Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Pensioen » Hoe ga ik met vervroegd pensioen

Hoe ga ik met vervroegd pensioen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Vervroegd met pensioen gaan klinkt ideaal, maar kost ook veel geld: als je minder lang werkt, bouw je minder lang pensioen op én je krijgt pas vanaf je 65e AOW (basispensioen van de overheid). Als je vervroegd met pensioen wilt, zul je ruim van tevoren de mogelijkheden moeten bekijken. Zeker nu de overheid zoveel moeite doet om mensen juist langer te laten werken!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Excel
 • Gezond verstand
 • Indicatie (vervroegde) pensioendatum

Stappen

 1. Stel een pensioendatum vast

  Om te berekenen of en hoe je met vervroegd pensioen kunt, moet je bepalen op welke leeftijd je met pensioen wilt. Aan de hand daarvan bekijk je de mogelijkheden. Wees wel realistisch; 10 jaar eerder met pensioen is in de meeste gevallen niet mogelijk.

 2. Begin met sparen

  Vervroegd met pensioen kost geld. Je zult dus zelf moeten sparen. Als je bij je werkgever al een pensioen hebt opgebouwd, dan kun je ervoor kiezen om dit vanaf een eerdere begindatum te laten uitkeren. Het maandelijkse bedrag wordt dan wel kleiner. Zelf kun je sparen om de overbruggingsjaren te financieren. Sparen kan via de ouderwetse spaarpot, of via een speciaal spaarplan. Spaarplannen die speciaal gericht zijn op vervroegd met pensioen staan hieronder.

 3. Optie 1: Lijfrenteverzekering

  Een lijfrenteverzekering wordt afgesloten ter aanvulling van het pensioen. Je kunt kiezen voor een uitkering in de vorm van een tijdelijke lijfrente, of een levenslange lijfrente. De uitkering duurt dan een vastgesteld aantal maanden, of tot het einde van je leven. De premie van een lijfrenteverzekering kun je aftrekken van de belasting, de uitkering wordt wél belast voor de inkomstenbelasting.

 4. Optie 2: Pensioensparen

  Bijsparen kan ook via je pensioenfonds. Je kunt dan vrijwillig extra geld in je pensioenpot storten, bijvoorbeeld een deel van je bruto salaris. Zo bouw je meer pensioen op, waardoor je de pensioendatum kunt vervroegen. Je kunt dit niet onbeperkt doen: er hangt een maximum aan het bij te sparen pensioen.

 5. Optie 3: Fiscale oudedagsreserve

  Zelfstandige ondernemers kunnen jaarlijks 12% van de winst van hun onderneming toevoegen aan de zogenaamde fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dat bedrag krijg je uitstel van belastingbetaling, waardoor dit een relatief goedkope manier van sparen is. Let op: je mag nooit meer of minder dan 12% reserveren.

 6. Bekijk de kosten

  Pensioenfondsen brengen relatief lage kosten in rekening; in veel gevallen zijn de kosten zelfs een aantal keren lager dan de kosten die commerciële pensioenverzekeraars in rekening brengen. Zorg dat je een helder overzicht hebt van ALLE kosten, alvorens je een spaarplan of een verzekering afsluit.

 7. Selecteer drie opties

  Zet alle mogelijkheden op een rijtje in een Excel document. Maak een lijstje van maximaal drie producten die aansluiten bij jouw wensen en noteer een aantal vragen met betrekking tot die producten. Stel deze vragen aan een onafhankelijk pensioenadviseur en verwerk de antwoorden weer in je lijst. Gebruik de lijst om je uiteindelijke keuze te maken.

 8. Maak je keuze

  Op basis van het advies van de adviseur én je eigen research kun je bepalen hoe jij het liefst naar je vervroegde pensioen toewerkt. Als je kiest voor het afsluiten van een plan of verzekering, doe dit dan tijdig. Je hebt dan nog voldoende tijd om te sparen. Het afsluiten zelf regel je via een tussenpersoon. Daar kun je ook altijd terecht voor vragen. Let wel: jij blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor je eigen pensioen, dus maak een weloverwogen keuze en lees altijd de kleine lettertjes op de overeenkomst en in de voorwaarden van het plan of de verzekering!

Do's

 • Win advies in bij meerdere partijen en maak zelf de uiteindelijke keuze
 • Lees altijd de kleine lettertjes in de overeenkomst en voorwaarden

Don'ts

 • Staar je niet blind op één mogelijkheid
 • Teken nooit zonder de voorwaarden die bij het product horen te lezen

Bron

Rijksoverheid: Alles over een vervroegd pensioen

Meer uitleg

FPU, VUT FOR

door Juridisch Advies Van Wieringen op 03-10-2010 11:51
Een mooi overzicht, complimenten.
Je geboortedatum is van belang; degenen die zijn geboren na 01-01-1950 (de jongeren) hebben heel andere mogelijkheden als de ouderen. Per 01-01-2006 is de alles of niets regeling in de pensioenen doorgevoerd. Het komt er kort gezegd op neer dat als een jongere voor 65 jaar met pensioen gaat er een actuariële korting volgt van circa 8% per jaar.
Levensloop is een optie, maar let op: het kabinet heeft aangekodigd dat levensloop niet meer mag worden ingezet voor vroegpensioen. Dus voor levenslopers is dit iets om goed in de gaten te houden.
Verder is er de PAS regeling en combinatie met deeltijd pensioen en deeltijd levensloop kan de pijn verzachten. En ik zie steeds meer ouderen rondsloffen op hun werkplek.
Succes met uw vroegpensioen.
mr Han van Wieringen
Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!