Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Feestdagen » Hoe vier ik het Suikerfeest
3

Hoe vier ik het Suikerfeest

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 24 uren
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe vier ik het Suikerfeest
Niet alle moslims zullen het heel erg op prijs stellen dat je één van hun belangrijkste feestdagen het Suikerfeest noemt. De afsluiting van de ramadan heeft haar Hollandse naam te danken aan alle zoetigheden die (vooral door Turkse moslims) worden gegeten. ‘Het is net als Kerstmis het kalkoenfeest noemen’, is een veelgebruikte vergelijking. Wat er mee bedoelt wordt is dat het Suikerfeest (officieel: id-al-fitr, ofwel het Kleine Feest), meer is dan alleen eten. Het is de afsluiting van de vastenmaand (ramadan) die traditioneel in de negende maand van de islamitische kalender valt. Het Suikerfeest start officieel op de laatste dag van de ramadan bij zonsondergang.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Bijdrage ter waarde van één maaltijd
 • Moskeebezoek
 • Lekkere hapjes (zoet en hartig)
 • Nieuwe kleren
 • Cadeautjes

Stappen

 1. Wacht op de jonge maansikkel

  Net zoals de ramadan start met het zien van de jonge maansikkel (op de eerste dag van de negende maand van de islamitische kalender), eindigt deze ook zo. Het zien van een jonge maansikkel na de astronomische nieuwe maan kondigt de start van de tiende maand aan. Deze maand (Sjawwal) begint met het vieren van het Suikerfeest/Kleine Feest. Een feest dat officieel drie dagen duurt, maar in Nederland vaak maar één dag wordt gevierd.

 2. Spreek het feestgebed uit

  Het Suikerfeest start officieel bij zonsondergang op de laatste dag van de ramadan. Over de hele wereld gaan moslims naar de moskee om het feestgebed uit te spreken. Na het gebed wordt er veel geknuffeld en handen geschud. Kinderen kussen de hand van hun ouders. Het feest kan beginnen.

 3. Bid en badder

  De eerste dag van Sjawwal, de oktobermaand, begint al vroeg. Eerst wordt er ruim de tijd genomen om uitgebreid te badderen, het huis aan kant te maken en (nieuwe) schone kleren aan te trekken. Na zonsopgang wordt er wat gegeten, om te vieren dat de ramadan nu echt voorbij is.

 4. Ga naar de moskee

  Vervolgens staat er een moskeebezoek op het programma. De profeet Mohammed heeft aanbevolen dat zowel mannen als vrouwen op de eerste ochtend van Sjawwal naar de moskee moeten. Door de grote toestroom van moslims, stellen sommige moskees vrouwen en kinderen vrij van deze plicht. Zo kunnen zij alvast thuis aan de slag met de bereiding van het eten.
  Met de preek van de imam wordt de ramadan ook echt afgesloten. Het einde van de preek is een goed moment om oude ruzies uit te praten en elkaar te vergeven voor gemaakte fouten.

 5. Schenk (als je het kan betalen) een bijdrage ter waarde van één maaltijd

  Binnen de islam ben je verantwoordelijk voor elkaars welzijn. Dat is ook de reden waarom de armenbelasting (de zakaat) één van de vijf pijlers van de islam is. De ‘zakaat’ wordt op belangrijke dagen zoals het Suiker- en het Offerfeest en bij het vrijdagmiddaggebed afgedragen. Volgens de website Risallah, waar de vijf zuilen uitgelegd worden, ‘...zuivert de zakaat je vermogen en helpt het vestigen van economisch evenwicht en sociale veiligheid. Behalve deze verplichte betaling moedigt Allah jou aan de behoeftige en de armen, uit Zijn vrijgevigheid die aan jou verleend is, te geven.’
  Let wel: alleen moslims die het kunnen missen betalen de zakaat.

 6. Bereid lekkere hapjes

  Turks fruit, dadels, baklava, couscous, harira (linzensoep), deegflapjes met kaas, chabakkia (Marokkaanse gebak met veel suiker)... het is smikkelen en smullen tijdens het Kleine Feest. Het vlees dat moslims eten is, zoals altijd, ritueel geslacht; de slager heeft bij de slacht een speciaal gebed opgezegd. Varkensvlees wordt niet gegeten, dat is onrein.

  Nieuwsgierig? In diverse steden wordt het Ramadanfestival georganiseerd, waar je met moslims mee kunt eten tijdens de iftar (avondmaaltijd).

 7. Bezoek en ontvang familie

  De rest van de dag staat in het teken van familie en vrienden. Veel moslims gaan bij elkaar op bezoek of krijgen bezoek. Kinderen krijgen vaak wat geld of cadeautjes toegestopt. Maar niet alleen de levende familie is belangrijk tijdens de ramadan. Moslimfamilies bezoeken ook vaak het graf van naaste familieleden om de overledenen te laten zien dat ze nog steeds bij de familie horen.

Do's

 • Ruzies bijleggen. Het einde van de ramadan is daar een uitermate geschikt moment voor.

Bron

Meer uitleg