Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Hoe maak ik stamppot met andijvie
4

Hoe maak ik stamppot met andijvie

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik stamppot met andijvie
Stamppot met andijvie is een oerhollandse klassieker: het is goedkoop, voedzaam, lekker en ook nog eens vrij makkelijk klaar te maken. Mits je het recept kent. Daarom lees je hier hoe je zo'n heerlijke, ouderwetse andijviestamppot klaarmaakt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Anderhalve kilo (kruimige) aardappelen
  • Een kilo verse andijvie
  • 100 gram jonge kaas
  • 25 gram boter
  • Scheutje magere melk
  • Nootmuskaat
  • Grote pan
  • Slacentrifuge
  • Scherp mes
  • Stamppotstamper
  • Houten spatel of lepel

Stappen

  1. Schil en kook de aardappels

    Schil de aardappels. Doe dit het liefst met een fijnschiller, zodat je ook ongeveer anderhalve kilo aan geschilde aardappels overhoudt. Snijd de aardappels in gelijke stukken ter grootte van een flinke knikker en kook ze in de pan gaar.

  2. Snijd de andijvie

    Terwijl de aardappels aan het koken zijn, kun je de andijvie snijden. Pak de krop en snijd er allemaal kleine reepjes van. Spoel de reepjes goed af. Houd ze niet alleen onder de kraan, maar gebruik ook je handen om de andijvie schoon te maken. Er zit namelijk vaak veel zand op, dat zich niet altijd even makkelijk laat verwijderen.

    Maak de andijvie vervolgens droog door deze goed rond te draaien in de slacentrifuge. Heb je geen slacentrifuge, dan kun je ook een theedoek gebruiken. Doe de andijvie daarin en draai de doek vervolgens goed stevig rond. Let op: dit is een nat klusje, dus doe het buiten of in de badkamer.

  3. Snijd de kaas

    Pak de jonge kaas en snijd deze in kleine blokjes. Houd als maat ongeveer de maat van voorgesneden hamblokjes aan. De blokjes moeten niet te groot worden, maar zeker ook niet te klein; ze moeten niet helemaal smelten in de stamppot.

  4. Maak de stamppot

    Giet de aardappels af en stamp ze tot puree. Voeg de boter toe en doe een scheutje melk bij de aardappels, zodat je er een extra smeuïg mengsel van kunt maken. Roer vervolgens de reepjes andijvie door de puree heen. Je kunt de andijvie het beste in gedeelten in de pan doen, dan houd je voldoende ruimte over om deze goed door de aardappelpuree te roeren.

  5. Voeg de extra smaakmakers toe

    Tot slot roer je de blokjes kaas door de stamppot. Zorg ervoor dat de kaas goed over de stamppot verdeeld is, dat is extra lekker. Voorzie de stamppot daarna van wat verse nootmuskaat en je andijviestamppot is klaar om opgegeten te worden!

    Stamppot met andijvie smaakt ook lekker met spekjes, braadworsten, gehaktballen en jus.

Do's

  • Maak de andijvie heel erg goed schoon, zeker als het verse is. Er zit vaak zand in dat je niet goed ziet, maar wel proeft
  • Maak een extra grote pan en vries een deel in. Dan kun je dat een keer eten als je niet veel tijd hebt om te koken, maar wel een voedzame maaltijd wilt eten

Don'ts

  • Kies liever niet voor geraspte kaas, dat smelt te snel en maakt van de andijviestamppot een kleffe boel

Bron

Recept van oma