Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Dieet » Hoe volg ik een glutenvrij dieet

Hoe volg ik een glutenvrij dieet

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Gluten is een graaneiwit dat voornamelijk voorkomt in tarwe. Bij mensen met glutenintolerantie kan voedsel met gluten het slijmvlies van de dunne darm beschadigen, waardoor die niet meer goed werkt. Glutenintolerantie, of coeliakie (‘seu-lia-kie’), is een genetisch bepaalde levenslange aandoening. Heb je er last van, dan betekent dat niet automatisch dat je veroordeeld bent tot een saai, eentonig dieet. “Als je voor het eerst glutenvrij gaat eten, zal het best opletten zijn. Je moet alles wat je eet controleren en ook vrienden en familie moeten zich bewust zijn van de praktische consequenties”, aldus Florence van Klinken, diëtist voor de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Toch kun je, óók glutenvrij, heel lekker en gevarieerd eten.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Lijst met glutenvrije producten

Stappen

  1. Weet wat gluten is

    Gluten komt vooral in tarwe voor, maar ook in rogge, gerst, spelt en kamut. Een gezonde dunne darm heeft plooien met daarop villi, darmvlokken, die de voedselopname voor een groot deel regelen. Bij mensen met coeliakie beschadigt gluten deze vlokken op het dunne darmslijmvlies, waardoor bouwstoffen uit voeding moeilijk opgenomen kunnen worden. 

    Van Klinken: “Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat coeliakie (spreek uit: seu-lie-akíe) voorkomt bij ongeveer 1 op de 100 -150 Nederlanders; dat komt neer op circa 120.000 - 160.000 patiёnten. Slechts 20.000 mensen zijn gediagnostiseerd. Veel mensen weten dus niet dat ze een glutenintolerantie hebben, maar hebben bijvoorbeeld al jaren een chronisch ijzertekort.”

    Mogelijke symptomen zijn chronische diarree, verstopping, stinkende ontlasting, buikpijn, opgeblazen gevoel, bloedarmoede of humeurigheid. Baby’s kunnen intolerantie vertonen wanneer ze na de zesde levensmaand overgaan van borstvoeding op glutenbevattend eten, zoals brood. 

    Voor mensen met een glutenintolerantie is een levenslang dieet de enige behandeling. De darmwand kan zich herstellen, waardoor belangrijke bouwstoffen weer kunnen worden opgenomen. 

  2. Verdiep je in wat je wel en niet mag eten

    Gewoon brood, koek, gebak, pasta’s en pizza’s bevatten gluten en die mag je dus niet meer eten. Hiervoor bestaan talloze glutenvrije alternatieven. Je kunt ook producten eten die van nature glutenvrij zijn, zoals rijst, gierst, quinoa, boekweit, maïsgriesmeel, aardappel, teff, amarant, tapioca, sorghum en cassave. Glutenvrije dranken zijn wijn, champagne, cider, sterkedrank, likeur, port, vermout en sherry. Alle soorten bier bevatten gluten. Geen biertjes meer dus…

    In veel samengestelde producten in de supermarkt, zoals sauzen, bouillons, kruiden of zelf chips zitten óók gluten, ook al verwacht je dit misschien niet. Van Klinken adviseert vooral om de etiketten te bestuderen: "De meest recente informatie vind je altijd nog op het etiket zelf."

  3. Koop producten bij gespecialiseerde zaken

    Mensen bij wie coeliakie wordt gesignaleerd, eten in het begin vaak een glutenvrij dieet dat te laag in voedingsvezels, vitamine B en ijzer is, vertelt Van Klinken. “Om ervoor te zorgen dat je voeding volwaardig blijft, kun je advies bij je diëtist inwinnen. Het kan wel een jaar duren voordat je thuis bent in je nieuwe glutenvrije dieet en je smaak hebt ontwikkeld voor nieuwe producten”, zegt Van Klinken. Ze adviseert om zelf op onderzoek te gaan naar glutenvrije producten, maar ook regiodagen van de Nederlandse Coeliakie Vereniging te bezoeken. Daar presenteren leveranciers hun glutenvrije producten. Ook organiseert de vereniging baklessen.

    In de meeste steden vind je in de supermarkten een schap met glutenvrije producten, zoals bij de Jumbo en C1000 supermarkten. Een ruimer assortiment vind je bij reformzaken en gezondheidszaken. Vind je daar niet wat je zoekt, dan kun je ook bij gespecialiseerde online winkels terecht.

  4. Vertel je omgeving over het belang van je dieet

    Niet alleen jij krijgt met een nieuw dieet te maken, ook de mensen om je heen moeten er rekening mee houden. Van Klinken: “De sociale omgeving is een punt dat altijd naar voren komt. Mensen begrijpen het vaak niet en vinden het lastig om rekening te houden met een dieet. Maar een glutenvrij dieet volg je niet uit vrije wil, je volgt het uit medische noodzaak.” Om dat duidelijk te maken, heeft de Nederlandse Coeliakie Vereniging informatiemateriaal zoals brochures om uit te delen aan familie, de school of het kinderdagverblijf. Als je uit eten gaat, vertel dan van tevoren dat je een glutenvrij dieet volgt. Houd zelf in de gaten of er inderdaad glutenvrij voor je gekookt wordt: het personeel is niet altijd volledig op de hoogte.

Do's

  • Blijf etiketten lezen, ook bij reeds ‘bekende’ producten. Fabrikanten wijzigen regelmatig de samenstelling van producten.
  • Eigenlijk hebben niet veel verzekeraars een vergoeding, slechts enkelen geven een maandelijkse vergoeding voor dieetmeerkosten en sommigen een vergoeding voor lidmaatschap.Lees er meer over op www.glutenvrij.nl.
  • Hoewel haver volgens de nieuwe Europese wetgeving niet langer op het lijstje van niet-toegestande granen staat, is het toch oppassen wanneer je het in je dieet wilt gebruiken. Alleen glutenvrije haver geproduceerd in een glutenvrije haverketen is toegestaan. Informeer hiernaar bij de leveranciers van glutenvrije producten.

Don'ts

  • Pas op met samengestelde producten waarvan je niet verwacht dat ze gluten bevatten, zoals chips of bouillon.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!