Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Bank en beleggen
Bank en beleggen

Praktische hoedoes voor meer inzicht in en controle over je bankzaken en beleggingen.

Hoe pas ik het rekeningnummer voor een automatische incasso aan
Hoe pas ik het rekeningnummer voor een automatische incasso aan

Door: Adine Versluis

Veel mensen maken gebruik van automatische incasso's: je hoeft de betaaldatum niet in de gaten te houden en hoeft dus niet bang te zijn dat je een rekening vergeet te betalen. Als je echter bijvoorbeeld van bank verandert, zul je ervoor moeten zorgen dat je rekeningen voortaan van je nieuwe rekeningnummer worden geïncasseerd. Anders worden je rekeningen niet betaald, of sta je op je oude rekening onverwachts rood!


Home » Geld » Bank en beleggen

Hoe start ik met beleggen

Door: Wim Guiking

Beleggen is: geld dat je niet direct nodig hebt, veilig wegzetten, tegen een beter rendement dan wat op een spaarrekening mogelijk is. Dat is dus iets anders dan jagen op snel een hoog rendement. Op de langere termijn bekeken, levert beleggen meer op dan sparen. Maar dan moet je het wel goed doen. Wij gaan hier niet vertellen wat een goede belegging is - dat weet namelijk niemand vooraf. We geven hier wel aan hoe je verstandig te werk gaat.


Home » Geld » Bank en beleggen

Hoe beleg ik in aandelen

Door: Wim Guiking

Beleggen kun je in aandelen, goud, teakhout, olie en wat al niet. Het ene is niet bij voorbaat winstgevender of veiliger dan het andere. Beleggen in aandelen heeft wel één voordeel: het is duidelijk. Je weet wat je koopt, de handel is vrij transparant en de kans op oplichting heel klein. Hoe en waar doe je dat, beleggen in aandelen? We gaan er vanuit dat je al weet of beleggen iets voor je is; check dat eventueel bij de Hoedoe Hoe start ik met beleggen.


Home » Geld » Bank en beleggen

Hoe beleg ik op de beurs

Door: Wim Guiking

Beursbeleggers zijn snelle jongens. Tot een paar jaar geleden liepen ze op de beursvloer driftig rond in bonte jasjes, schreeuwend naar en door elkaar, met heftige armbewegingen. Nu zitten ze allemaal achter beeldschermen, maar in hun hoofd is het nog net zo druk. Een gewone burger hoeft dat allemaal niet te doen om toch te beleggen op de beurs. Dat kan gewoon thuis achter de computer. Wie het slim doet, óf geluk heeft, kan er rijk mee worden.


Home » Geld » Bank en beleggen

4 Hoe beleg ik in goud
Hoe beleg ik in goud

Door: Wim Guiking

Goud is sinds mensenheugenis het hoogst gewaardeerde materiële goed. Dus de bewering dat dit edelmetaal een vaste en zekere belegging is, snijdt wel hout. Maar dan moet je wel denken aan de langere termijn. Wie vandaag goud koopt, kan daar over enkele maanden of jaren een fiks verlies op lijden. Koop je nu goud voor als je kinderen of kleinkinderen groot zijn, dan zul je daar niet gauw spijt van krijgen. Maar hoe doe je dat, beleggen in goud?


Home » Geld » Bank en beleggen

4 Hoe claim ik compensatie voor mijn woekerpolis

Door: Adine Versluis

In de jaren '90 ging het goed met de economie. De beurzen stonden continu in de plus en veel Nederlanders wilden daar graag een graantje van meeplukken. Dat gold ook voor adviseurs. Verzekeringsmaatschappijen verkochten toen ongeveer 6,5 miljoen beleggingspolissen. Achteraf bleek de voorlichting niet helemaal optimaal te zijn: de beloofde rendementen werden vanwege exorbitant hoge kosten niet behaald en veel mensen kregen, ondanks dat de beurs het goed gedaan had, niet eens hun inleg terug. Een flinke strop. Inmiddels is bepaald dat de in rekening gebrachte kosten te hoog waren en kunnen mensen die hierdoor gedupeerd zijn gebruik maken van de compensatieregeling. Dat betekent dat ze te veel ingehouden kosten terug kunnen krijgen. Als ze tenminste aanspraak maken op de compensatieregeling.


Home » Geld » Bank en beleggen

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!