Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Elektronica » Hoe kies ik een platte televisie
4

Hoe kies ik een platte televisie

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 4 uren
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kies ik een platte televisie
Experts roepen al jaren dat je maar beter kunt wachten met het aanschaffen van een platte televisie. Maar inmiddels is de technologie verder uitgekristalliseerd en betaalbaarder. In elektronicawinkels vind je al heel wat tv's met 1920 bij 1080 pixels, hoge contrastwaardes en snelle reactietijd. Net nu zenders op het punt staan in HD te gaan uitzenden, Blu-ray als enige nieuwe-generatie dvd-formaat is overgebleven en spelcomputers met HD-output in prijs dalen. De vraag is alleen: waar moet je op letten als je een platte tv koopt?

Hoedoe door: Niels ’t Hooft

Bekijk het profiel van Niels ’t Hooft
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Meetlint
 • Budget van ruwweg € 300-30.000
 • Vervoer om je tv thuis te krijgen

Stappen

 1. Maak je het jargon eigen

  Als je een tv wilt aanschaffen, krijg je te maken met verkopers die er niet per se verstand van hebben, maar wel  met jargon smijten. Gelukkig is deze terminologie ook nuttig om jezelf wat beter te oriënteren. Verdiep je daarom eerst in de volgende begrippen:

  • Resolutie. Het aantal pixels per vierkante centimeter. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de tv.
  • Diameter. De diagonaal van het tv-scherm. Dit is de maat die overal wordt geadverteerd, in centimeters of inches (1 inch is 2,54 centimeter).
  • Breedbeeld. Dit slaat op de beeldverhouding. Breedbeeld, 16:9, lijkt meer op films en sluit beter aan op het menselijk zichtsvermogen. Het traditionele tv-formaat is 4:3.
  • HD Ready. 'HD' staat voor High Definition, hoge resolutie. Bijna alle platte tv's vanaf circa € 500,- hebben een breedbeeldscherm met minstens 1366 (horizontale) bij 768 (verticale) pixels. Meer dan een miljoen pixels in totaal. Hebben zulke tv's onder andere  minstens één HDMI-aansluiting, dan gelden ze als HD Ready.
  • Full HD. De scherpste tv's die je momenteel kunt krijgen hebben 1920 bij 1080 pixels, oftewel meer dan twee miljoen pixels. Dat noemen we Full HD.
  • Beeldsignaal. Een scherm met miljoenen pixels is leuk, maar je hebt wel een beeldsignaal nodig om die pixels te 'vullen'. Analoge kabel-tv heeft 576 verticale beeldlijnen. Een HD-signaal heeft 720 of 1080 verticale beeldlijnen.
  • HDMI. De best mogelijke aansluiting om beeld van randapparatuur naar je televisie te krijgen. De meeste platte tv's zijn inmiddels uitgerust met een of meerdere HDMI-poorten. Voor apparaten die geen HDMI ondersteunen, zoals de Wii, is component (drie videostekkertjes, twee audiostekkertjes) de beste aansluiting.
 2. Vraag je af wat je met je nieuwe tv gaat doen

  Wil je alleen maar televisie kijken? Kies dan voor een kleine tv. Ben je filmliefhebber, dan weet je allang dat je tv zo groot mogelijk moet zijn. Ga je  een Xbox 360 of een PlayStation 3 aansluiten op je scherm, dan wordt de resolutie al interessanter. Wil je Blu-ray-films gaan kijken, dan is een Full HD-scherm zeker een must.

 3. Bepaal je budget

  Heb je vastgesteld dat je € 1000,- wilt uitgeven, dan kun je nog steeds veel kanten op. Een enorm scherm kan prima voor die prijs, maar dan moet je andere zaken opofferen. Full HD zit er niet in, je hebt minder aansluitingen en extra's als Philips' Ambilight, dat gekleurd licht schijnt op de muur achter je tv, valt al helemaal af. Kun je nagaan hoeveel meer opties er zijn als je nog niet weet wat je wilt besteden! Hak dus snel de knoop door van je te besteden budget.

 4. Bepaal de grootte van je tv

  De vuistregel is: meet de afstand tussen de plek waarvandaan je tv gaat kijken en de plek waar je nieuwe platte tv gaat komen. En deel die afstand door drie. De lengte die je dan krijgt is de ideale diameter voor je televisie. Groter is onnodig, kleiner kan natuurlijk altijd. Desnoods schuif je de bank een stukje naar voren. Bepaal de grootte thuis en ga niet af op de grootte in de winkel: daar lijken tv's een stuk kleiner dan bij jou in de woonkamer.

  Ga je groter dan een meter, dan kom bij de plasma-tv's terecht. Let hiermee op: plasma's vreten stroom, geven meer warmte af en hebben een kortere levensduur. Naar verwachting maken plasmaschermen uiteindelijk helemaal plaats voor lcd-schermen (door nieuwe ontwikkelingen kunnen deze steeds groter worden gemaakt) en nieuwe technologieën als OLED.

 5. Kijk naar de eigenschappen van de tv's binnen je bereik

  Contrast is belangrijk. Op dit punt bleven lcd-televisies traditioneel achter bij plasma's en al helemaal bij ouderwetse beeldbuistelevisies. Gebrekkig contrast kun je herkennen aan het zwart op het scherm: op beeldbuizen is dit écht zwart, terwijl het op platte tv's donkergrijs is. Gelukkig wordt dit steeds beter.

  Let ook op de reactietijd, uitgedrukt in milliseconden. Hoe kleiner deze waarde is, hoe sneller het beeld ververst. Is de waarde groot, dan zie je bijvoorbeeld een witte waas achter een voetbal die over het scherm schiet.

  Nog een overweging zijn de beeldverbetertechnieken van sommige fabrikanten. Sony heeft bijvoorbeeld Bravia, Philips heeft PixelPlus. Deze poetsen het beeld op... en stuwen de prijs omhoog.

 6. Ga tot aanschaf over

  Tel je zuurverdiende centen neer en neem je trotse aanschaf mee naar huis. Genieten maar!

Do's

 • Kies voor kwaliteit, niet voor omvang. Behalve als je het héél belangrijk vindt om een enorm scherm aan je muur te hangen en je budget beperkt is.
 • Hang je tv met een beugel aan de muur. Dat ruimt op. Beugels zijn dure accessoires, maar aangezien je ook al veel geld uitgeeft aan een tv, kun je wellicht afdingen op de prijs.
 • Kijk ook eens rond op internet. Het prijsvoordeel kan hoog oplopen, al is het natuurlijk een nadeel dat je niet ziet wat je koopt. Gelukkig bieden steeds meer internetwinkels de mogelijkheid om je aanschaf persoonlijk te inspecteren en op te halen.
 • Als je ook randapparatuur aanschaft, zoals een dvd-recorder, let er dan op dat deze een HDMI-aansluiting heeft, voor de best mogelijke beeldkwaliteit op je nieuwe tv. De PlayStation 3 heeft standaard een HDMI-poort, bij de Xbox 360 geldt dit alleen voor nieuwere modellen.
 • Schakel je over op digitale televisie, kijk dan of je een HD-ontvanger met HDMI-aansluiting kunt krijgen. Deze kastjes zijn een stuk duurder, maar maken je HDTV veel nuttiger. Vanaf 2009 worden er veel meer tv-programma's in HD uitgezonden.

Don'ts

 • Ga in de maanden na je aanschaf vooral niet terug naar de winkel. Mijd reclamefolders als de pest. De prijs van tv's zakt snel en er worden met moordend tempo betere modellen geïntroduceerd. Heb je je platte televisie eenmaal gekocht, dan kun je dat maar beter negeren...

Bron

Koopgids platte televisies (LCD Info)
Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!