Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Communicatie » Hoe geef ik mijn eigen boek uit
4

Hoe geef ik mijn eigen boek uit

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend

Hoedoe door: Renate Boogvrouw

Bekijk het profiel van Renate Boogvrouw
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

  • doorzettingsvermogen

Stappen

  1. Laat iemand je tekst corrigeren

    In tekst die je zelf geschreven en meermaals gelezen hebt, zie je de kleine foutjes niet meer. Laat daarom iemand anders je tekst van A tot Z nalezen op slordigheden, onduidelijkheden en taalfouten. Misschien heb je iemand in je vriendenkring die taalvaardig is. 

    Als je je de kosten kunt permitteren, kun je ook een professionele eindredacteur inhuren. Een corrector let alleen op fouten, een redacteur kijkt ook naar de zinsbouw en stijl.

  2. Ontwerp een omslag

    Een boek moet niet alleen prettig lezen, het moet er ook mooi uitzien. Ontwerp dus een fraaie omslag die past bij het type boek.

    Je kunt dit natuurlijk ook uitbesteden aan een professioneel grafisch ontwerper. Die kan je boek ook layouten, eventuele illustraties maken en ervoor zorgen dat de juiste bestanden worden aangeleverd aan de drukker.

  3. Kies een NUR-code

    Met de NUR-code geef je aan in welke categorieën je boek valt. NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling. Het is een driecijferige code die het onderwerp van je boek weergeeft.

    Zoek in de lijst met NUR-codes 1 tot 3 categorieën die het beste bij je boek passen. Neem deze codes op in de titelpagina van je boek.

  4. Vraag een ISBN-nummer aan

    Een ISBN-nummer is niet verplicht, maar in de praktijk onmisbaar. ISBN staat voor Internationaal Standaard Boek Nummer. Het is een unieke identificatie van het boek waarmee de uitgever geïdentificeerd kan worden en het boek vindbaar is voor boekhandels, bibliotheken en webshops.

    Vraag een ISBN-nummer aan bij het CB (Centraal Boekhuis). Daarbij geef je gelijk de NUR-code(s) op voor in de titelbank.

  5. Laat het boek drukken

    Je kunt je boek in grote aantallen laten drukken door een drukker, of kiezen voor "printing on demand". Dat laatste wil zeggen dat je boek in kleine aantallen wordt geprint en dat extra exemplaren kunnen worden nabesteld.

  6. Meld de prijs van het boek bij het Commissariaat voor de Media

    Als je boek in de handel komt, ben je op grond van de Wet op de vaste boekenprijs verplicht om de prijs te melden bij het Commissariaat voor de media.

  7. Verkoop je boek

    Om je boek bij de boekhandels te krijgen, kun je je aansluiten bij het CB. Je kunt ook zelf zakendoen met gespecialiseerde boekwinkels of webshops op jouw terrein.

    Je kunt de verkoop bijvoorbeeld bevorderen door:

    • recensie-exemplaren naar geïnteresseerde recensenten te sturen
    • te bloggen
    • je boek te promoten op social media
    • aan tafel te komen in populaire praatprogramma's op tv
    Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zoek maar eens op 'boekmarketing'.

Bron

Meer uitleg