Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Kinderen » Hoe vind ik een goed medisch kinderdagverblijf

Hoe vind ik een goed medisch kinderdagverblijf

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Een kinderdagverblijf uitzoeken is zo makkelijk nog niet, want je laat je kind natuurlijk niet zomaar ergens achter. De keuze voor het juiste kinderdagverblijf is nog lastiger als je kind speciale zorg of aandacht nodig heeft. Dan kom je in de meeste gevallen uit op een medisch kinderdagverblijf, een verblijf voor kinderen met ontwikkelingsmoeilijkheden. Wij geven je graag een paar tips om een goed medisch kinderdagverblijf voor je kind uit te zoeken.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Pen en papier
 • Telefoon en internet

Stappen

 1. Begin op tijd met zoeken

  Ook voor medisch kinderdagverblijven gelden soms lange wachtrijen. Als je merkt dat je kind speciale ondersteuning nodig heeft, dan is het verstandig om tijdig op zoek te gaan naar goede opvang. De kans dat je uiteindelijk op het beste plekje terecht komt, is dan het grootst.

 2. Weet wat je wilt

  Er zijn in Nederland best een aantal medische kinderdagverblijven. Ze werken niet allemaal op dezelfde manier. Om voor jouw kind het juiste verblijf te vinden, zul je zelf goed moeten weten wat je wilt. Stel een wensenlijstje op en houd daarin rekening met:

  • Beschikbaarheid/verblijfsmogelijkheden
  • Bezoekmogelijkheden
  • Leiding
  • Medische ondersteuning
  • Voorzieningen
  • Grootte van groepen
  • Type kinderen dat naar hetzelfde verblijf gaat
  • Ondersteuning voor ouders
   Afstand vanaf huis


  Houd dit lijstje voorlopig even bij je. Zodra je weer iets nieuws bedenkt, kun je het noteren.

 3. Kijk rond in de buurt

  Een medisch kinderdagverblijf in de buurt is natuurlijk het makkelijkst. Het scheelt je dagelijks tijd en je kunt in geval van nood snel aanwezig zijn. Kijk daarom goed of er ook medische kinderdagverblijven in de omgeving te vinden zijn. Je kunt hiervoor de Telefoongids of Gouden Gids gebruiken, maar ook gewoon de zoekmachine. Daarnaast zijn in de meeste gemeentegidsen ook adressen van (medische) kinderdagverblijven te vinden.

 4. Vraag je huisarts om advies

  Deze stap is optioneel en afhankelijk van de specifieke problemen of uitdagingen van je kind. Als het om zaken gaat die ook bekend zijn bij de huisarts, kan het handig zijn om daar om advies te vragen. Zij kunnen je advies geven over het type verblijf, maar zijn mogelijk ook in de gelegenheid om je een aantal adressen van de hand te doen. Net zo makkelijk!

 5. Maak afspraken

  Je laat je kind niet zomaar ergens achter. Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden van medische kinderdagverblijven, is het handig om afspraken te maken en eens langs te gaan. Je kunt dan de sfeer proeven, kennis maken met de begeleiders, de medische ondersteuning met eigen ogen zien en natuurlijk bekijken wat kinderen zoal op het kinderdagverblijf kunnen doen.

 6. Informeer bij andere ouders

  Ken je ouders die hun kind op een medisch kinderdagverblijf hebben dat op jouw shortlist staat? Nodig ze dan eens uit voor een kop koffie en vraag naar hun ervaringen. De praktijk kan er soms iets anders uit zien dan de mooie folder of het vrolijke verkooppraatje. Eventueel kun je tijdens je bezoek aan het verblijf ook vragen naar adressen of telefoonnummers van ouders.

 7. Neem je kind mee

  Als je er zo goed als zeker van bent dat je het juiste adres hebt gevonden, breng dan nog eens een bezoekje, maar neem je kind mee. Het is natuurlijk ook belangrijk dat die zich goed thuis voelt in het kinderdagverblijf. Let ook op (eventuele) interactie met de begeleiding en andere kinderen.

  Bevalt het verblijf jullie beiden (nog steeds) goed? Dan staat niets jullie meer in de weg om de praktische kant te regelen en de inschrijving te voltooien!

Do's

 • Bezoek de kinderdagverblijven, proef de sfeer, kijk hoe de mensen met de kinderen omgaan

Don'ts

 • Laat je niet alleen leiden door 'mooie praatjes', pas als je zelf hebt gezien dat het goed zit, zul je je kind met een gerust hart op het medisch kinderdagverblijf achter laten

Bron

Het RIVM over medische kinderdagverblijven in Nederland
Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!