
Hoe bak ik Belgische wafels
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 500 ml melk
- 300 gram bloem
- 180 gram boter
- 75 gram witte basterdsuiker
- 100 gram gewone suiker
- 10 gram bakpoeder
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- Beslagkom
- Pan
- Garde
- Wafelijzer
Stappen
-
Laat de boter smelten
Pak het pannetje en doe de boter hierin. Houd een heel klein beetje achter om straks het ijzer mee in te vetten. Lat de boter op laag vuur smelten. Let op: het is niet de bedoeling dat de boter bruin wordt!
-
Bereid de mix
Pak de mengkom en doe hier het bakpoeder en de bloem in. Roer dit goed door elkaar. Maak vervolgens in het midden een kuiltje. Giet hier voorzichtig de vanillesuiker, suiker (gewone en basterd), eieren, gesmolten boter en het zout in. Gebruik de garde om dit goed door elkaar te roeren.
-
Voeg de melk toe
Als het goed is, is het mengsel nu nog een beetje klonterig. Om het glad te maken, voeg je onder het roeren rustig de melk toe. Doe dit in porties. Voeg pas weer een nieuwe portie toe als de vorige portie goed door de mix geroerd is. Roer uiteindelijk net zolang tot het beslag glad en klontjesvrij is.
-
Laat het beslag rusten
Als je een gladde mix hebt, zet je de beslagkom even aan de kant. Laat het beslag een kwartiertje rusten.
Zet ondertussen het wafelijzer aan en smeer de platen in met boter. Dat voorkomt dat de wafels straks aan het ijzer blijven plakken. -
Bak de wafels
Na een kwartier kun je beginnen met het bakken van de wafels. Giet wat beslag op het ijzer en zorg ervoor dat de wafelvakjes goed gevuld zijn. Sluit vervolgens het ijzer en wacht ongeveer vijf minuten. Kijk of de wafels al bruin zijn. Als dit niet het geval is, laat je ze nog vijf minuten zitten.
Je wafels zijn klaar als ze goudbruin zijn. Serveer ze met stroop, slagroom, aardbeien of poedersuiker. Eet ze het liefst direct op, vers zijn ze het lekkerst.
Do's
- Gebruik een wafelijzer voor de echte wafelvorm. Zonder smaken ze toch echt minder lekker
- Serveer de wafels met lekkere stroop of poedersuiker
Don'ts
- Laat geen klonten in het beslag zitten. Die proef je na het bakken ook nog en zijn niet lekker!
Boter??