Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Watersport » Hoe snorkel ik boven een koraalrif

Hoe snorkel ik boven een koraalrif

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Koraalriffen bevinden zich in de ondiepe gedeeltes van oceanen en zijn dus perfect om te verkennen tijdens het snorkelen. Het is een bijzondere kleurexplosie van plantjes die eigenlijk diertjes zijn en diertjes die op planten lijken. Ook vind je er bijzondere vissen die hun eten zoeken in het voedselrijke water. 
Koraalriffen staan echter ook onder constante bedreiging door opwarming van het zeewater, vervuiling én de mens die het rif stuk maakt. Ruim dertig procent van het koraalrif op de wereld kan als verloren worden beschouwd. Daarom is het erg belangrijk om je aan een aantal regels te houden tijdens het snorkelen. Hoedoe vertelt waar je op moet letten om het koraal én jezelf niet te beschadigen.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Zwemkleding
  • Duikbril
  • Snorkel
  • Zwemdiploma
  • Zonnebrand (waterproof!)
  • Flippers
  • Koraalrif

Stappen

  1. Bereid je goed voor

    Een goede voorbereiding is cruciaal voor een mooie snorkeltocht. Allereerst is het belangrijk dat je duikbril en snorkel goed passen. De elastieken band aan de duikbril kun je strakker of losser doen voor een betere pasvorm. Om te voorkomen dat je duikbril beslaat aan de binnenkant door je lichaamswarmte, smeer je je glazen (aan de binnenkant) in met spuug.

    
Wat je ook zeker niet moet vergeten, is om je goed in te smeren met waterbestendige zonnebrand met een hoge factor. Zonnestralen dringen ook door tot in het water en zullen je onbeschermde huid kreeftrood doen kleuren! Je kunt natuurlijk ook gewoon een wetsuit aantrekken ter bescherming.

    
Flippers zijn niet noodzakelijk, maar wel een pré. Met flippers kun je makkelijker (en onopvallender) vooruit komen.

  2. Ken de beginselen van het snorkelen

    Met een snorkel kun je onderwater ademhalen. Klinkt logisch, maar mentaal gezien werkt het wat anders. Want onderwater kun je eigenlijk helemaal geen adem halen.
    Daarom is het goed om eerst even te wennen aan het zwemmen met een snorkel. Blijf rustig en diep ademhalen. Krijg je water in je snorkel, blaas dit dan met kracht er weer uit.

    Tweede tip is om alvast te oefenen met rustig horizontaal in het water liggen. Het is niet heel moeilijk, eigenlijk gewoon een kwestie van ontspanning.
    Derde tip is het afspreken van tekens. Onder water kun je niet met elkaar praten, maar het is wel belangrijk dat je kunt communiceren. Het oké-teken (duim en wijsvinger in een rondje tegen elkaar) ken je misschien al. Spreek ook af wat het teken is om even te wachten, te stoppen, een foto te maken etc.

  3. Raak niks aan

    Ook al ziet alles er nog zo grappig, schattig en kleurig uit: raak niks aan! Dit is niet alleen gevaarlijk voor jezelf (er leven ook veel giftige zeedieren in het koraal), maar het is bovendien erg gevaarlijk voor het koraalrif en het leven in het koraalrif. Het rif is bijzonder kwetsbaar en heeft de laatste jaren veel te lijden gehad. Ooit wel eens afgevraagd waar die ketting van bloedkoralen of dat schelpengordijn vandaan komt? De kans is heel groot dat dit niet van het strand, maar vanuit zee komt. Aangespoeld koraal is vaak al te beschadigd om goed te kunnen gebruiken. Houd het koraal en het ecosysteem in tact en houd je handen thuis!

  4. Sta of zit niet op het koraal

    Sta of zit, bij het betreden of verlaten van het water, niet op het koraal. Zwem/loop liever nog een stukje verder om een vrije weg naar het strand of het water te vinden dan om via het koraal te gaan. Koraal bestaat uit allemaal heel kleine levende wezens (koraalpoliepen) en is zeer kwetsbaar. Elke aanraking kan het doden. 
Bovendien is koraal vlijmscherp en haal je snel je huid open!

  5. Houd anderen, tijd en omgeving in de gaten

    Alles is prachtig en mooi. Zonder het te weten, kun je gemakkelijk grote afstanden afleggen omdat je telkens weer iets moois verderop ziet. Vergeet niet dat je ook weer terug moet en dat kan door stroming en golven nog behoorlijk lastig zijn. Houd daarom niet alleen andere snorkelaars en de tijd in de gaten, maar neem ook een oriëntatiepunt (een parasol, een boei) en kom af en toe boven water om te checken hoe ver je bent afgedwaald.

    Veel plezier onderwater!

Do's

  • Blijf rustig ademhalen. Zo adem je verse (zuurstofrijke) lucht in. Bij korte ademteugen, herbruik je de lucht die in de snorkel zit.
  • Spreek tekens met elkaar af. Onderwater kun je niet praten, dus het is goed om tekens af te spreken of alles goed is (wijsvinger en duim tegen elkaar), of je verder of juist naar boven wilt.
  • Terug aan boord/naar het strand gaan als je gewond bent. Zonder het echt door te hebben, kun je heel wat bloed verliezen.

Don'ts

  • Bij golven snorkelen. Het water slaat zo gemakkelijk in je snorkel waardoor je je snel verslikt.
  • 

Alleen snorkelen. Als er iets gebeurt, is er niemand die je kan helpen of hulp kan halen.
  • Vissen, kwallen of andere beestjes en planten aanraken. Er leven heel wat giftige beesten in het koraal (en in het algemeen in de oceaan).

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!