Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe snoei ik een hortensia
4

Hoe snoei ik een hortensia

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe snoei ik een hortensia
In het voorjaar, de zomer en de herfst zijn het prachtige planten, die hortensia's. Tenminste, als je ze goed bijhoudt. Want als je wilt dat je plant lang mee gaat en mooi groot blijft, dan zul je moeten snoeien. Hoe je dat doet, lees je hier.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 478


Benodigdheden

 • Snoeitang
 • Emmer of kruiwagen voor snoeiafval

Stappen

 1. Verwijder dode bloemen

  In het voorjaar is het tijd om de hortensiastruik klaar te maken voor een nieuw bloeiseizoen. Je begint met het verwijderen van de dode bloemen. Deze knip je net boven de uitlopende knop af. Gooi de dode bloemen direct in een emmer of in je kruiwagen, zodat je straks bijna niets meer hoeft op te ruimen.

 2. Knip dode takken af

  De meeste hortensia's hebben ook altijd een aantal dode takken. Die kun je zo dicht mogelijk bij de stam afknippen. Dode takken zijn helemaal verkleurd en uitgedroogd; ze zijn gemakkelijk te herkennen.

 3. Dun de plant uit

  Zoek vervolgens oude takken op die nog niet helemaal dood zijn, maar waar ook niet zoveel leven meer in zit. Knip hier ongeveer een derde vanaf, zodat de tak weer de kans krijgt om op te bloeien. Doe hetzelfde met de erg dunne en/of zwakke takjes die je tegen komt. De kans dat daar bloemen aan komen is klein en dan is het zonde om ze voeding te laten verbruiken.

  Heb je het idee dat er nog steeds te veel takken aan de plant zitten? Verwijder dan een aantal takken. Wil je juist dat je plant wat voller wordt, dan kun je een paar takken tot een paar centimeter terug snoeien. Ze krijgen dan de kans om verder uit te lopen, waardoor de plant weer groter wordt.

 4. Stek de plant

  Je hoeft het natuurlijk niet bij één hortensia in de tuin te houden; de plant is vrij makkelijk te stekken. Op die manier kun je je hele tuin vullen met prachtige bloemen, zonder dat het je een cent kost.

  Voor het stekken snijd je een stengel onder een oog af. Plant dit stekje in een beetje turfmolm met zand en zet dit in een stekbak onder glas. Na een week of drie zitten er worteltjes aan de stek en kan deze in een grotere pot gezet worden. Geef de plant regelmatig water en zet hem in de tuin zodra ze daar groot genoeg voor zijn. Omring ze - zeker in dat eerste jaar - met wat extra zorg. Dan weet je zeker dat ze ook de winter doorkomen.

Do's

 • Laat de dode bloemen tijdens de winter vooral zitten, dat ziet er net wat levendiger uit en voor de hortensia maakt het verder niet uit
 • Heb je weinig tijd? Snoei de hortensia dan volledig terug tot de grond. Dan heb je een jaar geen bloemen. Denk er wel aan dat de plant dan het jaar erna even groot of zelfs groter is dan daarvoor

Don'ts

 • Denk niet dat je niet hoeft te snoeien, omdat de plant even goed bloemen heeft; als je niet snoeit, dan worden de bloemen kleiner en is de struik minder vol

Bron

Boek 'Snoeien ook voor beginners' van Hans van Biemen en Rinus van Tiel, Van Holkema en Warendorf, 2010.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 60
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!