Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Uitkeringen » Hoe kom ik aan een ww-uitkering

Hoe kom ik aan een ww-uitkering

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
In economisch zware tijden kun je zomaar je werk kwijt zijn. Gelukkig heb je dan tijdelijk recht op een ww-uitkering. Die duurt langer naarmate je meer jaren gewerkt hebt, en bedraagt 70 % van je laatstverdiende loon. Een ww-uitkering komt niet vanzelf, die moet je aanvragen. Hoe gaat dat in z’n werk?

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

 • Computer met internetverbinding.
 • Eigen email-adres.
 • Gegevens laatste werkgever.
 • DigiD (= burgerservicenummer plus persoonlijke administratie).

Stappen

 1. Surf naar werk.nl

  Een ww-uitkering krijg je niet zomaar, terwijl je zonder werk thuis zit. Je wordt verondersteld actief te zoeken naar ander werk. Daarom is een voorwaarde voor een uitkering dat je je inschrijft als werkzoekende. Dat doe je bij het UWV Werkbedrijf, dat voorheen CWI of Arbeidsbureau heette. Inschrijven kan alleen via internet, op werk.nl. Dat kan ook bij een van de 28 vestigingen van UWV in het land. Ze zitten in alle grote steden en middelgrote plaatsen, zoals Alkmaar, Emmen, Dordrecht, Roermond, Venlo.

 2. Vraag zo nodig een DigiD aan

  Om je via internet in te schrijven is een DigiD nodig (spreek uit: digidee). Dat is een digitaal identiteitsbewijs, dat ook vaak nodig is voor online contact met de gemeente of de Belastingdienst. Een DigiD aanvragen kan via werk.nl, maar ook bij digid.nl. Je moet dan flink wat gegevens invullen, maar dat is eenmalig. Dankzij DigiD hoef je die gegevens bij verschillende overheden niet nógmaals in te vullen.

 3. Schrijf je online in

  Op werk.nl kun je snel doorklikken aan de linkerzijde onder het kopje ‘Direct doen’. Klik op ‘Inschrijven bij het WERKbedrijf’, en je wordt verder door de hele procedure geleid. Dit kan wel even duren. Nodig zijn onder meer je burgerservicenummer (voorheen sofinummer) en gegevens over het beëindigde werk. Inschrijven als werkzoekende kan ook alvast als je nog wel werk hebt, maar weet dat dat zal eindigen.

 4. Vraag de uitkering aan

  Na de inschrijving kun je online een uitkering aanvragen. Klik op werk.nl onder het kopje ‘Direct doen’ op ‘Aanvragen uitkering’. Je kunt vooraf een uitgebreide handleiding lezen. Volgens UWV duurt de aanvraag zelf ongeveer een half uur. Je wordt, na inloggen met je DigiD, helemaal door de procedure heen geleid. Vul alles in en klik op ‘verzend’.

 5. Lees de bevestiging per email

  Je ontvangt een email met de bevestiging van je aanvraag. Vervolgens zal het UWV je bellen voor een afspraak. Pas tijdens die afspraak wordt je aanvraag helemaal afgerond.

Do's

 • Hou een goede administratie bij van alles wat je doet om werk te vinden. De UWV-ambtenaren kunnen je vragen om bewijzen.

Don'ts

 • Genieten van een ww-uitkering en ondertussen flink wat bijleren. Hoe slim, logisch en verstandig dit ook is, het mag niet. Tenzij het UWV je dit opdraagt.

Bron

Meer uitleg