Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Elektronica » Hoe kom ik van oude elektronische apparatuur af

Hoe kom ik van oude elektronische apparatuur af

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe kom ik van oude elektronische apparatuur af
Leuk, zo’n nieuwe televisie, maar waar laat je de oude? In veel huishoudens stapelt elektronische apparatuur zich op, omdat de eigenaren niet weten waar ze met hun oude apparatuur heen moeten op het moment dat ze wat nieuws kopen. Gooi deze apparatuur niet weg, maar maak gebruik van één van de mogelijkheden om op een milieuvriendelijke manier van je spullen af te komen!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Oude apparatuur
 • Gemeentelijk milieustation
 • Kringloopwinkel
 • Internet
 • Plannen voor de aanschaf van een gelijksoortig nieuw apparaat

Stappen

 1. Bezoek een kringloopwinkel

  De gemakkelijkste manier om je apparatuur kwijt te raken is het in te leveren bij een kringloopwinkel. Soms krijg je er zelf dan nog wat voor, maar als dat niet het geval is, dan ben je er in ieder geval van af. Kringloopwinkels kun je verspreid over heel Nederland vinden. Pak bijvoorbeeld de Gouden Gids erbij om te kijken waar een kringloopwinkel bij jou in de buurt zit.

 2. Vind je eigen gemeentelijke milieustation

  Als het apparaat dat je in wilt leveren onder Besluit en Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur valt, dan kun je het zonder problemen inleveren bij een gemeentelijk milieustation. Hier wordt je apparaat dan op de juiste manier afgevoerd. Het inleveren van apparatuur bij een gemeentelijk milieustation is gratis. In aanmerking komen bijvoorbeeld:

  -         koffiezetapparaten

  -         spaarlampen

  -         computers

  -         printers

  -         scheerapparaten

  -         televisies

  -         wasmachines

 3. Lever je oude apparaat in bij aankoop van een nieuw

  Sinds 1999 betaal je op de aankoop van grote apparaten een verwijderingsbijdrage, sinds 2000 ook op kleinere dingen, zoals huishoudelijke apparaten of gereedschap. Deze bijdrage wordt gebruikt om oude apparaten op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier te recyclen. Als je van je oude elektronische apparatuur af wilt komen, dan kun je profiteren van deze heffing: het betalen van verwijderingsbijdrage geeft je namelijk het recht om bij aankoop van een nieuw apparaat een gelijksoortig oud apparaat in te leveren. Als je bijvoorbeeld een nieuw koffiezetapparaat koopt, dan kun je dus gerust je eigen koffiezetapparaat meenemen en bij de winkel inleveren.

 4. Verkoop je apparaat of geef het weg

  Als de bovenstaande opties voor jou niet praktisch zijn, dan kun je altijd het probleem nog verplaatsen: geef je apparaten weg of verkoop ze. Zo maak je er altijd iemand blij mee en in sommige gevallen verdien je er nog wat aan ook. Bovendien is dit ook een heel milieuvriendelijke oplossing, want degene die het tweedehandse apparaat koopt hoeft geen nieuw apparaat aan te schaffen!

Do's

 • Lever je oude apparaat in als je een nieuw apparaat koopt
 • Zoek de milieustraat in jouw gemeente op
 • Zet je gebruikte apparatuur te koop en help mee aan het terugdringen van de productie van nieuwe apparatuur

Don'ts

 • Gooi je oude apparatuur niet weg: een goede verwerking is beter voor het milieu en misschien had je er ook nog iemand anders blij mee kunnen maken.
 • Laat apparatuur niet opstapelen, er zijn voldoende mogelijkheden om er vanaf te komen.
 • Schaam je niet om een oud apparaat in te leveren bij een winkel: je rekent er immers ook weer de verwijderingsbijdrage af!

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!