Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Voetbal » Hoe word ik voetbalfan (m/v)
4

Hoe word ik voetbalfan (m/v)

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als je niet van jongs af aan voetbalsupporter bent geweest, is er een grote kans dat je ook nu geen fan van het spel bent. Maar misschien heb je een relatie met een voetballiefhebber (of met een voetballer), of werk je ergens waar het voornaamste gespreksonderwerp voetbal is. Misschien wil je wel gewoon uit de eerste hand ervaren wat voetbal tot volkssport nummer één in Nederland maakt. Deze Hoedoe vertelt je hoe ook jij voetbalfan kunt worden!

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Een televisie
  • Een internetaansluiting
  • Vrienden met verstand van voetbal

Stappen

  1. Kies een voetbalclub

    De meeste voetbalsupporters hebben één club die ze steunen. Welke club dat is, hangt vaak af van waar de supporter in kwestie geboren is, waar hij of zij nu woont en/of van welke club zijn of haar ouders supporter waren.

    Aangezien jij tot nu toe geen voetbalfan was, heb je waarschijnlijk nog geen favoriete club. Zoek er dan snel één, want fan zijn van een voetbalclub maakt de wedstrijden leuker en spannender om naar te kijken.

    Maar hoe kom je aan een voetbalclub? Dat kan op drie manieren.

    • Zoek de dichtstbijzijnde eredivisievoetbalclub uit.
    • Vraag aan je familie en vrienden van welke voetbalclub zij fan zijn.
    • Bekijk pagina 819 van NOS Teletekst en word fan van de club die op dat moment bovenaan (of onderaan, wat jij wilt!) staat.

    Willekeurig? Absoluut. Maar op dit moment heb je nog geen verstand van voetbal en kun je dus je keuze nog niet baseren op de voetbalkwaliteiten van de clubs...

  2. Verdiep je in je nieuwe club

    Als je eenmaal een voetbalclub gekozen hebt, is het zaak zo veel mogelijk bij "jouw" team betrokken te raken. Dat betekent dus dat je alles te weten probeert te komen wat er te weten valt. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan antwoorden op vragen over:

    1. De club nu: wie spelen er, hoe zien de uit- en thuisshirts eruit, welke spelers zijn geblesseerd (en wat mankeert ze), wie is de trainer, wie is de hoofdsponsor, hoe heet het stadion, op welke positie staat de club op pagina 819...
    2. De club vroeger: wanneer is de club ontstaan, in welke jaren won de club de landstitel, wie zaten er toen in het team...
    3. De spelers: wie zijn ze en wat is hun achtergrond, welke internationale voetbalsterren heeft de club voortgebracht, wie is op dit moment de beste aanvaller/verdediger/keeper/middenvelder, hoe zijn de relaties tussen spelers onderling en tussen de spelers en de trainer, wie is de slechtste speler, welke speler heeft kapsones...

    Veel van deze vragen kun je beantwoorden door de website van je club te bekijken of een zoekmachine te raadplegen. Voor andere vragen zul je een kenner moeten inschakelen. Gelukkig is er altijd wel een zelfbenoemde voetbalexpert in de buurt!

  3. Lees de spelregels door

    Als je voetbalfan wilt worden, is het natuurlijk wel zaak dat je weet hoe het spel in elkaar zit. Je hoeft niet alle spelregels uit je hoofd te kennen, maar je kunt beter wel minstens één keer de basisregels doornemen. Die staan heel duidelijk beschreven op de voetbalpagina van Wikipedia.

    Er zijn nog veel meer spelregels, die bovendien om de haverklap veranderen. Vandaar dat het analyseren van voetbalwedstrijden en het discussiëren over beslissingen van scheidsrechters zo'n populair tijdverdrijf is. Wil je het echt grondig aanpakken, dan kun je de officiële reglementen downloaden op de website van de KNVB.

    Maar aangezien het wel leuk moet blijven, kun je na je eerste kennismaking met de voetbalregels ook gewoon doorgaan met de volgende stap!

  4. Kijk zo vaak mogelijk voetbal

    Om het spel echt te leren kennen is het belangrijk dat je naar zoveel mogelijk wedstrijden kijkt. Het fijne van voetbalwedstrijden die op televisie worden uitgezonden, is dat ze altijd voorzien zijn van commentaar, zodat je niet zelf hoeft uit te zoeken welke speler nu eigenlijk de bal heeft en of het een goede of een slechte wedstrijd is.

    Als je een belangrijk moment mist, krijg je bovendien een vertraagde herhaling te zien. En voor, tijdens en na afloop van de wedstrijd is er altijd een uitgebreide analyse waarin voetbaldeskundigen van alles over het spel, de clubs en de spelers uitleggen.

    Voetbalwedstrijden van "jouw" club mag je als echte fan eigenlijk nooit missen, maar om het spel te begrijpen is het ook handig om naar wedstrijden van andere clubs te kijken. Hoe meer voetbal je kijkt, hoe meer ervan blijft hangen. Bovendien hebben de wedstrijden van andere clubs ook invloed op de positie van jouw club in de ranglijst, wat het bekijken van een andere wedstrijd onverwacht spannend kan maken.

  5. Luister naar je vrienden

    Als je vrienden hebt die al van jongs af aan voetbalfan zijn, luister dan van nu af aan goed naar alle gesprekken die ze over het onderwerp voeren. Zo krijg je een idee van wat de heersende opvattingen en meningen zijn over jouw club en andere teams, over trainers, scheidsrechters en het spel in het algemeen.

    Het kan ook handig zijn om een vriend uit te nodigen samen met jou een voetbalwedstrijd te bekijken. Hij weet tenslotte al veel van het spel, dus alles wat de commentator vergeet uit te leggen, kan hij je vertellen. Buitenspel bijvoorbeeld, of het relatief nieuwe systeem van de playoffs.

  6. Stel vragen

    Je kunt waarschijnlijk nog geen weldoordachte analyses ten beste geven, maar hebt wel de basiskennis over voetbal in huis. Je hebt een paar wedstrijden bekeken en een idee van de gebruikte voetbaltermen. De tijd is nu rijp om met je familie, vrienden, partner of collega's mee te gaan praten over voetbal.

    Gelukkig hoef je nog niet meteen het hoogste woord te hebben, alles wat je nu hoeft te doen is laten blijken dat ook jij geïnteresseerd bent in voetbal. Dat doe je door vragen te stellen.

    Ga bij de eerstvolgende gelegenheid eens bij een groepje voetbalkenners staan en luister naar wat ze zeggen. Stel vragen als ze iets zeggen wat je niet begrijpt, maar vraag ook naar hun mening over wedstrijden die jij ook hebt gezien. De meeste voetballiefhebbers vinden het leuk om je hun standpunten uit te leggen of je iets bij te brengen over hun lievelingsspel!

  7. Doe mee aan voetbalrituelen

    Voetbal verbroedert, voetbal is emotie en voor sommige mensen is voetbal zelfs hun godsdienst, met onder anderen  Johan "El Salvador" Cruyff en "San Marco" van Basten als iconen.

    Ook al ga jij als kersverse voetbalfan niet zo ver in je liefde voor het spel en je club, dan nog is het meedoen aan voetbalrituelen een leuke manier om je steun aan de club te betuigen.

    Dus: draag shirtjes in de kleuren van je club, beschilder je gezicht met diezelfde kleuren, zing uit volle borst het clublied (of een ander voetballied) mee, doe vol overgave de wave en/of draag bij elke wedstrijd je geluksonderbroek. Omdat er zoveel andere supporters zijn die hetzelfde doen, ontstaat er al gauw een gezellige sfeer en een gevoel van saamhorigheid.

  8. Steun je club door dik en dun

    Het is gemakkelijk om fan te zijn van een club die het goed doet. Maar de ware fan haakt ook niet af als het tegenzit, hoewel er dan wel luidkeels geklaagd en gescholden mag worden op de spelers, de trainer, de scheidsrechter en ieder ander die zich daarvoor leent.

    Pas als je ondanks alle tegenslagen het spel zelf nog steeds de moeite waard vindt, ben je een echte voetbalfan!

Do's

  • Een keer zelf gaan voetballen. Zo leer je het spel van binnenuit kennen.
  • Meedoen aan voetbalpoules, om je persoonlijke betrokkenheid en de spanning van de competitie nog groter te maken.

Don'ts

  • Stadionstoeltjes, andere voorwerpen en mensen slopen omdat een wedstrijd niet loopt zoals je wilt.
  • Gekleed in de kleuren van jouw club plaatsnemen in het supportersvak van de tegenstander.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!