Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Watersport » Hoe bestuur ik een speedboot

Hoe bestuur ik een speedboot

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Speedboten zijn er in alle soorten en maten en met verschillende besturingssystemen. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat je met enorme snelheid door het water vaart. En met alle mogelijke gevolgen van dien. Hoedoe vertelt je hoe je veilig een speedboot kunt besturen.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Speedboot
  • Zwemvest
  • Minimaal Vaarbewijs I (klein vaarbewijs)
  • Open water
  • Gezond verstand
  • Mobiele telefoon

Stappen

  1. Haal je vaarbewijs

    In Nederland zijn de regels streng wat betreft snelle watervoertuigen. Zo ook voor speedboten. Voor een speedboot die kleiner is dan 15 meter en vol gas harder kan dan 20 km/u moet je je klein vaarbewijs halen. Wil je op grote wateren zoals het IJsselmeer en de Waddenzee varen, dan moet je ook het Vaarbewijs II halen. Het is mogelijk om al voor je achttiende je vaarbewijs te halen. Toch moet je dan nog tot je achttiende verjaardag wachten, voordat je een speedboot (in Nederland) mag bestuderen.

    Daarnaast is het verstandig om je in te lezen in de gedragscodes op het water.

  2. Zorg voor genoeg zwemvesten

    Misschien niet zo stoer, maar o zo belangrijk. Draag altijd een zwemvest en zorg ervoor dat de overige mensen in de speedboot ook een zwemvest dragen. Voor speedboten die harder kunnen dan 20 km/u ben je zelfs verplicht om er één te dragen. Er kan van alles misgaan op het water, zeker als je met zulke snelheden vaart. Val je overboord, dan redt een zwemvest je leven.

  3. Start de boot

    Voor dat je de motor start, check je of er geen mensen of dingen in het water liggen waar je tegen aan kunt varen. Waterplanten in je motor zijn erg vervelend! Start de motor (vergeet niet de ventilator van de motor aan te zetten om ophoping van gevaarlijke stoffen te voorkomen) en laat hem stationair draaien. Zet vervolgens je versnelling voor- of achteruit, afhankelijk van welke kant je op moet.

  4. Oefen met sturen

    Zeker als het de eerste keer is dat je achter het stuur van een speedboot staat, maar ook als het de eerste keer is in de desbetreffende speedboot, is het goed om eerst even te oefenen met gas geven en sturen. Vaar met de boot naar open (diep) water. Geef niet te veel gas en kijk wat er gebeurt als je de boot naar links of rechts stuurt. Probeer ook uit wat er gebeurt als je te lang naar één kant stuurt. Wellicht iets dat kan gebeuren als je schrikt van de snelheid.

  5. Houd het weer in de gaten

    Weer kan verraderlijk zijn, zeker in de zomerperiode. De warme opstijgende lucht zorgt al snel voor onweersbuien. Zie je donkere wolken aankomen, ga dan zo snel mogelijk aan wal. Hoor je de donder, dan ben je eigenlijk al te laat.

    ! Tip: Check elk uur het weerbericht op je telefoon of meegebrachte radio.

  6. Minder vaart in ondiep water

    Snel varen in ondiep water kan op twee manieren gevaarlijk zijn. Allereerst is er een grote kans dat je andere watersporters (zwemmers, surfers) tegenkomt in het water. Vaar je met grote snelheid, dan zie je hen al gauw over het hoofd.
    Daarnaast is het gevaarlijk voor je boot. Voor je het weet zit je op de rotsen of met de motor vast in de blubber. Weet je niet wat de diepte is? Zet je boot dan in ‘neutraal’.

    Veel plezier (en voorzichtig, hè)!

Do's

  • Mobiele telefoon meenemen en het nummer van de kustwacht voorprogrammeren. Mocht er iets gebeuren, dan kun je snel hulp inschakelen.
  • Je tegen de zon beschermen. Smeer je van te voren in met een hoge zonnebrandfactor, draag een pet of een doek op je hoofd en neem voldoende water mee om een zonnesteek te voorkomen.

Don'ts

  • De motor aanhouden als mensen aan boord komen of van boord gaan. Hartstikke gevaarlijk.
  • Roken als je de motor vult met brandstof. Er is maar één vonkje nodig om de boel te laten ontploffen.

Bron

Diverse watersportsites, waaronder ‘How to be safe on a speedboat’ op Ehow.com.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!