Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Levensbeschouwing » Islam » Hoe word ik moslim

Hoe word ik moslim

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
De islam is, naast het joden- en christendom, een van de grootste godsdiensten ter wereld; over de hele wereld wonen zo’n 1,2 miljard moslims. Daarvan wonen er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ongeveer één miljoen in Nederland. Net als andere religies heeft de islam te maken met extremisten die zorgen voor negatieve publiciteit rond het geloof. Maar gelukkig zijn de meeste moslims juist op een heel mooie manier met hun religie bezig. Wil je wel eens weten wat praktiserende moslims eigenlijk doen? Of wil je weten welke stappen je kunt nemen om zelf moslim te worden? Lees dan verder.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

 • Computer met internetverbinding
 • Koran

Stappen

 1. Vraag je af waarom

  Voordat je je tot de islam bekeert, is het slim om je af te vragen waarom je eigenlijk moslim wilt worden. Het gebeurt maar al te vaak dat iemand zich bekeert omdat zijn of haar partner moslim is en deze graag wil dat de ander zich ook bekeert. Dat is echter geen goede reden. Een goed moslim word je alleen als je het zelf wilt. Veel lezen over de islam helpt je bij het maken van je keuze. Door de koran te lezen, kun je inschatten of de opvattingen van de islam bij jou passen.

 2. Geloof in Allah

  Heb je besloten dat je moslim wilt worden? Dan moet je voor honderd procent geloven dat er slechts één god bestaat en dat Jezus en Mohammed profeten waren, die werden gestuurd door die ene god, namelijk Allah

 3. Reinig jezelf

  Vóór het uitspreken van de shahadah (geloofsovertuiging) neem je een rituele douche, waarbij je ‘bismillah’ (in de naam van Allah) zegt. Vervolgens laat je het water over je hele lichaam stromen om jezelf te reinigen.

 4. Spreek shahadah uit

  Om jouw geloof in Allah te bevestigen, moet je de volgende geloofsgetuigenis (shahadah) uitspreken: ‘Ash-hadoe alla iellaha iella Allah, wa ash-hadoe anna Moehammadan rassoeloe Allah.’ (Vertaling: ‘Ik getuig dat er geen god is behalve Allah en ik getuig dat Mohammed een gezant is van Allah.’)

  Op het moment van het uitspreken van de shahadah word je in de ogen van Allah zondeloos, als een pasgeboren baby. Je krijgt een compleet nieuwe start en slechte dingen die je in het verleden hebt gedaan, worden meteen vergeven. In principe hoeft bij het uitspreken van shahada (geloofsgetuigenis) niemand aanwezig te zijn, omdat Allah de belangrijkste getuige is. Iedereen kan op elk moment moslim worden, ook als je je in je eentje in een kamer of in de woestijn bevindt. Toch is het aan te raden om de shahadah af te leggen in het bijzijn van moslims. Dit kan bijvoorbeeld in een plaatselijke moskee, in een islamitisch centrum of bij moslims thuis. Zo weet de moslimgemeenschap dat jij ook moslim bent.

 5. Houd je aan de vijf zuilen

  Praktiserende moslims houden zich aan de vijf zuilen van de islam:
  1. Emaan - Het uitspreken van de shahada, de geloofsovertuiging
  2. Salaah - Vijf keer per dag bidden
  3. Vasten - Tijdens de Ramadan, maar ook vrijwillig buiten die periode
  4. Hadj - Minimaal één keer in je leven moet je de bedevaartstocht naar Mekka ondernemen, mits je het je kunt veroorloven.
  5. Zakaah - het geven van aalmoezen aan de armen.

 6. Zoek een gemeente

  Om deze pijlers te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat je je aansluit bij een moslimgemeenschap bij jou in de buurt. Hoewel je veel kunt leren van de koran zijn sommige stukken moeilijk te begrijpen. In de moskee bij jou in de buurt zijn ongetwijfeld  mensen die meer dan bereid zijn om je te helpen alles te leren begrijpen. Ook worden er soms cursussen of workshops georganiseerd voor nieuwe moslims.

 7. Wees een goed mens

  Last but not least: laat je leiden door de islam, maar blijf in het hier en nu en sluit je ogen niet voor wat er om je heen gebeurt. Als je boos of verdrietig bent, bedenk dan dat Allah ons heeft gemaakt om een goed leven te leiden. Respectvol zijn naar anderen is de basis van een goed moslim.

Do's

 • Lees veel over de islam
 • Blijf dicht bij jezelf
 • Sluit je aan bij een moslimgemeenschap

Don'ts

 • Laat je niets wijsmaken. Vraag bij twijfel hulp bij de moskee bij jou in de buurt.
 • Laat je keuze om wel of niet moslim te worden niet afhangen van je omgeving.

Bron

Populairste Hoedoes
Hoe volg ik de Ramadan
Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!