Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Twitter » Hoe twitter ik
4

Hoe twitter ik

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 24 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe twitter ik
Twitteren, tweets, hashtags, DM's: wie begint met twitteren krijgt te maken met heel veel nieuwe termen. Dat maakt het hele twitteren misschien een beetje onduidelijk. Daarom vind je hier een korte uitleg over twitteren. Hoe werkt het en wat kun je ermee?

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Computer met internet

Stappen

 1. Maak een eigen account aan

  Als je je nog niet hebt aangemeld bij Twitter, dan doe je dat natuurlijk als eerst. Bij het aanmelden moet je een aantal dingen invullen: je naam, je gebruikersnaam, je wachtwoord en je e-mailadres.

  Denk goed na over je gebruikersnaam. Je kunt die later wel veranderen, maar het is makkelijker als je één naam kiest en die ook houdt.

 2. Download TweetDeck

  Deze stap is optioneel, maar wel aan te raden: het downloaden van TweetDeck. Dit programma is beschikbaar voor praktisch elk platform, zelfs de iPad of Android-telefoons. Als je TweetDeck opent, krijg je drie kolommen te zien: helemaal links je timeline, daarnaast je reply's en daarnaast je direct messages. Dit maakt het beeld heel overzichtelijk en zorgt ervoor dat je in één oogopslag kunt zien of iemand je een tweet gestuurd heeft.

 3. Ken de basics

  Elke Twitteraar moet een aantal begrippen kennen. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

  • Reply of @: een reactie van of naar jou, is ook zichtbaar voor de mensen die jou én de verzender/ontvanger volgen
  • Direct message of DM: rechtstreeks bericht dat niemand kan zien behalve de verzender en de ontvanger
  • Retweet of RT: het forwarden van de tweet van iemand anders, waarbij je meestal ook de naam van de oorspronkelijke verzender laat staan
  • Hashtag of #: zet deze voor een woord om het woord klikbaar te maken. Als je er dan op klikt, zie je ook alle andere tweets waarin dezelfde hashtag gebruikt is. Wordt bijvoorbeeld voor tv programma's of bepaald nieuws gedaan
  • Volgers: mensen die jouw tweets volgen
  • Timeline of tl:de pagina waarop alle tweets te zien zijn van mensen die jij volgt
 4. Vul je profiel in

  Je wilt natuurlijk dat mensen jou gaan volgen, zodat je berichten ook gelezen worden. Voor je daarom je eerste tweet verstuurt, vul je je profiel in. Log hiervoor in bij Twitter en klik op het tabje 'Profile'. Daar kun je bijvoorbeeld een foto uploaden, de achtergrond wijzigen en een korte biografie invullen. Vul die biografie zo uitgebreid mogelijk in, des te groter de kans dat je gevonden wordt door andere twitteraars!

 5. Zoek mensen om te volgen

  Interactie is een sterk pluspunt van Twitter. Zoek daarom vast een aantal mensen die je kunt volgen. Denk aan kennissen, vrienden en collega's, maar ook bedrijven, media of bekende mensen.

 6. Stuur je eerste tweet de lucht in

  Nu je een aantal mensen aan het volgen bent en je profiel volledig is ingevuld, is het tijd je eerste tweet de lucht in te sturen. Bedenk iets of zoek een leuke link op, open TweetDeck en vul dit bovenin het venster in. Let op: een tweet mag niet langer dan 140 tekens zijn. Er zijn wel mogelijkheden om dat te omzeilen, maar veel twitteraars zijn daar niet echt van gediend. Je kunt je dus beter gewoon aan die 140 tekens houden.

 7. Reageer op anderen

  Na die eerste tweet volgen er ongetwijfeld nog veel andere tweets. Wat twitteren leuk maakt, is het reageren op elkaar. Volg daarom de tweets in je timeline op de voet en reageer hierop. Dit doe je door (in TweetDeck) op het 'Reply'-pijltje te klikken. Als je via de website twittert, dan kun je ook gebruik maken van @[gebruikersnaam van degene naar wie je reageert].

  Voor een rechtstreeks bericht klik je in TweetDeck op het envelopje en gebruik je via de website de combinatie D [gebruikersnaam, hierbij wel een spatie tussen de D en de naam]. Wil je tot slot een bericht van een gebruiker doorsturen naar al jouw volgers? Druk dan in TweetDeck op het pijltje vooruit of kopieer de tweet en zet er RT voor (mét spatie).

Do's

 • Gebruik een programma als TweetDeck; het werkt veel makkelijker dan de website
 • Houd je aan de Twitter-etiquette. Die kan af en toe veranderen, maar als je regelmatig twittert, dan merk je snel genoeg wat de do's en don'ts zijn

Don'ts

 • Zet niet alles wat je denkt direct op Twitter, maar vraag je eerst af of je het wel met de hele wereld wilt delen én of de rest van de wereld er wel echt op zit te wachten

Bron

Twitter.com
Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!