Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Voorbereiding » Hoe pak ik een rugzak in
5

Hoe pak ik een rugzak in

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een rugzak met zware bepakking die verkeerd is ingepakt, draagt als een knellende schoen. Je wordt er bloedchagrijnig van en zo'n stemming kan jouw vakantie en die van je (eventuele) reisgenoot goed verpesten. De perfecte inpakmethode bestaat niet, maar er zijn vuistregels. Deze hoedoe leert je welke. Zo pak je je rugzak in wil hij ‘lekker’ dragen.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Rugzak
  • Reisuitrusting
  • Doortastendheid
  • Realiteitszin

Stappen

  1. Wees praktisch kritisch

    Het inpakken van een rugzak vergt doortastendheid. Stop met dat getwijfel, wees praktisch kritisch. Onderweg heb je geen stukje van thuis nodig, dus sorteer en elimineer! Hoe ruiger jij inpakt, hoe comfortabeler je reis.

  2. Organiseer je bagage

    Deel je spullen op in verschillende zakjes/tasjes/ compressiezakjes/foudralen. Zo hou je het overzichtelijk en dat is handig bij het terugzoeken van je spullen. Doe soortgenoten bij elkaar. In zakje X stop je al je ondergoed, in zakje Y de vuile was en in zakje Z alle sokken. Ga je voor langere tijd weg? Hou het luchtig: koop waszakjes en/of -netjes. Als je alles in plastic tasjes stopt wordt het muf, gaat het stinken.

  3. Volg deze paktips

    Alles wat je kunt oprollen, rol je op. Dat bespaart ruimte en het kreukt minder (als je het strak doet).

    Stop toiletspullen in een toilettas. Liefst in een oprolbaar exemplaar. Flesjes, tubes, flaconnetjes hebben als nadeel dat ze kunnen gaan lekken. Wat grote kans maakt op lekken verpak je waterdicht.

    Koop een compressiezak voor je slaapzak. Dat scheelt ruimte.

    Neem zo min mogelijk reservekleding mee.

    Verpak geld en waardepapieren waterdicht.

    Kampeer je? Bewaar geen voedsel in je rugzak. Er zijn dieren die zich er een weg naar knagen.

    Reis je in de tropen of de woestijn? Duizendpoten en schorpioenen verschuilen zich graag op donkere plekken. Geef ze geen kans.

    Ga je vliegen? Hang niks aan de buitenkant van je rugzak. En nog beter: koop een flightbag. Zo blijven er op de band geen gespen en riempjes hangen aan andermans bagage of komt je rugzak klem te zitten op de bagageband. Heb je geen flightbag, klik de heupgordels langs de achterkant van de rugzak vast.

  4. Hou je aan de twee vuistregels

    Hoe je je rugzak pakt is afhankelijk van je bagage en van het soort rugzak dat je draagt. Er bestaat geen allesomvattende methode die je het precieze wat en hoe voorkauwt. Er zijn wel twee vuistregels, volg ze op.

    • Draag je zware spullen (bijvoorbeeld water, brandstof, tent) zo dicht mogelijk tegen je rug aan. In het hoofdcompartiment dus. Zorg ervoor dat het zwaartepunt van de rugzak bijna recht boven je heupen komt.
    • Je moet snel bij de spullen kunnen die je onderweg wilt gebruiken. Denk aan je regenjas, water, brander enz. Alles wat er snel uit moet kunnen, stop je in de zijvakken of bovenin je rugzak.
  5. Benut de compartimenten zoals het hoort

    De meeste trekkingrugzakken zijn ingedeeld in drie compartimenten: groot bovencompartiment, ondervak (is wat kleiner) en apart bovenvakje. Wat doe je in welk vak?

    Ondervak
    Stop je slaapzak in het ondervak. Afhankelijk van de grootte ervan, stop je er meerdere spullen bij. Bijvoorbeeld toiletartikelen of je vuile was.

    Hoofdcompartiment

    Het hoofdcompartiment vul je met zware dingen, zoals: tent, kleding, brander, brandstof, voorraad eten enz. Schuif de zwaarste dingen zoveel mogelijk tegen het rugpand en stapel de lichtere spullen er bovenop. Denk hierbij aan spullen zoals een fotocamera, een fleecevest of waterbidon.

    Bovenvakje

    Kleine accessoires (topografische kaarten, kompas, zonnebril enz.) stouw je zoveel mogelijk bovenin. Het bovenvakje is voor klein en nuttig. Stop hier nooit iets zwaars in, want daarmee verschuift het zwaartepunt naar boven, waardoor je je evenwicht sneller verliest. 

  6. Pers met je knieën

    Leg je rugzak op de grond met het rugpand onder. Pers je bagage zo plat als mogelijk, vermijd dat er op dit moment kwetsbare voorwerpen in zitten. Sjor de compressiebanden aan de zijkant strak aan. Zo zorg je ervoor dat het zwaartepunt weer dichter bij je rug zit. Wees niet te voorzichtig, een goede rugzak is sterk.

  7. Benut de lege ruimtes aan de zijkant

    Rol alles zo klein mogelijk op en gebruik de lege ruimtes aan de zijkanten.

  8. Laat niks bungelen

    De verleiding om alles wat niet goed past aan de buitenkant van je rugzak te hangen kan groot zijn. Hang daar zo af en toe eens wat te drogen (een handdoek of T-shirt bijvoorbeeld), maar laat niks bungelen. Ten eerste loopt dat niet lekker en ten tweede blijf je overal aan vast haken.

    Je rugzak moet een compact geheel vormen. Zonder uitsteeksels en bulten.

  9. Ingepakt, pak de rugzak op

    Pak je rugzak zo min mogelijk op bij de schouderbanden. Dat zijn geen hengsels, ze zijn voor iets anders dan ‘oppakken’ ontworpen. Je rugzak til je op met de oppaklus, net onder het hoofdcompartiment, tussen de schouderbanden.

Do's

  • Belaad je rugzak compact. Doe alles in de rugzak. Bij uitzondering bevestig je je slaapmatje bovenaan
  • Pak zware spullen tegen het rugpand aan. Dat maakt dat het zwaartepunt zo dicht mogelijk bij je rug ligt.
  • Zorg ervoor dat het zwaartepunt ook ongeveer in het midden ligt. Iets boven de heupgordel dus.