Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Watersport » Hoe houd ik me staande op een jetski

Hoe houd ik me staande op een jetski

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 8 uren
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe houd ik me staande op een jetski
Misschien heb je ze wel eens door het water zien stuiteren. Jetski's. Ze lijken op een scooter aan de bovenkant en een mini-boot aan de onderkant. Met een snelheid van wel 80 km/u is het niet zo gek dat je (in Nederland) een vaarbewijs nodig hebt om deze waterduvel te besturen. Deze hoedoe vertelt je hoe je je letterlijk en figuurlijk staande moet houden op een jetski.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Jetski
 • Minimaal klein vaarbewijs
 • Zwemvest

Stappen

 1. Haal je vaarbewijs

  In Nederland zijn de regels streng wat betreft jetskiën. Niet zo gek. Bedenk ook dat je je vaarbewijs haalt voor je eigen veiligheid. Het is mogelijk om al voor je achttiende je vaarbewijs te halen. Toch moet je dan nog tot je achttiende verjaardag wachten, voordat je een jetski (in Nederland) mag besturen. Voor het besturen van een jetski heb je op de meeste wateren minimaal een klein vaarbewijs (Vaarbewijs I) nodig.

 2. Draag de juiste outfit

  Tegen de kou, zeker als je van de jetski valt, is het verstandig om -naast zwemkleding- een wetsuit te dragen. Vergeet zeker niet een zwemvest. Je kunt door een val buiten bewust zijn raken, de jetski kan er vandoor gaan op open water. Er zijn talloze redenen te verzinnen waarom een zwemvest verplicht is!

 3. Weet hoe een jetski werkt

  Een jetski heeft een waterjetmotor. Deze motor zuigt water op en ‘spuugt’ deze dan met enorme kracht (door een pomp) weer naar buiten. Hierdoor krijgt de jetski zijn snelheid.

  Voor het aan- en uizetten van de jetski zijn er een startknop en een stopknop. Aan de rechterkant van de jetski vind je een pook, dit is het gaspedaal (en dus niet de rem!). Verder heeft de jetski geen roer, maar een stuur zoals op een scooter; als je naar rechts stuurt, ga je naar rechts en als je naar links stuurt naar links.

  Op een jetski zit ook een zogenaamde ‘dodemansknop’. Deze ontstekingsonderbreker zorgt ervoor dat de jetski niet met hoge snelheid doorvaart als jij eraf gevallen bent. Voordat je gaat varen, moet je hiervoor een koordje om je pols doen.

  ! Als je een jetski huurt, laat je dan goed uitleggen hoe de jetski werkt.

 4. Ken de ins en outs van het besturen van een jetski

  Duw de jetski in het water tot je ongeveer een meter diep staat. Op deze manier komt de motor niet in het zand of de stenen. De makkelijkste manier om op een jetski te gaan zitten is door naar de achterkant te zwemmen, op de jetski te klimmen (met aan elke kant van het zadel één been) en dan vooruit te schuifelen totdat je goed zit. Druk vervolgens op de startknop voor de motor en geef een beetje gas. Voldoende om op open water te komen waar je geen zwemmers meer zult tegenkomen. Oefen vervolgens de bochtjes. Eerst langzaam en daarna met wat meer gas.

  ! Raak niet in paniek als je jetski omgaat. Hij is gevuld met piepschuim en zal niet zinken. Op de onderkant van de jetski staat aangegeven aan welke kant je de jetski weer kunt omdraaien.


  ! Probeer de jetski niet vanaf de zijkant om te draaien. Hij kan bovenop je vallen en dat kan slecht aflopen.

 5. Comfortabel? Probeer dan te stunten

  Je kent alle basisprincipes van de jetski en beheerst het gaspedaal en de besturing. Dan is nu het moment aangekomen dat je ermee kunt ‘spelen’.

  Vaar tegen golven op, vaar in het kielzog van een boot (natuurlijk wel op gepaste afstand), en probeer luchtsprongetjes door te spelen met de gaspook.
  En probeer te staan (niet eenvoudig!). Houd je zwaartepunt laag (buig je knieën) en speel een beetje met hoe en waar je het best je voeten neer kunt zetten. Altijd met inachtneming van de andere watergebruikers. En nooit zonder zwemvest!

Do's

 • Altijd de omgeving in de gaten houden. Door het enorme vermogen, leg je binnen korte tijd lange afstanden af met je jetski. Houd goed in de gaten wie er bij je in de buurt is.
 • Met de gaspook oefenen zodat je weet hoeveel gas je moet geven om een bepaalde snelheid te krijgen.

Don'ts

 • Vanaf de zijkant op de jetski klimmen. Onmogelijk, je zult de jetski omver trekken.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!