Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Kinderen » Hoe laat ik mijn kind met plezier naar school gaan

Hoe laat ik mijn kind met plezier naar school gaan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe laat ik mijn kind met plezier naar school gaan
Het niet naar school willen zit er bij veel kinderen al vroeg in. Waar het later echter misschien vooral met de puberteit te maken heeft, heeft het op jonge leeftijd vooral te maken met angst. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je kind over de drempel heel te tillen en hem of haar met plezier naar school te laten gaan.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Leuke school
 • Tijd

Stappen

 1. Vertel over school

  Voor kinderen is 'school' iets nieuws: ze zijn er nog nooit heen geweest en weten niet hoe het werkt. Dat kan angst inboezemen. Jij weet wel al hoe school is, dus deel je kennis. Vertel je kind over de dagindeling, over hoe het op school werkt en wat je wel en niet mag doen. Dit maakt een dag op school voorspelbaarder en de meeste kinderen gaan daar beter mee om.

 2. Maak gebruik van de 'wen'-mogelijkheden

  Hoewel de meeste kinderen officieel pas vanaf hun vierde naar school gaan, bieden veel scholen een 'wen'-periode aan van een aantal dagdelen. Tijdens die periode kunnen ook 3-jarige kinderen (die bijna vier zijn) vast meedraaien in de klas. Ze kunnen dan vast wat vriendjes en vriendinnetjes leren kennen, waardoor de daadwerkelijke stap straks een stuk kleiner wordt.

 3. Raak betrokken bij de school

  Voor kinderen is naar school gaan een grote stap; ze moeten hun veilige omgeving verlaten, om naar een compleet nieuwe omgeving te gaan, met heel veel nieuwe mensen. Zorg er daarom voor dat je betrokken bent bij de school, dat je weet wat er speelt en dat het gebouw voor zowel jou als je kind al bekend is. Dan is de drempel om er heen te gaan wat lager.

 4. Maak kennis met de juf

  Op school neemt de juf een klein beetje de rol van moeder in. Het is daarom handig als je kind al kennis heeft gemaakt met de juf. Je kunt na school een keertje langs gaan, maar je kunt ook vragen of de juf een keertje een kopje koffie wil komen drinken. Kinderjuffen (of meesters) zijn gewend met angstige kinderen om te gaan en zouden je wel eens beter kunnen helpen dan je zelf gedacht had!

 5. Draai zelf mee in de klas

  Soms bieden scholen moeders of vaders de mogelijkheid om zelf een ochtend mee te draaien in de klas. Ook dit kan je kind helpen om zich sneller op zijn of haar gemak te voelen. Zorg er wel voor dat je hier geen gewoonte van maakt, want het is juist belangrijk dat je kind een beetje snel aansluiting vindt bij de rest van de kinderen.

 6. Regel leuke schoolspulletjes

  Bijna alle kinderen vinden het leuk om hun schoolspulletjes aan anderen te laten zien. Ga daarom voor de eerste schooldag shoppen voor een mooie beker, een broodtrommel een rugzakje en misschien nog een pakje kleurpotloden en stiften. Laat je kind het rugzakje voor de schooldag zelf inpakken. Uiteraard zorg jij ervoor dat er wat lekkers in het broodtrommeltje zit!

 7. Neem duidelijk afscheid

  Je kind voor het eerst naar school laten gaan is voor jou misschien wel net zo moeilijk. Toch moet je dat vooral niet laten merken. Wees duidelijk bij het afscheid, geef aan dat je over een paar uurtjes weer bent en wens je kind veel plezier. Ga niet treuzelen of huilen, dat maakt het voor je kind alleen maar moeilijker. Laat je ook niet tegenhouden door je huilende kind; in de meeste gevallen drogen de tranen op zodra jij weer uit beeld bent.

 8. Houd contact met de leerkracht

  Het kan zijn dat je kind pas na lange tijd zijn of haar draai in de klas vindt. Houd daarom altijd contact met de leerkracht, zodat jullie samen goed weten hoe je kind er voor staat en aan de hand hiervan eventueel actie kunnen ondernemen.

Do's

 • Neem de tijd; nu wat tijd investeren kan je later veel ellende besparen
 • Probeer school leuk te maken
 • Zorg dat je zelf ook betrokken bent bij het schoolleven

Don'ts

 • Push je kind niet direct al om naar school te gaan; als het 'moeten' wordt, is de drempel nog hoger
 • Geef niet te snel op, het niet naar school willen is een fase waar bijna ieder kind wel eens mee te maken krijgt

Bron

'Voor het eerst naar school: goede overgangsperiode belangrijk voor later', Raphaela Maxine Carrière, RUG.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!