Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Verhuizen » Hoe verhuis ik zonder stress
4

Hoe verhuis ik zonder stress

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe verhuis ik zonder stress
Een nieuw huis! Uitzinnig van blijdschap ben je, als je dan eindelijk hét ideale stekje hebt gevonden. Maar na het flesje champagne en de rondedans, is het zaak om goed over alle praktische dingen na te denken. Verhuizen is een hele klus, of je nu gaat huren of kopen, moet verbouwen of meteen je spullen kunt neerzetten. Hier een stappenplan hoe je je spullen stressvrij van A naar B krijgt.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Computer
  • Dozen
  • Plakband
  • Kleurlabels
  • Etiketten
  • Stiften
  • Schoonmaakspullen zoals een stofzuiger, dweilen, veger & blik, vaatdoekjes, allesreiniger etc.

Stappen

  1. Maak een slimme planning

    Verhuizen doe je niet iedere dag en moet vaak binnen korte tijd gebeuren. Goed voorbereiden scheelt een boel werk. Wil je zelf verhuizen of laat je het doen? In het laatste geval moet je een verhuisbedrijf inschakelen. Ook handig: regel verhuisberichten, licht je telefoon/internetprovider op tijd in en zorg dat de gas/elektra op tijd aangesloten worden. Pas de inboedelverzekering aan. 

    Maak een realistische planning: schat in hoeveel tijd iedere activiteit kost. Plan iets meer tijd in dan je denkt nodig te hebben voor kleine klusjes, want die kunnen nogal eens uitlopen. Denk aan het Paretoprincipe: 80% van de resultaten komt uit 20% van de inspanningen, 20 % komt uit de overige 80% van je moeite. Plan dingen die veel energie kosten op momenten dat je daar het meest van hebt, bijvoorbeeld in de ochtend.

  2. Nodig hulptroepen uit

    Een helpende hand is erg handig bij een verhuizing. Vrienden en familie willen je vaak best helpen, maar geef ze zo snel mogelijk de data van de verhuizing door. Geef ze de keuze uit een paar momenten waarop ze kunnen komen: bijvoorbeeld voor het inpakken, uitpakken en schoonmaken. Verzorg je hulptroepen goed: regel eten, versnaperingen, genoeg te drinken en eventueel een borrel na het harde werk. Dat is wel het minste wat je voor ze kunt terugdoen. 

  3. Begin tijdig met inpakken

    Begin met spullen die je langere tijd kunt missen, bijvoorbeeld in de logeer- of hobbykamer. Benut deze gelegenheid om eindelijk ongebruikte spullen weg te gooien of te verkopen. Bij het inpakken is een systeem van kleurlabels en nummers effectief. Elke kamer krijgt een aparte kleursticker en een nummer. Houd een bestand bij wat er ongeveer in elke doos gaat. Dus een doos met geel, 47, betekent bijvoorbeeld: werkkamer, studieboeken. Het lijkt een hoop extra werk, maar op deze manier grijp je niet mis als je onverhoopt iets nodig hebt wat je al hebt ingepakt en zet je de dozen in het nieuwe huis al makkelijk op de juiste plek neer.  

  4. Klusjes vóór de verhuizing

    Zorg dat je nieuwe huis lekker schoon is voordat de dozen arriveren. Ramen zemen, vloeren dweilen, keukenkastjes poetsen; je hoeft nu niet om spullen en meubels heen. Natuurlijk hoop je dat het klussen grotendeels klaar is op de dag van de verhuizing, maar verder is het ook handig om nieuwe meubels alvast te monteren voordat de andere meubels komen. Je ziet dan meteen hoeveel ruimte de nieuwe meubels innemen. Het ophangen van lampen, gordijnen en schilderijen is ook iets wat je eerder kunt doen.

    Je hoeft niet dagenlang te poetsen, maar laat je oude huis schoon en netjes achter voor de volgende bewoner. Leeg de huisvuilcontainers.

  5. De dag vóór de verhuizing

    Leeg en ontdooi de koelkast. Haal de meubels uit elkaar en pak de laatste dingen in. Reserveer een plekje voor de verhuiswagen, bijvoorbeeld met je eigen auto en die van de buren.

  6. Op de verhuisdag zelf

    Neem voor het wegrijden nog de meterstanden op. Schakel gas- en elektra uit. Laat je sleutels achter op de afgesproken plek, bij de nieuwe bewoners of de huisbaas. En vergeet niet te zwaaien naar je buren voordat je wegrijdt!

    Laad alles uit en maak één kamer zo veel mogelijk bewoonbaar. In ieder geval zo dat je er met een paar mensen kunt zitten. Als je nog geen slaapkamergordijnen hebt opgehangen, doe dit dan en maak het bed op. Hopelijk heb je daar dan nog net wat energie voor.

  7. Na de verhuizing

    Pak alles uit, schroef je naambordje aan je deur en geniet! Vergeet niet om binnen 5 dagen je verhuizing bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente te melden. 

Do's

  • Regel op tijd opvang voor huisdieren en kinderen voor de verhuisdag.
  • Doe belangrijke dingen, zoals sleutels, autopapieren, medische documenten en creditcards in de handbagage. Zorg ook dat je eten en drinken bij de hand hebt en stop beddengoed ook niet te ver weg.

Don'ts

  • Wees niet te voortvarend met inpakken. Bedenk goed wat je dagelijks gebruikt en pak dit pas op het laatste moment in.
  • Maak dozen nooit te zwaar. Laat een doos met boeken halfvol of vul hem op met kleding.

Meer uitleg

goedkopere verhuizing

door Myrtle Brongers op 29-03-2009 20:58
Als je niet op je vrienden en kennissen kunt rekenen dan ben je al gauw aangewezen op verhuisbedrijven. Dat kan flink in de papieren lopen. Informeer eens bij een sociale werkplaats in de buurt of ze een verhuisafdeling hebben. Ik heb er zelf goede ervaring mee. Het is wel aan te raden je kwetsbare spullen apart te vervoeren.