Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Brood » Hoe maak ik een clubsandwich
4

Hoe maak ik een clubsandwich

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik een clubsandwich
Clubsandwich: hoe kan iets eenvoudigs als brood met beleg zo decadent klinken? En ook uiterlijk – torenhoge stapels keurig gesneden sneetjes barstensvol lekkers – scoort de clubsandwich groots effect met minimale inspanning. Zo maak je ‘m onweerstaanbaar.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • 3 sneetjes witbrood, bijvoorbeeld casino- of tijgerwit.
  • 2 - 4 blaadjes sla, bijvoorbeeld botersla
  • 1 rijpe tomaat
  • 3 plakjes ontbijtspek (dungesneden)
  • 30-50 gram licht gerookte kalkoen (of kip)
  • 1 eetlepel mayonaise (of naar smaak)
  • peper en zout
  • 4 cocktailprikkers
  • ter garnering: blaadje sla, tomaat en augurkjes

Stappen

  1. Ken je klassiekers

    Eerst iets over de naam. In sandwichland heb je twee groepen: de puristen die vinden dat de naam clubsandwich alleen voor de klassieke variant met bacon en kalkoen geldt. En dan heb je de groep die alle fantasierijke witbroodcreaties met cocktailprikkers eronder schaart. Waar de klassieke club vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is ‘ie voor het eerst gemaakt in 1894 in een exclusieve club in Saratoga Springs, New York. Het verhaal gaat dat de kok daar na zijn dienst trek kreeg en met restjes in de keuken een –wat bleek – zeer smakelijke sandwich bouwde. Hij zette ‘m op de kaart en de rest is geschiedenis.

    We houden het hier bij het recept voor de klassieke club, geserveerd als dubbeldekker: twee lagen beleg met kip of kalkoen en bacon, met daarbij sappige tomaten en knapperige sla tussen drie geroosterde sneetjes witbrood met mayonaise. 

  2. Bereid de ingrediënten voor

    Kies een paar mooie blaadjes sla, was ze en maak ze goed droog met een schone theedoek. Snijd ze eventueel wat kleiner, zodat ze niet over de rand van de sandwich uitsteken. Was de tomaat en snijd hem in plakjes van een halve centimeter dik. 

    Bak de plakjes bacon in een koekenpan op laag vuur knapperig. Gebruik geen olie of boter. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

    Snijd de gerookte kip- of kalkoenfilet in dunne plakjes. Gebruik vleeswaren van goede kwaliteit, liefst biologisch, voor de beste smaak. Je kunt eventueel ook voorgesneden plakjes gebruiken.

    Rooster drie witte boterhammen lichtjes in de broodrooster of in de oven. Je kunt het beste tijger- of casinowit gebruiken. Even laten afkoelen, want anders wordt het brood zacht als je de sneetjes vervolgens besmeert met mayonaise. 

  3. Bouw de toren

    Beleg vervolgens één sneetje met een blaadje sla en de kip (of kalkoen). Voeg naar smaak peper en zout toe.

    Dek af met het tweede sneetje (mayonaisekant boven) en doe daar weer een blaadje sla en een paar plakjes tomaat op. Dan een paar plakjes spek, snijd af wat te ver buiten de korstjes uitsteekt. Dek af met het derde sneetje (mayonaisekant onder). Duw het geheel zacht aan. 

  4. Snijd en garneer

    Snijd de sandwich met een broodmes voorzichtig diagonaal door en snijd vervolgens die helften doormidden, zodat je vier gelijke driehoekjes hebt. Prik vier cocktailprikkers in de sneetjes om alles bij elkaar te houden. Garneren kun je met een los blaadje sla, een paar plakjes tomaat en wat augurkjes.

  5. Varieer!

    Je kunt natuurlijk eindeloos variëren op de klassieke clubsandwich. 

    Wat je naar smaak nog kunt toevoegen/vervangen:

    - een plakje kaas, bijvoorbeeld cheddar

    - plakjes komkommer

    - een paar plakjes (rijpe!) avocado

    - uienringen

    - mosterd, ketchup of dressing in plaats van mayonaise

    - plakjes rosbief, fricandeau of varkenshaas in plaats van kalkoen

Do's

  • Gebruik bij voorkeur cocktailprikkers met kleurige franje eraan. Dan loop je het minste risico dat jouw gast ‘m niet opmerkt en zich bezeert.

Don'ts

  • Gebruik geen ingrediënten van inferieure kwaliteit. Omdat dit zo’n eenvoudige sandwich is, staat of valt het resultaat bij de grondstoffen. Gebruik dus alleen de allerbeste knapperige botersla, rijpe rode trostomaten, vers witbrood en lekkere (volvette!) mayonaise.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!