Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Watersport » Hoe leer ik surfen

Hoe leer ik surfen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Er zijn mensen die dagen lang, uren achter elkaar op een handdoek of strandstoel in de zon kunnen liggen ‘bakken’. En je hebt mensen die graag bij het water zijn, maar dan wel actief bezig willen zijn. Bijvoorbeeld met golfsurfen. Golfsurfers zie je vaak vanaf tropische stranden, maar ook in Nederland zijn er enkele geschikte plekken (spots) om op de golven te balanceren. Deze hoedoe legt je de basisbeginselen van het golfsurfen uit.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Surfplank met een leash
 • Wetsuit/surfshirt
 • Zwemdiploma

 • Golven

Stappen

 1. Koop/huur een groot surfboard

  Die kleine surfboards zien er misschien veel flitsender uit, maar als beginnend surfer heb je er alleen maar nadeel van. Een lange plank (longboard) heeft veel meer stabiliteit. Bovendien kun je er makkelijker mee peddelen (zie stap 4) en is het eenvoudiger om een ‘golf te pakken’. Omdat je plank langer is, kun je namelijk eerder de golf pakken en heb je langer de tijd om te gaan staan.  Zeer belangrijk is ook de leash. Dit is een elastisch touwtje aan het surfboard dat je met klittenband om je enkel doet. Het voorkomt dat je telkens achter je plank aan moet zwemmen als je eraf bent gevallen.

 2. Bepaal je voorste voet

  Voordat je het water in gaat, is het goed om al te oefenen hoe je moet staan. Eerste stap is het bepalen met welke voet je voor staat op je plank: links (regular) of rechts (goofy). Hoe doe je dat?

  Je kunt iemand vragen om je een duw te geven, het liefst op een onverwacht moment. De voet met welke je uitstapt, is zeer waarschijnlijk de voet die ook voor op je surfboard moet staan. Je kan ook, op sokken, een sprintje trekken op een gladde vloer en vervolgens gaan glijden. Of een pirouette (rondje op één voet) draaien. Voor beide trucs geldt: de voet die je hiervoor gebruikt moet je voorste voet worden op je surfboard.

 3. Oefen met staan

  Ga op je buik op het strand liggen. Zet je handen ter hoogte van je tepels. Duw jezelf omhoog en plaats tegelijkertijd je voorste voet naar voren. Kom in enkele seconden vervolgens tot staan. Je knieën zijn gebogen en je voeten zijn zo ver van elkaar verwijderd dat je een stabiele houding hebt.

 4. Leer peddelen

  Het peddelen is een aparte techniek en heeft alles met balans te maken.

  Ga achterop de plank liggen. Op deze manier komt de punt van je surfboard wat omhoog uit het water wat het peddelen makkelijker maakt. Je buik ligt plat op de plank, terwijl je met je bovenlichaam iets omhoog komt (holle rug). Haal nu je armen door het water heen alsof je aan het borstcrawlen bent (je armen gaan bovenlangs, om de beurt door het water). Het is belangrijk om snel te leren peddelen. Hoe sneller je peddelt, hoe makkelijker je een golf kunt pakken.

  ! Dit zal vooral de eerste tijd nog wat vermoeiend zijn voor je rug-, schouder- en armspieren, maar die train je vanzelf.

  ! Je zult zelf een beetje moeten uitproberen waar je het best ligt op je surfboard. Heb je de ideale positie gevonden? Probeer deze dan te onthouden, bijvoorbeeld door de afstand tussen het logo op de plank en je kin te onthouden.

 5. Pak de golf...

  Kijk achterom en wacht op een golf die je wilt pakken. Begin een klein beetje met peddelen, zachtjes. Op een gegeven moment voel je dat de golf de achterkant van je plank optilt. Maak nu nog een paar krachtige slagen zodat je op de golf blijft. Zorg ervoor dat de punt van je board uit het water blijft door je rug hol te houden. 
Je voelt nu dat je board met kracht naar voren wordt geduwd. Dit is het moment om te gaan staan. Hoe je dat doet, heb je in stap 3 gelezen.

 6. ...en ‘ride’ de golf

  Het is gelukt! Je staat! De eerste keren zul je al euforisch zijn om gewoon, staand op je plank, rechtdoor op de golf te surfen. Maar dat gaat, als je de technieken onder knie hebt, ook snel vervelen. Volgende stap is om na het staan naar links of rechts te sturen en zo het schuim van de golf voor te blijven. Sturen doe je met je heupen en er zijn verschillende technieken om de golf te pakken.

  Als beginner kun je al wat naar links (of rechts) sturen tijdens het peddelen. Zo hoef je geen scherpe bocht meer te maken nadat je staat. Iets moeilijker is het om loodrecht op te golf te staan en dan een scherpe bocht naar links of rechts te maken.

 7. Laat een golf gaan als je te laat bent

  Je kunt niet elke golf pakken. Sommigen zijn te hoog en soms ben je te laat. Om te voorkomen dat de golf je meeneemt naar beneden kun je een aantal dingen doen.

  Ben je richting zee aan het peddelen terwijl er een (brekende) golf op je afkomt? Pak dan de punt van je board met beide handen vast, duw deze naar beneden en duik onder de golf door (lastig met een longboard).
  Lig je met je neus richting het strand? Probeer dan gewoon op je board te blijven liggen en de golf voorbij te laten gaan.

  Je kunt ook de eskimo-rol proberen. Vlak voordat je geraakt wordt door de golf, rol je van je plank, draai je deze om en ga je er onder liggen (terwijl je jezelf vasthoudt aan het board). Als de golf voorbij is, kun je je board weer omdraaien en verder peddelen.

 8. Wees niet bang

  Leren surfen betekent ook dat je heel veel van je plank af zult vallen. Dat hoort erbij. Kom je in een golf terecht, dan voelt het alsof je in een enorme wasmachine terecht bent gekomen. Het zoute water komt in je ogen, in je neus, overal. Raak niet in paniek, blijf rustig (vooral  onderwater). Wacht tot de golf voorbij is en kom daarna weer bovenwater.

  Veel plezier!

Do's

 • Naar andere surfers kijken en leren van hun technieken.
 • Een beginnerscursus volgen om zo de basistechnieken onder de knie te krijgen.
 • Minimaal met z’n tweeën surfen. Als er iets gebeurt, is er altijd iemand bij die je kan helpen/hulp kan halen.
 • De surflocatie bij eb verkennen. Zo voorkom je dat je tijdens het surfen in een koraalrif ligt.
 • Op een grote plank beginnen. Daar leer je het best op surfen. Heb je de technieken eenmaal onder de knie, dan kun je overstappen op een kleinere plank.

Don'ts

 • Een surfplank zonder leash gebruiken. Als je mazzel hebt, kun je je surfplank nog achterna zwemmen. Grotere kans is er echter dat je hem kwijt bent.
 • Voor vrouwen: In je bikini leren surfen. Als beginner zul je meer in de golven liggen dan op je board staan. Vervelend als je ook telkens op zoek moet gaan naar je bovenstukje die door de krachtige zeestromingen en jouw tuimelingen af is gegaan.
 • Van je board afstappen. Surfen doe je veelal aan de kustlijn (en dus in ondiep water). Als je van je surfplank afstapt, heb je de kans om je enkel te verzwikken. Laat je liever vallen.
 • Te ver uit de kust surfen. Blijf op zo’n afstand dat je nog gemakkelijk terug kunt peddelen.

Bron

Handleiding voor golfsurfen op Surfsapiens.nl.
Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!