Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Uitkeringen » Hoe kom ik aan een AOW-uitkering

Hoe kom ik aan een AOW-uitkering

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Een AOW-uitkering is een basisvoorziening. Dankzij het bijna absolute recht op AOW kan iedere inwoner van Nederland ervan verzekerd zijn dat hij nooit tot de bedelstaf hoeft te raken door de armoede van de ouderdom. Maar het is niet genoeg om fatsoenlijk van te leven - daarvoor is een aanvullend pensioen nodig. AOW is een recht, en aanvragen is een makkie.

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

 • Niks bijzonders. Als je jaren buiten Nederland hebt gewoond, moet je dat kunnen aantonen.

Stappen

 1. Check je situatie

  Heb je vanaf je 15e tot je 65e in Nederland gewoond? Dan krijg je straks volledig AOW. Heb je ook een paar jaar in een ander land gewoond, dan is je AOW straks niet 100%.

 2. Wacht gewoon de brief af

  Een half jaar voordat je 65 wordt, ontvang je een brief met een aanvraagformulier voor AOW. Die brief komt van de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Komt die brief niet, neem dan contact op met de SVB of een van de negen regiokantoren.

 3. Vul het formulier in

  De SVB wil weten of je altijd in Nederland hebt gewoond. Is dat niet zo, dan moet je aangeven hoe lang je weg was. Een bewijs van terugkomst in Nederland kan geëist worden. De jaren dat je buiten Nederland woonde, bouwde je geen AOW-rechten op – je uitkering zal dan dus lager uitvallen. De SVB wil ook weten of je alleen woont of met iemand samen. Dat maakt verschil voor de uitkering. Of je wel of niet gewerkt hebt, maakt voor de AOW niet uit.

 4. Let op het samenwonen

  Tot voor kort kreeg iedere 65-jarige een complete AOW-uitkering, ter grootte van ongeveer het minimumloon. Vroeger was meestal de man kostwinner, en als die 65 werd, kreeg hij AOW. Naar de vrouw werd eigenlijk niet gekeken. Voortaan krijgt een 65-jarige een ‘halve’ AOW, zodat een man en een vrouw van 65 samen toch een hele uitkering hebben. Maar als één van de partners bijvoorbeeld drie jaar jonger is, krijgt die ook drie jaar later zijn of haar deel van de AOW. Tussen de oude en de nieuwe situatie geldt nog een overgangstermijn. Wie vóór 1 januari 2015 recht heeft op AOW, en een jongere partner heeft, krijgt toch nog een ‘partnertoeslag’. Die toeslag vervalt als de jongere partner zelf nog inkomsten heeft. Bekijk de toelichting van de Rijksoverheid hierover. Woon je alleen, dan krijg je geen halve en geen hele AOW, maar een bedrag daar tussenin.

 5. Tel uit je winst

  Een AOW-uitkering is per 1 januari 2010 € 698,58 bruto per maand. Daar komt € 40,69 aan vakantiegeld bij, dat wordt uitbetaald in mei. Een stel ontvangt het dubbele, dus € 1397,16 bruto per maand. Een alleenwonende krijgt € 1017,97, plus € 56,97 vakantiegeld per maand. Allemaal bedragen waar je niet lekker van kunt rondkomen. Gelukkig hebben de meeste mensen daarnaast nog een pensioen.

Do's

 • Ga tijdig na hoe hoog de AOW is, en bereken wat, samen met je pensioen, je inkomen straks zal zijn.

Bron

Meer uitleg