Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Vrijwilligerswerk » Hoe word ik lid van de vrijwillige brandweer
5

Hoe word ik lid van de vrijwillige brandweer

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe word ik lid van de vrijwillige brandweer
‘Een vrijwillige brandweerman word je vanuit een enorme innerlijke drive om je medemens te helpen’, zegt Cees van Beek, voorzitter van de Vakvereniging Brandweervrijwilligers. ‘Daarnaast kun je natuurlijk ook niet ontkennen dat er stuk avontuur bij komt kijken.’ Heb je die passie en ben je niet bang uitgevallen, dan is de vrijwillige brandweer iets voor jou. Hoewel je, zoals de naam al zegt, het werk geheel vrijwillig en dus slechts voor een vergoeding doet, is het werk helemaal niet vrijblijvend. Word je opgeroepen, dan moet je uitrukken. Een uitgebreide opleiding volgen en veel oefenen zijn ook verplicht.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Stappen

  1. Weet wat het werk inhoudt

    Ongeveer 80 procent van alle brandweerlieden zijn vrijwilligers: dat zijn zo’n 22.000 vrijwilligers tegenover 4500 beroepsbrandweerlieden. Alleen in twintig grote stadsharten werken alleen beroeps.

    Als vrijwillig brandweerman of - vrouw ben je, net als een beroepsbrandweerman, in dienst van de gemeente of regio. Het enige verschil met een beroeps is dat een vrijwilliger op afroep beschikbaar zijn en niet in ploegendiensten op de kazerne leeft. Vrijwilligers hebben meestal een baan, maar hebben in die gevallen toestemming van de werkgever om het werk te verlaten als ze worden opgeroepen. De vrijwilliger moet zich dan naar de kazerne spoeden. De groep die als eerste aankomt, rukt als eerste uit. Degenen die later komen, volgen met de tweede brandweerwagen. Dit uitrukken gebeurt onder werktijd, maar ook als je thuis lekker op de bank zit of uit eten bent. Het werk kan dus best een aanslag op werk en vrije tijd zijn. 

    Naast je taak als brandweerman of –vrouw sta je ook paraat bij rampenbestrijding en verleen je hulp bij ongevallen, bijvoorbeeld door het bevrijden van slachtoffers uit autowrakken.

    De vrijwillige brandweerkorpsen hebben het de laatste jaren drukker gekregen, bijvoorbeeld doordat bedrijven en instellingen hun brandmeldcentrale hebben aangesloten op de centrale van de regionale brandweer. De brandweer rukt uit bij iedere melding, ook als is het voor meer dan zo’n 90 procent van de gevallen loos alarm. Werkgevers vinden het niet prettig als een werknemer vaak het werk moet verlaten en hebben vaak geen vervanger paraat mocht de werknemer iets overkomen. Ook bellen mensen vaker en sneller 112, lijkt het wel. Men heeft een mobieltje er kan in tegenstelling tot vroeger veel sneller alarm geslagen: ook als het niets is. Er is in veel regio’s al jaren een tekort aan vrijwillige brandweerlieden.

    Om in aanmerking te komen voor een positie als vrijwillige brandweerman of –vrouw moet je langer dan 1,65 meter zijn en een goede gezondheid hebben. Je bent sportief en kunt goed zwemmen. Daarnaast moet je goed in een team kunnen werken, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, stressbestendig en besluitvaardig zijn. Je bent moedig, maar niet roekeloos. Je kunt geen brandweerman worden als je claustrofobisch bent of hoogtevrees hebt. Bij aanmelding moet je bij de meeste korpsen tussen de 18 (soms 21) en 30 jaar zijn, minimaal het VMBO of LBO-C hebben afgerond en goed Nederlands kunnen lezen en spreken. Een rijbewijs is gewenst, maar niet verplicht. Je werkgever moet ermee eens zijn dat je je wilt aansluiten, want uitrukken gebeurt ook tijdens werktijd.

  2. Meld je aan

    Voldoe je aan de ingangseisen, dan gaat de selectieprocedure in. Deze bestaat onder meer uit fysieke en psychologische tests. Een medische keuring en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) zijn ook verplicht. Heb je de tests succesvol afgerond, dan begin je aan de opleiding.

  3. Volg de opleiding

    Een vrijwilliger krijgt dezelfde opleiding als een beroepsbrandweerman en moet hetzelfde aantal uren oefenen voor hij uit mag rukken. Je bent dan aspirant-brandwacht, aangesteld door Burgemeester en Wethouders. Je volgt de opleiding brandwacht (1 jaar) met meerdere specialisatiemodules. Deze opleiding kost gemiddeld een paar avonden per week.

  4. Kom in actie

    Heb je de opleiding succesvol afgerond, dan mag je uitrukken. Je bent verplicht iedere week een avond te oefenen met je team. Daarnaast ruk je gemiddeld zo’n één tot twee keer per week uit, afhankelijk van pieken en dalen en het risicoprofiel van het verzorgingsgebied. Je bent dus minimaal vijf tot zes uur per week in de weer. Doe je er nog een beheerstaak bij, zoals het onderhoud van ademlucht of voertuigen, dan komt er nog een paar uur per week bij. Ook vervolgopleidingen, zoals voor bevelvoerder, kosten extra tijd.

    De meeste mensen die eenmaal beginnen als vrijwillig brandweerman of -vrouw blijven gemiddeld zo’n twintig tot dertig jaar lid en vinden het werk geen belasting, vertelt Van Beek. ‘Ik heb jarenlang als vrijwillige brandweerman gewerkt en heel erg veel meegemaakt. Je deed het werk vanuit die gedrevenheid om medeburgers te helpen.’

Do's

  • Lid worden van de vrijwillige brandweer vanuit maatschappelijke betrokkenheid.

Don'ts

  • Denken dat het lidmaatschap van de vrijwillige brandweer vrijblijvend is.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!