Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Halal » Hoe vind ik een halal restaurant

Hoe vind ik een halal restaurant

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je hebt de taak op je genomen een restaurant uit te zoeken voor het bedrijfsuitje. Een paar collega’s eten halal. Om zeker te weten dat zij ook van de avond kunnen genieten, zoek je een halal restaurant. Maar hoe vind je zo’n eetgelegenheid?

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Stappen

 1. Weet wat halal inhoudt

  In de hoedoe ‘hoe kook ik halal’ lees je meer over de spijswetten van de islam en wat halal inhoudt. In de hoedoe ‘hoe vind ik een islamitische slager’ lees je meer over vlees en de verplichte rituele slachting. Veel mensen associeren halal direct met een midden-oosterse keuken, maar ook bij sommige Afrikaanse of Indonesische restaurants vind je een halal keuken. 

 2. Zoek ook internationaal

  De meest uitgebreide zoekmachine voor halal restaurants wereldwijd is zabihah.com (ook restaurants in Nederland). Niet alleen halal restaurants en markten, maar ook halal vliegtuigmaaltijden en supermarkten kun je erop vinden. Er staan ook een paar restaurants tussen die tot een keten behoren, zoals Kentucky Fried Chicken. Het wil niet zeggen dat de hele keten halal is, vaak geldt het slechts voor de vestigingen die halal-maatregelen hebben genomen. De content van Zabihah is ook als applicatie voor je mobiele telefoon beschikbaar. 

 3. Zoek een alcoholvrij restaurant

  Op de restaurantsites vind je ook restaurants die gedeeltelijk halal zijn (dus die wel halal vlees serveren, maar ook alcohol schenken). Alcoholgebruik is verboden binnen de islam. Een echt halal restaurant serveert dan ook geen alcoholhoudende drank.

 4. Vraag naar certificaten

  Bij restaurants die zowel halal als niet-halal eten serveren moet het eten gekoeld en streng gescheiden bewaard en bereid worden, en geserveerd op apart servies. Wil je weten of dit zo is, vraag dan naar de certificaten. Er zijn verschillende instanties die dit controleren, maar één algemeen geldend keurmerk bestaat niet voor halal. 

Do's

 • Lees de informatie op de websites zorgvuldig, het kan zijn dat restaurants gedeeltelijk halal zijn. Bel voor de zekerheid het restaurant om na te vragen of ze daadwerkelijk halal zijn.

Don'ts

 • Ga niet klakkeloos af op het predikaat 'halal', vraag bij twijfel naar de herkomst van het vlees en de bereiding ervan.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!