leesouder of mantelzorger. Heb je natuurlijk overwicht, dan kun je groepen gaan leiden, bijvoorbeeld als rondleider in een museum of reisbegeleider voor kinderen.

    Vaardigheden/persoonlijke kwaliteiten:

    Bedenk goed hoe jouw vaardigheden aansluiten bij de organisatie. Hoe kun je met jouw talenten de organisatie helpen? Heb je technisch inzicht? Kun je mensen enthousiasmeren? Of ben je juist heel goed in luisteren?

    Je kunt werk kiezen dat bij jouw kwaliteiten aansluit of juist werk kiezen waarmee je verborgen talenten kunt ontdekken. Wellicht biedt de organisatie trainingsmogelijkheden om nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen.

  3. Ga op zoek

    Heb je over al deze bovenstaande zaken nagedacht en heb je al een organisatie op het oog, benader deze dan met een telefoontje of ga langs. Mochten ze nieuwe vrijwilligers kunnen gebruiken, dan word je waarschijnlijk uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Weet je wel wat voor werk je leuk lijkt, maar heb je nog geen passende organisatie gevonden, kijk dan eens op online vacaturebanken. Op deze websites kun je zoeken op trefwoord en vind je beschrijvingen wat het werk inhoudt. Je kunt ook langsgaan bij organisaties, zoals een ziekenhuis of buurtcentrum en informeren of er vrijwilligers nodig zijn. Tot slot kun je ook via via aan een geschikte werkplek komen. Laat je vrienden en kennissen weten dat je graag vrijwilligerswerk zou doen en in welke richting je iets zoekt. Je zult versteld staan hoeveel nuttige suggesties je zult krijgen, wellicht wel over een type vrijwilligerswerk dat je nog nooit had overwogen of zelfs niet eens van had gehoord!

  4. Ken je rechten en plichten

    Als vrijwilliger heb je geen algemeen geldende rechten en plichten waarop je kan terugvallen, zoals werknemers dat wel hebben in de vorm van bijvoorbeeld een CAO. Er is geen ‘wet vrijwilligerswerk’. Duidelijke afspraken, regels en richtlijnen legt de organisatie zelf vast in een vrijwilligersbeleid. Denk daarbij aan zaken als onkostenvergoedingen, de wijze waarop vrijwilligers aangestuurd en begeleid worden, verzekeringen, verantwoordelijkheden en trainingsmogelijkheden. Soms maakt een organisatie zelfs afspraken met iedere vrijwilliger afzonderlijk, toegespitst op het individu.

    De voorwaarden uit het vrijwilligersbeleid worden vaak vastgelegd in een vrijwilligersovereenkomst die je tekent voordat je aan de slag gaat. Een organisatie wil vrijwilligers aan zich binden, dus er zo veel mogelijk voor zorgen dat hij of zij zich prettig voelt binnen de organisatie. Daarom zal er vaak een inspraakorgaan voor vrijwilligers zijn en rekening gehouden worden met wensen en suggesties. Is dit niet of slechts beperkt het geval en ben je het niet eens met de gang van zaken in een organisatie, dan kun je slechts suggesties doen voor verandering. Die kun je niet opeisen, maar het staat je vrij elders vrijwilligerswerk te zoeken.

    Per 1 januari 2007 vallen vrijwilligers niet meer onder de arbeidsomstandighedenwet. Alleen voor jongeren beneden de 18, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven blijven voorschriften uit de arbowet van kracht. Voor mensen die met gevaarlijke stoffen werken of voor de vrijwillige brandweer of politie gelden nog wel voorschriften uit de arbowetgeving.

    Uiteraard is eerst gekeken of er voor het soort werk überhaupt een vrijwilliger ingezet mag worden: voor sommige klussen moet je beroeps zijn. Zo mag een vrijwilliger die een natuurorganisatie helpt bijvoorbeeld alleen een handzaag gebruiken om bomen te kappen en geen elektrische.

    Vaak wordt door organisaties ruim aandacht besteed aan de arbeidsomstandigheden van vrijwilligers, omdat ze vaak (bijna) hetzelfde werk doen als betaalde krachten. Sommige artikelen uit de Arbowet gelden voor de organisatie als geheel, en dus ook voor de vrijwilligers. Dan gaat het bijvoorbeeld om de inrichting van de werkplek, maatregelen tegen fysieke belasting of bescherming tegen lawaai.

    Voor vragen over dit soort praktische zaken kun je terecht bij de kennislijn van Movisie: (030) 789 21 1

Do's

  • Heb plezier in je werk. Je bereikt meer als je vrijwilligerswerk kiest dat je echt leuk vindt en waar je goed in bent.

Don'ts

  • Pas op dat je je niet door een organisatie laat ompraten om te komen werken, of in je enthousiasme te veel taken op je neemt. Behalve als je gepensioneerd bent, blijft je baan of zorg voor het gezin prioriteit. Het werk moet je echt liggen en je moet er ook plezier in hebben.
  • Geef niet op als je werk in het begin nog niet zo uitdagend lijkt. Ook bij vrijwilligerswerk zitten vaak klusjes die je minder leuk vindt, maar omdat de algehele voldoening groot is, moet je ze niet als een last ervaren. Je groeit vaak snel door binnen een organisatie en krijgt dan taken met meer verantwoordelijkheid.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!