Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Websites » Hoedoe.nl » Hoe schrijf ik een hoedoe
5

Hoe schrijf ik een hoedoe

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Publiceer je eigen artikelen op Hoedoe.nl! Deel je kennis en ervaring, schrijf een hoedoe en plaats 'm online volgens onderstaande instructies.

Hoedoe door: Redactie Hoedoe

Bekijk het profiel van Redactie Hoedoe
Aantal Hoedoes: 2


Stappen

 1. Meld je aan bij Hoedoe.nl

  Als je nog geen gebruikersnaam en wachtwoord voor Hoedoe.nl hebt, dan meld je je eerst aan. Ga naar het aanmeldformulier en vul de gevraagde gegevens in.

  Om lid te kunnen worden, dien je akkoord te gaan met de gebruiksvoorwaarden van Hoedoe.nl en het privacybeleid van de uitgever. Hiermee geef je de uitgever toestemming om jouw hoedoes te publiceren.

  Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld, ontvang je een activeringsmail met een url. Open de url in je browser, en voer je wachtwoord in.

 2. Login op de website

  Open de inlogpagina in je browser en log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

 3. Vul je profiel in

  Klik links bovenaan de middenkolom op je naam, dan op het tabblad 'Profiel' en tot slot op het tabblad 'Bewerken'. Nu kun je de volgende gegevens invullen:

  • Volledige naam (deze verschijnt bij elk van je hoedoes)
  • Locatie
  • Biografie (kort verhaaltje over jezelf)
  • Homepage (hyperlink naar je website)
  • Pasfoto (verschijnt bij elk van je hoedoes; het mag ook een fantasieafbeelding zijn)

  De overige keuzevelden staan standaard goed ingevuld en hoef je niet te wijzigen.

  Bij elk van je hoedoes verschijnt voortaan je foto en (auteurs)naam. De lezer kan doorklikken naar de overige gegevens op je profielpagina.

 4. Ga naar de meest toepasselijke rubriek

  Klik in het menu in de linkerkolom op de rubriek waarin je je hoedoe wilt toevoegen.

  Bovenaan deze pagina staat (met witte letters op een donkergrijze achtergrond) een lijstje onderwerpen. Klik door naar het meest toepasselijke onderwerp. Je kunt ook in de sitemap zoeken.

  Het geeft niet als je geen perfect passend onderwerp kunt vinden; kies gewoon het meest voor de hand liggende uit. De onderwerpenboom zal gaandeweg groeien, en verfijnen. Je kunt eventueel een suggestie naar de webmaster sturen voor een nieuw (sub)onderwerp. Vermeld daarbij de titel of url van de hoedoe waarvoor je geen goede plek kon vinden.

 5. Voeg je hoedoe toe

  Klik bovenaan in het menu op de onderwerppagina op 'Voeg Hoedoe toe'.

  Vul hier de volgende gegevens in.

  • Titel: begin met 'Hoe', formuleer in de ik-vorm, zonder vraagteken. Bijvoorbeeld: 'Hoe bak ik een appeltaart'.
  • Beschrijving: leg beknopt uit waar de hoedoe over gaat. 
  • Begeleidende afbeelding: hier kun je een plaatje uploaden dat bovenaan de hoedoe komt te staan, en bij de korte presentatie van je hoedoe op de onderwerpenpagina. Je krijgt het mooiste resultaat met een vierkant plaatje van 200x200 pixels, of eventueel iets groter (het wordt automatisch verkleind tot de juiste grootte). Je kunt de afbeelding uploaden in een van de gangbare bestandsformaten op het web: .gif, .jpg, .png.
  • Moeilijkheidsgraad: spreekt voor zich. Bij twijfel is 'goed te doen' de neutrale keuze.
  • Benodigdheden: hier som je op wat je nodig hebt bij de uitvoering van je hoedoe (één per regel).
  • Hoeveelheid tijd en tijdseenheid: geef aan hoe lang het uitvoeren van de hoedoe ongeveer duurt (aangenomen dat de lezer al over de benodigdheden beschikt).
  • Do's en don'ts: Een lijstje tips van dingen om wel of niet te doen of op te letten tijdens het uitvoeren van de hoedoe. Eén per regel. Het gaat om extra tips, inzichten of aandachtspunten die niet al in de stappen zelf staan.
  • Bron: vermeld het boek of tijdschrift, de website of andere bron die je hebt gebruikt zo volledige mogelijk. Denk aan de naam van de auteur, titel van het blad of bedrijfsnaam van de uitgeverij. Bij 'Bron URL' kun je een hyperlink naar de website van de bron invoeren.
  • Meer uitleg: Hier kun je een aantal verwijzingen (links) plaatsen naar websites waarop de lezer meer informatie kan vinden over het onderwerp van deze hoedoe.
   Om een verwijzing toe te voegen, klik je eerst op de knop ‘Add new row’. Daarna kun je per verwijzing een titel en webadres (URL) invoeren.
  • Gerelateerde hoedoes (voor gevorderden): hier kun je een of meer andere hoedoes vermelden die interessant zijn voor de lezer van jouw hoedoe. Ze verschijnen in een blokje 'Gerelateerde hoedoes' in de rechterkolom.

  Klik tot slot onderaan op 'Bewaren'.

 6. Voeg de stappen toe

  Klik in je hoedoe op 'Voeg stap toe', of bovenaan in het menu op 'Nieuw item toevoegen' en dan 'Stap'. Vul de volgende gegevens in:

  • Titel: zeg in één zin wat de lezer in deze stap gaat doen. Bijvoorbeeld: 'Schil de appels'.
  • Afbeelding: hier kun je desgewenst een foto of plaatje bij de stap toevoegen. Upload de afbeelding in de originele grootte. Er wordt automatisch een verkleinde 'thumbnail' van gemaakt, die door erop te klikken vergroot.
  • Uitleg: de inhoudelijke uitleg bij deze stap. Met het tekstverwerkertje kun je opsommingen, vetgedrukte tekst, hyperlinks en andere opmaak aanbrengen.

  Klik tot slot onderaan op de knop 'Bewaren'.

  Herhaal deze procedure voor alle stappen die je wilt toevoegen. Een hoedoe kan uit maximaal 20 stappen bestaan.

  Als je later de volgorde van stappen wilt veranderen, klik dan op de hoofdpagina van je hoedoe op het tabblad 'Inhoud'. Je kunt een stap verplaatsen door de markering in de kolom 'Volgorde' te verslepen.

 7. Dien je hoedoe in ter publicatie

  Kijk je hoedoe nog een keer helemaal na. Als je klaar bent, kies dan op de hoofdpagina van je hoedoe bovenaan in het menu bij 'Status' voor 'Indienen ter publicatie'.

  Vanaf dat moment is je hoedoe zichtbaar voor bezoekers, maar wordt nog wel nagekeken en zonodig bewerkt door een professionele redacteur. Als hij of zij de kwaliteit onvoldoende vindt, dan krijg je hierover een e-mail. Je kunt je hoedoe dan verbeteren en opnieuw indienen ter publicatie.

Do's

 • Kies een leuk, interessant, handig of opmerkelijk onderwerp uit.
 • Schrijf je hoedoe volgens bovenstaande stappen, voordat je 'm online publiceert.
 • Kom in elke stap tot de kern: schrijf kort en bondig.
 • Schrijf vanuit je eigen expertise, ervaring, of op basis van goed bronmateriaal.
 • Controleer je tekst op spelfouten.
 • Voer bij je profiel, de bron en meer uitleg altijd een compleet werkend webadres (url) in, inclusief het voorstukje ‘http://www.’

Don'ts

 • Kopieer geen teksten en foto's van andere websites, want dat mag niet (er rust meestal auteursrecht op).
 • Publiceer geen inhoudsloze of triviale hoedoes, die alleen dienen om jezelf in de kijker te spelen of linkjes naar je site te maken. De redactie bekijkt alle hoedoes en verwijdert hoedoespam.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!