Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Inrichting » Hoe richt ik een kleine studentenkamer in

Hoe richt ik een kleine studentenkamer in

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 7 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe richt ik een kleine studentenkamer in
In een studentenkamer telt niet de vierkante maar de kubieke meter. Waarom? Grote kans dat je eerste kamer niet groter is dan 12 m2, en dan heb je in de grote steden nog mazzel. En om een bed, een klerenkast, boekenkast en een bureau in die kleine ruimte kwijt te kunnen, zal je in de hoogte moeten werken.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Papier, potlood en schaar
  • Stapelbed
  • Slaapbank
  • Bureau
  • Bureaustoel
  • Kast
  • Opbergboxen
  • Verf
  • Grand foulard
  • Spiegels
  • Gordijnen

Stappen

  1. Teken een plattegrond van je nieuwe kamer

    Het is moeilijk om goed in te schatten hoeveel er in je nieuwe kamer past. Teken daarom je kamer, op schaal, op papier. Teken op een ander papier de meubels (op schaal) die je graag in je kamer wilt hebben. Knip ze uit en leg ze op de plattegrond van je kamer. Zo weet je niet alleen wat er allemaal in je kamer past, maar weet je ook waar je je meubels het best neer kunt zetten. Probeer de ruimte zo open mogelijk te houden en vooral in de hoeken en langs de muren je meubilair te plaatsen.

  2. Denk in de hoogte

    Met een beperkte ruimte moet je vooral niet de meters in de hoogte vergeten.

    Een zeer praktische aanschaf is bijvoorbeeld een hoogslaper. Veel pubers hebben er in hun tienerjaren afscheid van genomen omdat ze het te kinderachtig vonden. In een studentenkamer blijkt het echter weer reuze praktisch. Onder het bed heb je nog ruimte voor je bureau, bankje of klerenkast. Mocht je een eenpersoonsbed te klein vinden, dan zijn er ook hoogslapers in het formaat van een twijfelaar of een tweepersoonsbed op de markt.

    Stellingkasten zijn er in allerlei breedtes en hoogtes. Ideaal voor in je studentenkamer, want je kunt de kast eigenlijk op maat kopen. De lengte en hoogte kun je op jouw kamer aanpassen.

  3. Maak een inventaris

    Een kleine ruimte kan je niet onbeperkt volstouwen. Maak daarom eerst een inventaris. Sorteer je spullen en bekijk kritisch of je ook écht alles dat nu in je kamer staat nodig hebt. Ga je werkelijk al die dozen met boeken gebruiken? Is die tas met knuffels niet toe aan een nieuwe eigenaar? Neem in eerste instantie alleen de spullen mee die je dagelijks of wekelijks gebruikt. Prullaria kun je altijd later nog ophalen, mocht je ruimte over hebben.

  4. Stel een boodschappenlijstje samen

    Goed, je weet wat je mee wilt nemen en waarschijnlijk heb je ook al een heleboel tweedehands spulletjes gekregen van familie en vrienden.

    Maak vervolgens een lijstje van spullen die je nog nodig hebt. Een minimale inventaris bestaat uit een bed, een bureau met stoel en een kast. Alles wat er meer in je kamer past is mooi meegenomen. Ideaal zijn meubels die niet te massief zijn en waar je doorheen of onderdoor kunt kijken. Bijvoorbeeld een stoel zonder armleuningen of een bank op poten.

    Maar alleen het grote huisraad is niet voldoende. Als je op kamers gaat wonen, heb je ook spullen nodig om voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld een wasrek, pannen, borden, bestek en een prullenbak. Ga wel eerst even bij je nieuwe huisgenoten na wat jullie delen, en wat je zelf moet meenemen.

  5. Ga shoppen

    Onze Scandinavische woongigant is een kanjer op het gebied van praktisch én betaalbaar winkelen. In één middag shop jij je hele kamer bij elkaar: van de luxaflex tot de afwasborstel. Wil jij juist iets bijzonders, of heb je weinig geld om je kamer in te richten? Struin dan Marktplaats en tweedehands winkels af.

  6. Ruimte over? Koop een slaapbank

    Een slaapbank is een goede investering als je nog wat ruimte over hebt. Zo heb jij niet alleen zelf een lekkere plek om onderuit te zakken, maar hoeven je logés ’s avonds niet een luchtbedje op te blazen.

  7. Verf muren en plafond

    Het is een fabeltje dat je kleine kamers wit moet verven om ze groter te laten lijken. Je kunt je muren best een kleurtje geven, je moet alleen niet vergeten het plafond mee te nemen (eventueel in een paar tinten lichter). Donkere muren met een licht plafond verkleinen de kamer. Verf de raamkozijnen en de plinten in een neutrale kleur, zodat je kamer niet te chaotisch wordt. Check van tevoren wel even bij de huisbaas of en wat je mag schilderen.

  8. Creëer eenheid

    Studentenkamers zijn vaak een verzameling van gekregen en nieuwe meubels; niet echt een eenheid. Maar daar kan je makkelijk iets aan doen! Die oude bank van oma geef je een nieuwe look met een vrolijke grand foulard (een grote doek die je over de bank gooit). Opbergboxen in verschillende maten fleuren niet alleen die saaie stellingkast op, maar zijn ook reuze praktisch voor al die kleine rommeltjes of bijvoorbeeld je handdoeken.
    Zorg er wel voor dat je niet teveel verschillende kleuren gebruikt, stem de accessoires goed op de kamer af.

  9. Speel met optische effecten

    Door spiegels op te hangen, vergroot je –optisch- de kamer. De beste plek voor een spiegel is wanneer de ruimte buiten de kamer wordt gereflecteerd. Dit kan bijvoorbeeld echt buiten zijn, maar ook de gang.
    Kasten die doorlopen tot aan het plafond maken je kamer ook ‘groter’. Zo zijn de kasten geen meubels meer, maar vallen ze weg in de ruimte. Open kasten werken daarbij beter dan kasten met deurtjes.
    Door een gordijn op te hangen wat precies even breed is als het raam kader je het raam in en maak je de muur kleiner. Wanneer je gordijnen ophangt die de volle breedte hebben van de muur vergroot je juist je kamer. Kost wat meer, maar het effect mag er zijn.

    En nu nog verhuizen!

Do's

  • Heb je veel fotolijstjes? Hang ze binnen een kader op, zodat de buitenzijden van de lijstjes met elkaar een groot vierkant of een rechthoek vormen.
  • Heb je een laag bed, dan zijn rolbakken dé ideale opbergruimtes. Het zijn lage bakken op wieltjes die je gemakkelijk onder je bed kan schuiven. Mocht je geen plek hebben voor een klerenkast dan is dit zeker een goed alternatief.

Don'ts

  • Neem niet te veel rommeltjes mee die je overal neerzet. Heb je bepaalde beeldjes en foto’s die je toch graag bij je wilt hebben, zet ze dan bij elkaar op een plankje.

Bron

o.a. J/M

Met schilderen kom je heel ver

door Petra de Wit op 25-06-2010 08:51
Een kleine ruimte blijft natuurlijk klein, maar je kunt hem wel groter en ruimtelijker laten ogen. Hier heb je al veel advies over gekregen. Ikzelf vind dat je met kleur een heleboel kan realiseren. Als je veel gebruikte spullen hebt van verschillende materialen en kleuren kun je hier eenheid in brengen door ze te schilderen. Als je een kast hebt zou je deze dezelfde kleur kunnen geven als de wand erachter, zo komt de kast veel minder de ruimte in. Kies voor een kastenwand mat dichte kasten, open kasten geven een rommelig effect waardoor de ruimte vol en klein zal lijken, ik weet dat hier de meningen over verdeeld zijn. Ook een kleine ruimte kun je een bijzondere uitstraling geven, je kunt bijvoorbeeld 1 wand helemaal zilver verven, alle kleuren die je ernaast zet komen hier mooi bij uit. Laat dat zilver ergens weer in een detail terugkomen, dat kan een lamp zijn een vaas etc. Leuk is dat het zilver reflecterend werkt en dus ook weer een vergrotend effect op je ruimte heeft.
Als je opstaande plinten hebt, schilder deze dan in de kleur van de vloer mee, hiermee vergroot je de vloerruimte.
Veel succes met de inrichting!

Groet,
Petra de Wit
Mix in Stijl
Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!