Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Paragliding » Hoe vind ik een goede paragliding-uitrusting

Hoe vind ik een goede paragliding-uitrusting

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vind ik een goede paragliding-uitrusting
Je hebt besloten dat je wilt leren vliegen. Daarover heb je alles gelezen in de Hoedoe 'Hoe leer ik veilig paragliden'. Binnenkort start je met je vliegcursus. Maar wat moet je dan aan? En waar bestaat een uitrusting om te paragliden eigenlijk uit?

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • geld
  • computer met internet
  • een beetje vliegervaring

Stappen

  1. Koop een helm en schoenen

    Het eerste dat je nodig hebt om te gaan schermvliegen is een helm. Voor de cursus die je bij een vliegschool volgt kun je er meestal wel een huren, maar weet je nu al zeker dat je vaker gaat vliegen dan loont het de moeite een eigen helm aan te schaffen. Dat zit lekkerder, is hygiënischer en je weet zeker dat hij geen onzichtbare schade heeft opgelopen. Je moet een helm met de CE-norm EN 966 dragen. Die zijn voldoende sterk bevonden voor paragliding.

    Verder draag je altijd hoge schoenen bij het paragliden. Tijdens het starten en landen loop je op ongelijk terrein met stenen, graspollen of kuilen. Je bent druk met je scherm in de weer dus je kunt niet zien waar je loopt. Een enkel is zo verzwikt. Stevige, hoge schoenen geven wat bescherming daartegen. Speciale paraglidingschoenen zijn zo gemaakt dat er niets aan kan blijven haken.

  2. Stel vast wat voor piloot je bent

    Het is niet aan te raden al een scherm te kopen voordat je hebt leren vliegen. Een goed scherm met harnas is een flinke investering van een paar duizend euro die je meestal niet meer terugverdient als je het weer verkoopt. Bovendien heb je dan nog geen inzicht in je eigen wensen en kwaliteiten als piloot. De een wil graag uren soaren in de duinen of voor een bergrichel. De ander vindt het een kunst om met behulp van thermiek overlandvluchten te maken. Een derde doet graag acrobatiek in de lucht en een vierde vliegt het liefst in een rechte lijn naar de landing. Voor al deze disciplines zijn verschillende schermen te koop. Iemand die rustig wil glijden zal niet blij zijn met een wendbaar, zenuwachtig, snel scherm. Maar een luchtacrobaat wil juist wat meer actie.

    Begin je vliegcarrière altijd aan een 'beginnersscherm' of schoolscherm dat je kunt huren bij de vliegschool. Die hebben de klassificatie DHV 1. Deze schermen hebben een groot herstellend vermogen, dat wil zeggen als er iets fout gaat in de lucht komt dat bijna altijd vanzelf goed zonder dat de piloot actie hoeft te ondernemen. Starten en landen is het makkelijkst met deze schermen.

  3. Koop een oefenscherm

    Ben je net begonnen met vliegen en wil je graag oefenen, dan kun je op internet voor een paar honderd euro een oefenscherm met harnas kopen. Deze schermen zijn niet goedgekeurd om te vliegen maar je kunt er wel op het strand of op een veld grondoefeningen mee doen. Zorg dat je een makkelijk oefenscherm koopt met de klassificatie DHV 1 of 1-2. Controleer voor de koop of er geen gaten in het scherm zitten, of alle lijnen heel zijn en of alle karabiners en bevestigingspunten van het harnas in orde zijn.

  4. Test diverse schermen en harnassen

    In de loop van je vliegopleiding ga je verschillende schermen uitproberen. Vraag eens om een DHV 1-2 scherm en probeer het verschil te voelen. Vind je de betere wendbaarheid prettig? Voel je je nog veilig met dit scherm? Of is het te onrustig vliegen naar jouw smaak? De keus voor een scherm is heel persoonlijk. Probeer ook verschillende merken uit. Het harnas is eveneens van belang voor de vliegeigenschappen van je scherm. Vraag je instructeur welk harnas bij jou en je scherm past. Niet iedere combinatie is geschikt en kan zelfs gevaar opleveren.

  5. Koop je uitrusting

    Bestel je scherm en harnas. Dat kan vaak via je vliegschool, misschien zelfs met korting. Je kunt vaak ook de kleur kiezen of tegen meerprijs je eigen kleuren ontwerpen. Let op dat je naast een scherm en harnas ook een reddingsscherm (plus inpakken) nodig hebt, karabiners, eventueel een speedsysteem om sneller te kunnen vliegen en een pakzak om de boel te kunnen sjouwen. Verder moet je scherm gekeurd zijn voordat je ermee mag vliegen. Dit kan allemaal extra kosten met zich meebrengen. Spreek alles voor de koop goed door. Let ook op dat je scherm iedere twee jaar gekeurd moet worden. Ook dit kost geld.

  6. Koop accessoires

    Als je langere vluchten gaat maken of niet alleen maar hartje zomer vliegt is een paar goede handschoenen geen overbodige luxe. Je hebt dunne, stevige handschoenen nodig. Er bestaan speciale vlieghandschoenen maar fiets- of paardrijhandschoenen voldoen ook prima.

    Een vliegoverall is handig omdat je zeker weet dat nergens iets uitsteekt waar je lijnen aan kunnen blijven hangen. Verder hebben ze voldoende zakken voor bijvoorbeeld je radio en zijn ze lekker warm.

    Volg je een cursus, dan is een 2-meterradio vaak verplicht om bij je te hebben. Je kunt die meestal huren maar als je veel vliegt en je wilt graag contact houden met de grond of je medepiloten, dan kun je er zelf een kopen. Let op: in veel landen waaronder Nederland is het gebruik ervan verboden. Een headset voor je radio is handig omdat je dan niet in je zak hoeft te graaien om de radio te bedienen.

    Een variometer die aangeeft hoe snel je stijgt of daalt is handig om goed in de thermiek te kunnen vliegen en lange vluchten te maken. Goede vario's zijn duur maar je kunt er meestal ook je vluchtgegevens in opslaan. Sommigen hebben zelfs GPS aan boord.

     

Do's

  • Eerst leren vliegen voordat je een complete vlieguitrusting koopt

Don'ts

  • Gaan vliegen zonder helm, goede schoenen en stevige kleding

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!