Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Voetbal » Hoe verbreek ik het wereldrecord hooghouden

Hoe verbreek ik het wereldrecord hooghouden

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1171 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Hoe verbreek ik het wereldrecord hooghouden
Het hooghouden van een bal, ofwel het in de lucht en van de grond houden van een bal, lijkt vooral een trucje te zijn van Zuid-Amerikaanse voetballers. Zo kan Ronaldinho geen bal meer aannemen en doorspelen, zonder er een sterk staaltje jongleerwerk aan vast te plakken. Diego Maradonna verbaasde in 1989 het publiek tijdens de halve finale van de UEFA Cup toen hij als warming-up, met losse veters, de bal een minuut in de lucht hield. Kan je een bal hooghouden, dan heb je een goede balbeheersing en dus een voordeel in het spel. Voor het verbreken van het wereldrecord hooghouden moet je vooral een sterk lichaam en geduld hebben. Negentien uur en eenendertig minuten geduld liever gezegd.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Voetbal
 • Goede schoenen
 • Vlakke ondergrond
 • Getraind lichaam
 • Uithoudingsvermogen

Stappen

 1. Maak de afweging

  Om dit wereldrecord te verbreken, moet je misschien eerst de afweging maken of je het wel echt wil verbreken. Volgens het Book of Guinnes World Records staat het record hooghouden op naam van de Braziliaan Martinho Eduardo Orige. Hij hield in 2003 een voetbal met zijn voeten, benen en hoofd non-stop voor negentien uur en dertig minuten in de lucht in een gymzaal in Araranguá. Het wereldrecord hooghouden met alleen het hoofd staat op naam van de Zweed Tomas Lundman die op 27 februari 2004 een voetbal acht uur, 32 minuten en 3 seconden in de lucht hield.

 2. Doe research

  Goed, je hebt de keuze gemaakt om het wereldrecord hooghouden te verbreken. Of in ieder geval een poging te wagen. Cruciaal zijn vervolgens de regels waaraan je je moet houden tijdens het hooghouden. Het hooghouden van een bal mag met je voeten, onderbenen, knieën, borst, schouders en hoofd. Je mag vooral niet je armen gebruiken. Wil je het record van Lundman verbreken, dan mag je alleen je hoofd gebruiken.

 3. Schrijf je in bij Guinness World Records

  Om een Guinness-record te verbreken, moet je je eerst inschrijven als lid. Op de website van Guinness World Records klik je op de button ‘Break a world record’. Daar staat alle informatie die je nodig hebt om je aan te melden.

 4. Train je ‘verkeerde’ voet

  Waarschijnlijk ben je gewend om altijd met je rechter- of met je linkervoet tegen een voetbal te schoppen. Eerste opdracht is om beide voeten even sterk te maken in het hooghouden van een bal. Begin bijvoorbeeld met het schoppen van een voetbal tegen een muurtje en probeer de bal geleidelijk steeds hoger te krijgen. Dit doe je door je voet meer onder de bal te krijgen voordat je schopt. Als je denkt dat je er klaar voor bent, kan je het in het open veld gaan proberen.

 5. Leer trucjes

  Negentien en een half uur de bal hooghouden met alleen je voeten is niet te doen. Soms komt de bal van grotere hoogte en is het makkelijker om hem met je schouders, borst of knie op te vangen. Bij ‘Meer uitleg’ onderaan deze pagina vind je de link naar de website van Abbas Farid die op zijn site verschillende trucjes laat zien. Bijvoorbeeld de ‘Around the world’ (voet cirkelt om bal), de ‘Shoulder juggle’ (van schouder naar hoofd naar andere schouder) en de ‘Nek catch’ (bal opvangen met de achterkant van je nek).

 6. Train je uithoudingsvermogen

  Orige begon op zevenjarige leeftijd al met oefenen. Op achtjarige leeftijd kon hij de bal ononderbroken drieduizend keer hooghouden. Ter voorbereiding op het zetten van het wereldrecord, op dertigjarige leeftijd, trainde Orige twaalf uur per dag door te rennen, fietsen en wandelen.

 7. Zoek een geschikte plek

  Wat je vooral niet wilt hebben bij een poging om het wereldrecord te verbreken zijn een ongelijke ondergrond en hinderlijk weer (regen, felle zon, wind). Ga op zoek naar een geschikte locatie waar je ongehinderd aan je poging kan beginnen. Bijvoorbeeld de lokale gymzaal.

 8. Vind goede assistenten

  Meer dan negentien uur een bal in de lucht houden is heel wat. Het wordt helemaal een opgave als je daar niet bij kunt eten en drinken. Wel doen dus. Oefen tijdens het trainen al met een assistent die biscuitjes in je mond kan gooien en een flesje water vliegensvlug leeg kan spuiten. Zonder eten en vooral zonder drinken krijg je hoofdpijn. En met hoofdpijn wordt hooghouden een echte killer.

 9. Zet je verstand op nul

  Wanneer je eenmaal begonnen bent, moet je je verstand op nul zetten. Het kan namelijk nogal demotiverend werken als je te horen krijgt dat je nog niets eens op de helft bent. Vooral als je de eerste pijntjes begint te voelen. Nergens aan denken: het komende etmaal gaat het alleen om jou en de bal.

Do's

 • Probeer vooral de truc voor het houden van de bal in je nek onder de knie te krijgen. Door deze truc had Orige de tijd om af en toe naar de wc te gaan.

Don'ts

 • Houd je bij de trucjes die je hebt getraind. Tijdens al die uren hooghouden, kan je je wellicht gaan vervelen en op het idee komen om iets nieuws uit te proberen. Niet doen, gaat zeker verkeerd.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!